Medische kosten worden vergoed uit uw zorgverzekering. Soms zijn medische kosten hoger dan u vergoed krijgt. Kunt u deze kosten door een bijzondere situatie niet betalen? En is de medische behandeling noodzakelijk? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen in de vorm van bijzondere bijstand.
Kijk eerst naar de zorgkostenregeling
Vanuit de zorgkostenregeling van de Gemeente Zwolle kunt u een vergoeding aanvragen voor hoge zorgkosten en voor een deel van het gebruikte wettelijk eigen risico. Kijk eerst of u een tegemoetkoming vanuit de zorgkostenregeling kunt krijgen voor uw medische kosten.
Krijgt u geen vergoeding vanuit deze regeling of heeft u hogere kosten? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen voor deze medische kosten.
Misschien heeft u ook recht op de zorgtoeslag
De Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de premie van de zorgverzekering en het verplicht eigen risico. Hoeveel zorgtoeslag iemand krijgt, is afhankelijk van het inkomen en het inkomen van de mogelijke toeslagpartner. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. U kunt meer informatie over de zorgtoeslag vinden op de pagina Zorgtoeslag (belastingdienst.nl).
Bijzondere bijstand: voor wie?
Bijzondere bijstand is voor iedereen met een laag inkomen. Dus niet alleen voor mensen met een uitkering. Ook als u bijvoorbeeld inkomen heeft uit een pensioen of uit betaald werk.
Of u bijzondere bijstand krijgt, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Wij kijken naar:
- de kosten die u moet maken. Zijn deze wel echt nodig of kunt u ook op een andere manier een oplossing vinden;
- of de vergoeding die u aanvraagt niet via een andere regeling betaald kan worden. Die andere regeling gaat namelijk altijd vóór de bijzondere bijstand;
- uw persoonlijke situatie waardoor u de kosten niet zelf kunt betalen. Dit zijn vragen die aan u worden gesteld voordat er wordt bekeken hoe hoog een vergoeding is;
- de hoogte van uw inkomen en vermogen. Bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en zonder vermogen.
Bijzondere bijstand voor medische kosten: wanneer aanvragen?
Hieronder staat uitgelegd wanneer bijzondere bijstand voor medische kosten kan worden aangevraagd. Twijfelt u of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen naar wat mogelijk is.
Bij de kosten die via bijzondere bijstand worden vergoed gebruiken we een drempelbedrag. Dat houdt in dat de kosten (samen) tenminste 120,- moeten zijn, voordat we deze kosten vergoeden. Als aan het eind van het jaar de kosten lager zijn dan 120,- dan kunt u deze ook vergoed krijgen.
Stapeling zorgkosten
Heeft u een stapeling van zorgkosten door bijvoorbeeld een handicap of ziekte? Dan is in bijzondere situaties bijzondere bijstand mogelijk. U moet dan laten zien welke extra kosten u heeft door uw handicap of ziekte.
Kosten tandarts en/of orthodontie
Bent u verzekerd voor tandartskosten maar worden niet alle kosten vergoed door de zorgverzekeraar? Dan kunt u in bijzondere situaties bijzondere bijstand aanvragen.
Bent u niet verzekerd voor tandartskosten? Dan is er voor tandartskosten en orthodontiekosten meestal geen bijstand mogelijk. Is er sprake van een erg bijzondere situatie? Dan kunt u altijd contact opnemen om samen naar een oplossing te zoeken.
Voor de kosten van orthodontie voor kinderen jonger dan 18 jaar, kan in bijzondere situaties bijzondere bijstand worden aangevraagd.
Eigen bijdrage
Als u aanvullend verzekerd bent voor medische kosten, moet u soms nog een eigen bijdrage betalen. Daar is bijzondere bijstand voor mogelijk.
Het moet nodig zijn dat u deze kosten maakt. Dit is bijvoorbeeld niet nodig als u bij het kopen van een hoortoestel kiest voor een duurder toestel dan medisch nodig is.
Schulden
Heeft u te maken met een schuldensituatie? En kunt u zich daardoor niet of onvoldoende aanvullend verzekeren voor medische kosten? Dan kunt bijzondere bijstand aanvragen voor medische kosten. U moet dan wel laten zien dat u werkt aan een oplossing van uw schuldensituatie. Bijvoorbeeld doordat u in een schuldregeling zit.