Geldgids ‘Zwollenaar laat geen geld liggen’ landelijke inspiratiebron

30 mei 2024
Homepage

Eerder dit jaar ontwikkelde de gemeente Zwolle de geldgids ‘Zwollenaar laat geen geld liggen’. Deze gids is er voor mensen die geldzorgen hebben (zowel werkenden als mensen zonder werk) en staat vol met alle vergoedingen en extra’s voor Zwollenaren. De gids is opgepakt door Direct Duidelijk | Gebruiker Centraalexterne-link-icoon, een landelijke organisatie die de overheid helpt toegankelijk, bruikbaar en begrijpelijk te communiceren. Tessa van Erp mocht tijdens een webinar de ruim 700 deelnemers uitleggen hoe we dit in Zwolle hebben opgepakt en dat samenwerken en denken vanuit inwoners een belangrijke rol hebben gespeeld. 

Wethouder Michiel van Willigen is blij met de aandacht die de geldgids krijgt, hij is namelijk ontwikkeld voor en met inwoners en professionals. ”Zwolle wil begrijpelijk en toegankelijk communiceren, ook willen we dat meer mensen gebruikmaken van bestaande inkomensregelingen. Daarom was de samenwerking met inwoners en professionals noodzakelijk. De gids is uitvoerig getest onder inwoners, professionals en het gemeentelijke versimpelteam. Deze aanpak lijkt te werken, want het aantal aanvragen stijgt.” 

In de praktijk

Bij Woningstichting SWZ zetten ze de gids op verschillende manieren in. Karin Vruggink van de afdeling Huurincasso vertelde hierover in het webinar: “Ik deel de gids met huurders die ik spreek over betaalachterstanden. En collega-wijkconsulenten leggen ze neer in hoogbouwcomplexen. Daar worden ze veelvuldig meegenomen door bewoners. Het lijkt dus echt in een behoefte te voorzien.”

Bekijk de geldgids

Dat Direct Duidelijk de geldgids ter inspiratie heeft opgepakt is een fijne bijkomstigheid. Doordat er veel aandacht voor de gids is hoopt de gemeente dat nóg meer inwoners de gids gaan gebruiken. Wil jij hem ook hebben? De gids is gratis op te halen bij de receptie van het Stadskantoor (Lübeckplein 2) en in het Wijkcentrum Holtenbroek. Bekijk de gids op www.zwolle.nlexterne-link-icoon. De gemeente kan de gids ook toesturen als je dat wilt. Bel hiervoor naar het algemene nummer van de gemeente: 14038.

Hulp bij aanvragen van vergoedingen of extra’s?

Hulp nodig bij het aanvragen van vergoedingen en extra’s? Of heb je moeite met de Nederlandse taal? Bezoek het spreekuur van Op Orde bij jouw in de wijk (Spreekuren | Op orde Zwolle)externe-link-icoon. Je kunt ze ook bellen 038 456 9700 of stuur een WhatsAppbericht naar 06 12 18 54 37.

Informatie voor professionals

Nieuwsgierig naar het webinar? Deze is terug te kijken op de www.directduidelijk.nlexterne-link-icoon Vragen naar aanleiding van de gids of het webinar kun je mailen naar communicatiesociaaldomein@zwolle.nl.