Eerste stap naar culturele hotspot in de Spoorzone
De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met het voornemen om de rode hal aan te kopen, een markant gebouw aan de zuidzijde van station Zwolle aan de voet van de nieuwe Passerelle. Met deze stap neemt de gemeente regie over de culturele invulling van deze strategische plek binnen de Spoorzone.
Het gebouw ligt op een zichtbare en herkenbare plek, direct bij de entree van het gebied. Het vormt voor veel bezoekers de eerste kennismaking met Spoorzone. De gemeente ziet het gebouw als toegangspoort tot een nieuw stadsdeel in ontwikkeling. Het moet een plek worden waar de levendigheid en aantrekkingskracht van Spoorzone direct zichtbaar en voelbaar zijn.
Invloed op programmering en gebiedsprofiel
Door het gebouw zelf aan te kopen, krijgt de gemeente regie over de toekomstige invulling. Dit maakt het mogelijk om ruimte te geven aan functies die aansluiten bij het gewenste profiel van de Spoorzone en bijdragen aan de ontwikkeling van het hele gebied. Als eigenaar kan de gemeente sturen op culturele en maatschappelijke activiteiten die waarde toevoegen en het gebied als geheel versterken.
“De rode hal biedt ons de kans om op een centrale plek in de Spoorzone een culturele plek op te bouwen die past bij Zwolle: open, creatief en in verbinding met bewoners, makers en partners.”
-- Anja Roelfs, wethouder Cultuur
Tijdelijke culturele invulling met betekenis voor het gebied
De Spoorzone is een gebied in transformatie. De rode hal krijgt binnen deze ontwikkeling een tijdelijke invulling met culturele en publieke functies. De tijdelijke invulling fungeert als vliegwiel voor het gebied en biedt ruimte aan initiatieven met inhoudelijke waarde, die tegelijkertijd het profiel van de Spoorzone vormgeven. De rode hal gaat ruimte bieden aan creativiteit, experiment en ontmoeting, en zo bijdragen aan de levendigheid en identiteit van het gebied. Daarbij wordt ingezet op ‘placetesting’: het stapsgewijs verkennen van activiteiten, gebruikers en functies die passen bij de ambities van de Spoorzone.
Vervolgstappen
Het gebouw wordt de komende periode geschikt gemaakt voor publiek gebruik, zoals aanpassingen voor brandveiligheid. Ook worden verschillende scenario’s voor de culturele programmering uitgewerkt. Daarbij wordt gekeken naar wat inhoudelijk, financieel en organisatorisch nodig is. Bij de verkenning worden ook partijen betrokken, zoals culturele en onderwijsinstellingen, die zich in de toekomst in de Spoorzone willen vestigen en tijdelijk mogelijk gebruik maken van de rode hal.
Anja Roelfs: “Met deze stap behoudt de gemeente een markant gebouw en geeft het een nieuwe functie binnen de Spoorzone – een stadsdeel in ontwikkeling waar ruimte is voor wonen, werken, ontmoeten en cultuur”