hond iconAlgemene regels honden

Voor veel mensen zijn honden hun favoriete huisdieren. Honden brengen gezelligheid en zorgen voor lichaamsbeweging en contact met anderen. Dat is goed voor de gezondheid. Honden tellen in Zwolle daarom zeker mee! De stad heeft speciale dingen geregeld voor honden en hun baasjes, zoals hondenveldjes. Daarnaast zijn er regels die de stad voor alle inwoners, met of zonder hond, leuk houden. En die ervoor zorgen dat de stad een prettige plek blijft om te wonen. 

Regels op een rij

Met hulp van deze regels willen we Zwolle voor alle inwoners, met of zonder hond, leuk houden. En ervoor zorgen dat de stad een prettige plek blijft om te wonen. 

  • Aanlijnplicht: binnen de bebouwde kom en buiten de hondenlosloopterreinen moeten honden aangelijnd zijn. Dit moet als u de hond lopend uitlaten, maar ook als de hond naast de fiets loopt.
  • Opruimplicht: binnen de bebouwde kom moeten hondenbezitters zelf de poep van hun hond opruimen. De enige plekken waar dit niet hoeft, zijn hondenlosloopterreinen en groenstroken met bosjes.
  • Hier zijn honden niet welkom:
    • Alle kinderspeelplaatsen (zoals speelweides, trapveldjes en zandbakken).
    • De voetgangersgebieden in de binnenstad en in de winkelcentrums. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen, maar moeten er wel voor zorgen dat hondenpoep opgeruimd wordt. Ook geldt de regel niet voor eigenaren of houders van een (blinde)geleidehond of een hond met een opsporingstaak.

Controle

De gemeente Zwolle controleert vaak of hondenbezitters zich houden aan de spelregels. Zodra zij merken dat een hond losloopt op een plek waar dit niet mag, of als hondenpoep niet wordt opgeruimd op plekken waar dat moet, maakt de werknemer van de gemeente een proces-verbaal op en krijgt de hondenbezitter een boete.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle