Laat geen geld liggen

Laat jij geld liggen? Ontdek het met de ‘laat geen geld liggen’-gids. Hierin vind je alle vergoedingen en extra’s voor Zwollenaren met een laag inkomen*. Je hoeft hiervoor geen uitkering te krijgen. Ook als je werkt hebt je hier recht op.

De papieren gids ligt bij de receptie van het Stadskantoor of bij het Sociaal Wijkteamexterne-link-icoon bij jou in de buurt. Je kunt ook de gids op de website van Op Orde downloadenexterne-link-icoon.

*Voor alleenstaanden bedoelen we met een laag inkomen een netto maandinkomen onder de € 1.586. Voor echtparen en samenwonenden is dat onder de € 2.265 gezamenlijk netto per maand. Dat is na aftrek van de belasting en zonder vakantiegeld.

Op Orde helpt je graag

  • Heb je hulp nodig bij het aanvragen van vergoedingen en extra’s? Of heb je moeite met de Nederlandse taal? De mensen van Op Orde staan voor je klaar.
  • Elke week is er een open spreekuur bij jou in de buurt. Bekijk waar en wanneer op Op Orde Zwolleexterne-link-icoon.

Berno, sociaal raadsman bij Op Orde: "Zien we je bij het spreekuur? Mijn collega’s en ik helpen je graag!"

Berno, sociaal raadsman bij Op Orde

Zelf aan de slag

Zelf aan de slag? In 3 stappen kun je zelf vergoedingen en extra's aanvragen.

Stap 1: Ontdek waar je recht op hebt

Op de website BerekenUwRecht kun je makkelijk bekijken waar je recht op hebt. Het invullen duurt 5 tot 10 minuten.

Stap 2: Bekijk de vergoedingen en extra's

Hieronder vind je de vergoedingen en extra’s.

Stap 3: Vraag de vergoedingen en extra's aan

  • Als het goed is weet je nu op welke vergoedingen en extra’s je recht hebt en wat deze inhouden.
  • Dat betekent dat je nu over kan naar de laatste stap, het aanvragen van de vergoedingen en extra’s. Dat kan via de knoppen bij het overzicht hierboven.
  • Doe de aanvraag via een computer. Voor het aanvragen van de meeste vergoedingen en extra’s moet je bestanden aanleveren. Het is daarom handiger om de aanvraag via een computer te doen.

Je staat er niet alleen voor

Minze weet wat armoede is. Hij leefde jaren van een bijstandsuitkering, Wajong of verschillende baantjes met minimumloon. Soms had hij ook gewoon niets. Geldzorgen beheersen je leven, vertelt Minze.

“Je kunt er letterlijk en figuurlijk ziek van worden.” De vergoedingen en extra’s van de gemeente zorgen dan voor enige verlichting. “Het voelt enorm goed om steun te ervaren.” Mensen met een laag inkomen kunnen vaak niet volledig meedoen in de samenleving. “Dat knaagt aan jezelf. En vooral ook je kinderen hebben er last van. Dit doet pijn en geeft veel verdriet.”

Minze wil mensen met geldzorgen een hart onder de riem steken. “Je hoeft je niet te schamen. Al lijkt de situatie uitzichtloos, je staat niet alleen. Geef niet op. Vecht als een leeuw en laat je helpen.” Minze werkt inmiddels als ervaringsdeskundige bij het Sociaal wijkteam Zwolle.

Minze, ervaringsdeskundige bij het Sociaal wijkteam Zwolle