Dier gevonden of kwijt

Huisdier vermist

Een huisdier kan weglopen of vermist raken. U kunt ervoor zorgen dat uw huisdier zo snel mogelijk bij u terug kan zijn als u uw huisdier indien mogelijk laat chippen. Zorg dat de chip is geregistreerd met de juiste gegevens van u.

Zo kan bijvoorbeeld de dierenambulance direct contact met u opnemen als uw vermiste huisdier wordt gevonden. Dierenartsen in Zwolle en Zwols Dierenasiel kunnen meer informatie geven over het chippen.

Amivedi

De dierenorganisaties in Zwolle werken samen met Amivedi. Deze vrijwilligersorganisatie zet zich in voor vermiste en gevonden huisdieren. Is uw huisdier vermist of heeft u een huisdier gevonden? Meld het op de website van www.amivedi.nlexterne-link-icoon

Opvang zwerfdieren

Dierenasiel Zwolle meldt alle gevonden honden en katten die hier worden binnengebracht aan bij Amivedi en vermeldt ze met een foto op Dierenasielzwolle.nlexterne-link-icoon

Stichting Flappus is in Zwolle de enige opvang die andere dieren dan honden en katten opvangt. Gevonden konijnen, cavia’s, hazen en overige knaagdieren, reptielen, (sier)vogels en pluim- en kleinvee worden vermeld op www.flappus.nlexterne-link-icoon

Dier gevonden

Als u een dier heeft gevonden, dan kunt u contact opnemen met Dierenambulance Zwolleexterne-link-icoon (tel. 06-25120505). Die overlegt met u of ze het dier meteen ophalen of dat er andere mogelijkheden zijn.

Als uw gevonden hond of kat naar het Zwols Dierenasiel is gebracht, houd er dan rekening dat het asiel per dag kosten in rekening brengt voor de verzorging en huisvesting van uw huisdier.

Wilde dieren

Als u in Zwolle een (gewond) wild dier vindt, dan kunt u ook het beste Dierenambulance Zwolle (tel. 06-25120505) bellen. Neem voor gevonden dieren buiten Zwolle contact op met Dierenambulance Noordoost-Overijsselexterne-link-icoon

Let op: wilde dieren kunnen versuft of uitgeput zijn, maar benader ze altijd voorzichtig omdat ze zichzelf verdedigen. Ook kunnen ze een breuk of letsel hebben. Daarom is het verstandig om eerst de dierenambulance te bellen en de eventuele instructies op te volgen.

In het voorjaar en in de zomer worden vaak jonge dieren gevonden. In de meeste gevallen zijn de ouderdieren even weg bijvoorbeeld om voedsel te zoeken. Laat daarom jonge dieren met rust. Als u twijfelt neem dan contact op met de dierenambulance.

Afstand doen van uw huisdier

Soms hebben baasjes door omstandigheden geen andere keuze dan afstand te doen van hun huisdier. In Zwolle helpen Stichting Zwols Dierenasielexterne-link-icoon (honden en katten) en Stichting Flappusexterne-link-icoon (overige dieren) in het belang van het dier bij het zoeken naar een nieuwe eigenaar.

Het dierenasiel neemt bij het zoeken naar een nieuwe eigenaar een vragenlijst met u door. Ook kunt u uw wensen aangeven ten aanzien van het nieuwe thuis voor uw hond of kat. U betaalt een vergoeding, waaruit het asiel de tijdelijke zorg bekostigt.

Bij Flappus tekent u een afstandsverklaring, waarna de stichting de zorg van het dier overneemt en een nieuw tehuis zoekt, evt met een soortgenootje. U betaalt per dier een vergoeding, die wordt gebruikt voor verzorging en een gezondheidscontrole door de dierenarts. Alleen gezonde dieren worden herplaatst.