Aanvraagformulieren

Vervangende stempas

Belangrijk: Bent u pas ná 30-01-2023 in Zwolle komen wonen? Dan bent u kiesgerechtigd in uw vorige woongemeente. U krijgt dan geen stempas van Zwolle en kunt u bij ons ook geen vervangende stempas aanvragen!

Als u geen stempas heeft ontvangen of als u uw stempas kwijt bent geraakt, kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dat kan digitaaal of schriftelijk. Meer informatie en een link naar de aanvraag volgen medio december.

Volmacht

Als u niet zelf kunt stemmen, kunt u een andere  kiezer  machtigen. Voor Provinciale Staten kunt u een andere kiezer uit Overijssel mavhtigen. Voor de Waterschapsverkiezingen kunt u een kiezer machtigen die ook mag stemmen voor Drents Overijsselse Delta. Daarvoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Elke kiezer mag maximaal 2 volmachten aannemen
  • Een volmachtstem wordt altijd gelijk met de eigen stem uitgebracht. U kunt dus niet 's morgens eerst zelf stemmen en 's middags de volmachtstem uitbrengen.

Een volmacht regelt u het eenvoudigst door de achterzijde van de stempas in te vullen en beide (volmachtgever én gevolmachtigde) te tekenen. Dat kan dan alleen tussen Zwolse kiezers! De gevolmachtigde moet dan een kopie van een ID-bewijs van de volmachtgever meenmen. Dat mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. Eventueel mag die kopie ook (goed leesbaar) op een smartphone of tablet staan. Als de persoonsgegevens en handtekening maar goed te controleren zijn. Deze onderhandse volmacht kunnen kiezers onderling nog op de verkiezingsdag regelen.

Wilt u een kiezer buiten de gemeente Zwolle machtigen> Dan moet u een volmachtbewijs aanvragen. Dat kunt u uiterlijk vrijdag 11 maart 2023 digitaal doen. Een mondelinge aanvraag kunt u uiterlijk dinsdag 14 maart tot 12.00 uur - zonder afspraak - aan de publieksbalie in het Stadskantoor doen. U neemt een geldig ID-bewijs mee en de gegevens van uw gevolmachtigde. Dan wordt er voor u een volmachtbewijs gemaakt dat u nog zelf moet overhandigen aan de gevolmachtigde.

Meer informatie en een link naar de aanvraag volgen medio december.

Kiezerspas

Als u in een andere gemeente in Overijssel (voor Provinciale Staten) of het gebied van Drents Overijssel Delta (voor Waterschap) uw stem wilt uitbrengen, moet u uw stempas laten omzetten naar een kiezerspas. Via de postcodezoeker kunt u controleren of uw gemachtigde ook in het waterschapsgebied van Drents Overijsselse Delta woont.

U kunt een kiezerspas uiterlijk vrijdag 11 maart 2023 digitaal aanvragen. Een mondelinge aanvraag kunt u uiterlijk dinsdag 14 maart tot 12.00 uur - zonder afspraak - aan de publieksbalie in het Stadskantoor doen. U neem een geldig ID-bewijs mee en uw stempas. Dan wordt er voor u een kiezerspas gemaakt.

Meer informatie en een link naar de aanvraag volgen medio december.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle