Beëindiging en ontbinding geregistreerd partnerschap

U kunt uw geregistreerd partnerschap beëindigen via de rechtbank, een advocaat of notaris. Als u samen gezag heeft over minderjarige kinderen kan het alleen via de rechtbank.

Hoe werkt het?

Minderjarige kinderen

Als u samen gezag heeft over minderjarige kinderen kan het alleen via de rechtbank. Hiervoor moet u een advocaat nemen. De rechter spreekt de ontbinding uit en maakt eventueel afspraken over de boedelscheiding, alimentatie en het gezag over de kinderen.

U (meestal uw advocaat) moet de uitspraak van de rechtbank binnen 6 maanden inleveren bij de gemeente waar u het geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Die wordt dan ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Daarna is uw partnerschap officieel ontbonden.

Geen minderjarige kinderen

Als u niet samen minderjarige kinderen heeft, noemen we het een beëindiging van een geregistreerd partnerschap.

  • Dit  gaat sneller.
  • Er komt geen rechter aan te pas.
  • U moet volledige overeenstemming met elkaar hebben over alle zaken (zoals boedelscheiding) en daar een overeenkomst over hebben. Die moet u laten maken door een advocaat of notaris.
  • De advocaat of notaris stelt ook een verklaring voor inschrijving in de registers van de burgerlijke stand op en levert die in bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar uw geregistreerd partnerschap is gesloten.
  • Het partnerschap is officieel beëindigd als de verklaring is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.