Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Cameratoezicht in Chopinstraat en Abel Tasmanstraat

01 mei 2025
Homepage

De afgelopen week hebben er in twee straten opnieuw explosies plaatsgevonden. Op zaterdag 26 april in de Chopinstraat, en op 28 april in de Abel Tasmanstraat. In beide straten zijn in januari ook al explosies geweest. Bij geen van de explosies vielen gelukkig gewonden, maar de explosies hebben grote impact op het veiligheidsgevoel van omwonenden. Burgemeester Peter Snijders heeft na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie opdracht gegeven om per direct cameratoezicht in te stellen in de getroffen straten.

“Dat er opnieuw explosies hebben plaatsgevonden is schokkend,” zegt burgemeester Peter Snijders. “We hebben het over ernstige incidenten op plekken waar eerder dit jaar ook al explosieven zijn afgegaan. Dat geeft bewoners een gevoel van voortdurende dreiging. De verantwoordelijken lijken zich totaal niets aan te trekken van de risico’s voor omwonenden. Dat is onacceptabel.”

Dat soort risico’s zijn niet te verenigen met een veilige woonomgeving. “Mensen moeten zich veilig voelen in hun eigen huis. Daarom heb ik besloten om tijdelijk cameratoezicht in te stellen, als onderdeel van een bredere aanpak. We nemen deze maatregel om de openbare orde herstellen, inwoners te beschermen en nieuwe incidenten te voorkomen. Het is een stevige stap, maar gezien de ernst van de situatie ook noodzakelijk en proportioneel. De veiligheid van onze inwoners staat voorop.”

De politie doet momenteel onderzoek naar de achtergronden van deze gebeurtenissen. Beide onderzoeken zijn nog in volle gang.

Informatie voor bewoners

Bewoners in de directe omgeving van de twee straten worden per brief geïnformeerd over het cameratoezicht en waar zij terecht kunnen met vragen. Ook zijn het wijkteam en andere partners actief in de buurt om vragen te beantwoorden en bewoners te ondersteunen waar dat nodig is.

Verdachte situaties? Meld het

Ziet u iets verdachts in uw straat of heeft u informatie over een van deze gebeurtenissen? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Vraag en antwoord

Hoe lang blijven de camera’s hangen?

De camera’s blijven 3 maanden hangen. Na 3 maanden worden de camera’s in principe verwijderd. Op basis van de situatie kan besloten worden eerder te stoppen met het cameratoezicht, maar het kan ook dat de camera’s langer blijven hangen. Maar dat gebeurt alleen als het echt nodig is.

Wat filmen de camera’s?

De camera’s zijn gericht op de openbare ruimte, zoals straten en stoepen.

Houden jullie rekening met mijn privacy?

Ja. De camera’s zijn zo ingesteld dat ze alleen de openbare ruimte filmen. Met technologische hulpmiddelen kunnen we de privacy van bewoners waarborgen. We kunnen bijvoorbeeld niet bij u in huis kijken. 

Staan de camera’s altijd aan?

Ja, de camera’s draaien 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Wie mag de beelden van de camera’s bekijken?

Alleen de politie heeft toegang tot de beelden. Niemand anders kan de beelden bekijken.

Hoe lang worden de beelden bewaard?

De beelden worden maximaal 4 weken bewaard. Het kan zijn dat een aantal beelden nodig is voor politieonderzoek, in dat geval kunnen ze langer worden bewaard.

Wie bepaalt waar de camera’s precies worden geplaatst?

De politie en de gemeente hebben samen zorgvuldig gekeken naar de beste plekken voor camera’s.

Doen jullie nog meer dan alleen camera’s plaatsen?

Ja, cameratoezicht is maar één van de maatregelen om de buurt veiliger te maken. En we blijven de situatie in de gaten houden. Als er extra maatregelen nodig zijn, dan nemen we die.

Kan ik bezwaar maken tegen de plaatsing van een camera?

Ja, dat kan. U kunt een bezwaarschrift sturen. Op de website www.zwolle.nl/bezwaarindienenexterne-link-icoon staat hoe dat moet. Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken vanaf 1 mei 2025. Anders is uw bezwaar niet geldig.