document iconAanvraagformulieren

Vervangende stempas

Belangrijk: Bent u pas ná 30-01-2023 in Zwolle komen wonen? Dan bent u kiesgerechtigd in uw vorige woongemeente. U krijgt dan geen stempas van Zwolle en kunt u bij ons ook geen vervangende stempas aanvragen! Bent u na 30 januari verhuisd naar een ander adres in Zwolle? Dan is uw stempas naar uw vorige adres gestuurd.

Als u geen stempas heeft ontvangen of als u uw stempas kwijt bent geraakt, kunt u een vervangende stempas aanvragen.  Een vervangende stempas kunt u uiterlijk dinsdag 14 maart tot 12.00 uur - zonder afspraak - aan de publieksbalie in het Stadskantoor aanvragen. U neemt een geldig ID-bewijs mee. Dan wordt er voor u een vervangende stempas gemaakt

Volmacht

Als u niet zelf kunt stemmen, kunt u een andere  kiezer  machtigen. Voor Provinciale Staten kunt u een andere kiezer uit Overijssel machtigen. Voor de Waterschapsverkiezingen kunt u een kiezer machtigen die ook mag stemmen voor Drents Overijsselse Delta. Daarvoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Elke kiezer mag maximaal 2 volmachten aannemen
  • Een volmachtstem wordt altijd gelijk met de eigen stem uitgebracht. U kunt dus niet 's morgens eerst zelf stemmen en 's middags de volmachtstem uitbrengen.

Een volmacht regelt u het eenvoudigst door de achterzijde van de stempas in te vullen en beide (volmachtgever én gevolmachtigde) te tekenen. Dat kan dan alleen tussen Zwolse kiezers! De gevolmachtigde moet dan een kopie van een ID-bewijs van de volmachtgever meenemen. Dat mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. Eventueel mag die kopie ook (goed leesbaar) op een smartphone of tablet staan. Als de persoonsgegevens en handtekening maar goed te controleren zijn. Deze onderhandse volmacht kunnen kiezers onderling nog op de verkiezingsdag regelen.

Wilt u een kiezer buiten de gemeente Zwolle machtigen? Dan moet u een volmachtbewijs aanvragen. U kunt daarvoor alleen iemand machtigen die ook voor Provinciale Staten van Overijssel respectievelijk het Waterschap Drents Overijsselse Delta een stempas heeft gekregen. Controleer bij een volmachtaanvraag voor de Waterschapsverkiezing eerst of uw gemachtigde in hetzelfde waterschapsgebied woont met de postcodezoeker.

Een volmachtbewijs kunt u uiterlijk dinsdag 14 maart tot 12.00 uur - zonder afspraak - aan de publieksbalie in het Stadskantoor aanvragen. U neemt een geldig ID-bewijs mee en de gegevens van uw gevolmachtigde. Dan wordt er voor u een volmachtbewijs gemaakt dat u nog zelf moet overhandigen aan de gevolmachtigde.

Kiezerspas

Als u in een andere gemeente in Overijssel (voor Provinciale Staten) of het gebied van Drents Overijssel Delta (voor Waterschap) uw stem wilt uitbrengen, moet u uw stempas laten omzetten naar een kiezerspas. Controleer eventueel eerst op de website van de gemeente waar u uw stem wilt uitbrengen of die in hetzelfde waterschapsgebied ligt. U kunt ook de  postcodezoeker gebruiken.

U kunt een kiezerspas uiterlijk dinsdag 14 maart tot 12.00 uur - zonder afspraak - aan de publieksbalie in het Stadskantoor aanvragen. U neemt een geldig ID-bewijs mee en uw stempas. Dan wordt er voor u een kiezerspas gemaakt.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle