Borstvoedingsvriendelijke gemeente

Borstvoeding is belangrijk voor kinderen. Het geeft hen immunologisch een betere start. Het is goed voor de ontwikkeling van het brein, bevordert de hechting en is het leuk om te doen als het lukt. De meeste moeders weten dat en proberen het. Desalniettemin lukt het veelal niet. Het aantal moeders dat start met borstvoeding is 80%. Na de 14e dag is dat al geslonken tot 64% en daarna gaat het in rap tempo nog verder omlaag. Op de leeftijd van 6 maanden krijgt nog slechts 39% van de kinderen borstvoeding, terwijl dat de termijn is die de WHO aanbeveelt.

Beeldmerk ‘voeden kan hier’

Het beeldmerk 'voeden kan hier' voor openbare gelegenheden geeft aan dat moeders welkom zijn om hun kind de borst te geven. Sommige vrouwen vinden het ongemakkelijk om borstvoeding buiten de deur te geven. Dit kan een belemmering zijn voor vrouwen om te starten met borstvoeding of het langer vol te houden. Terwijl borstvoeding de beste voeding is voor baby’s. Het moet niet gek of vreemd zijn om je kind borstvoeding te geven buiten de deur.

Je kunt hieraan meewerken door borstvoedingsvriendelijke locatie te worden en het beeldmerk ‘voeden kan hier’ op een zichtbare plek te plakken.

Hoe word ik borstvoedingsvriendelijke locatie?

Door je locatie aan te melden via www.voedingscentrum.nl/voedenkanhierexterne-link-icoon. Je ontvangt dan (gratis) stickers met het beeldmerk en je locatie wordt opgenomen in de database op www.voedingscentrum.nl/voedenkanhierexterne-link-icoon.

Als er in Zwolle genoeg van deze borstvoedingsvriendelijke locaties zijn, krijgt de gemeente de plaquette 'borstvoedingsvriendelijke gemeente'.

Tips voor borstvoedingsvriendelijke locatie

Naast via het beeldmerk zichtbaar maken, dat vrouwen welkom zijn om borstvoeding te geven, kun je meer doen.

  • Informeer de mensen die op de locatie werken, over de betekenis van het beeldmerk.
  • Creëer een plek voor vrouwen die liever meer privé of in een afgesloten ruimte borstvoeding willen geven.