Fietsenstalling stationsplein

Uw fiets makkelijk, veilig, droog én elke eerste 24 uur gratis stallen? Dat kan vanaf 4 december 2020 in de nieuwste fietsenstalling van Zwolle! Bewoners en bezoekers van Zwolle en de regio die met de fiets via het station Zwolle reizen, kunnen vanaf dat moment de fiets parkeren in een lichte en ruime parkeervoorziening van de stad onder het Stationsplein. Fietsenstalling Stationsplein heeft plek voor maar liefst 5.800 fietsen. Daarmee heeft Zwolle één van de grote fietsenstallingen van Nederland en zelfs de grootste buiten de randstad!  

Er wordt nu nog hard gewerkt aan de oostzijde ingang van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Dit is naar verwachting medio 2021 gereed. Maar u kunt vanaf 4 december al uw fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling. Via de grote entree aan de westkant en de ingang bij het stationsgebouw kunt u de stalling in en uit lopen. Met de fiets aan de hand gebruikt u de westzijde entree van de fietsenstalling. Wethouder Ed Anker geeft u een rondleiding in de nieuwe fietsenstalling via de onderstaande video.

Makkelijk, veilig, droog en 24 uur gratis

In de bewaakte fietsenstalling Stationsplein kunt u uw fiets makkelijk, veilig, droog en elke eerste 24 uur gratis bewaakt stallen met uw OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van ca. 75 euro kunt u uw fiets onbeperkt in de nieuwe stalling plaatsen. De bewaakte Fietsenstalling Stationsplein is 7 dagen in de week geopend van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste. In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er straks zo’n 400 OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig. Fiets & Service helpt reizigers met onderhoud of reparaties aan hun fiets, zodat zij snel weer op weg kunnen. Meer informatie over het parkeren van uw fiets in de nieuwe fietsenstalling leest u hier.

Prettig en toegankelijk

Fietsenstalling Stationsplein is in veel opzichten een bijzondere stalling. U parkeert uw fiets in deze stalling dichterbij het station dan bij de huidige rekken op de Oosterlaan en Westerlaan. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de oostzijde ingang van de stalling en aan de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Dit is naar verwachting medio 2021 kaar. Maar u kunt uw fiets al vanaf 4 december  in de nieuwe stalling parkeren. Met de fiets aan de hand loopt u de stalling naar binnen en buiten via de westzijde ingang die is voorzien van een borstelbaan voor uw fiets. De borstelbaan zorgt ervoor dat u met uw fiets naast u gemakkelijk de stalling  in en uit  kunt lopen. In de stalling vindt u eenvoudig een vrije plek voor uw fiets. Digitale borden vanaf de entrees aan het plafond geven de vrije rekken aan. Nadat u uw fiets hebt gestald, kunt u met de roltrap ter hoogte van het stationsgebouw naar het station lopen en terug. Doordat de rij-rekken genummerd zijn, vindt u uw fiets in de stalling snel terug.

Klimaat adaptatie

Wist u dat de stalling past binnen de Zwolse klimaat adaptieve doelstellingen? De fietsenstalling biedt niet alleen ruimte voor veel fietsen, maar ook voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ‘infiltratiekratten’ geplaatst, dit zijn speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Ook is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen. Daarnaast dienen de regenbuien die straks op het plein vallen, als water voor de planten die hier over een tijdje groeien. De nieuwe groene inrichting op het Stationsplein en de waterberging dragen bij aan een klimaatbestendige stad.

Stationsplein en Stationsweg

Als onderdeel van de bouw van de nieuwe fietsenstalling wordt ook het Stationsplein opnieuw ingericht tot een prettige verblijfsplek met een grote vijver en veel groen. Samen met de Stationsweg vormt het Stationsplein een belangrijk onderdeel van het denkbeeldige Engelenpad: een verbinding tussen de binnenstad, Spoorzone en de IJssel. De Stationsweg wordt aangepast tot een herkenbare, gastvrije stadsentree vanaf het stationsgebouw naar de binnenstad. Dit is naar verwachting  medio 2021 gereed. Op het moment van de opening van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling is de herinrichting van het Stationsplein en de Stationsweg nog in volle gang. Wij zorgen ervoor dat gebruikers van de fietsenstalling hier geen last van hebben.

Fietsrekken Oosterlaan en Westerlaan opgeheven

De nieuwe fietsenstalling heeft ruimte voor 5.800 fietsen. Dit is een verdubbeling van het aantal fietsenrekken op de Oosterlaan en Westerlaan. Deze rekken zijn daardoor niet meer nodig en worden verwijderd. Met attentieborden worden fietsers verzocht hun eigen fiets op de Oosterlaan en Westerlaan te verplaatsen naar de nieuwe stalling. Vanaf 7 december verwijdert AFAC de fietsrekken en fietsen die nog in de rekken staan. De verwijderde fietsen kunnen bij AFAC worden opgehaald door de eigenaren. Kijk voor de openingstijden en voorwaarden op zwolle.nl/afac.

Samenwerking

In maart 2019 is de bouw van de fietsenstalling gestart. Want meer en betere plekken voor het stallen van fietsen waren hard nodig. Dit is nu gerealiseerd met een financiële bijdrage van ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – en de provincie Overijssel. De nieuwe fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NS. Boskalis Nederland heeft de bouw van de fietsenstalling uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zwolle. De bouw van de ondergrondse fietsenstalling is samengevat in de onderstaande video.