Zorgverzekering

Beschrijving

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering hebben. Hiermee bent u verzekerd voor zorgkosten, zoals medicijnen, een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis.

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Ook geldt er een wettelijk verplicht eigen risico voor zorgkosten.

Als u geen zorgverzekering heeft, kunnen er boetes volgen. Als die niet worden betaald, sluit de overheid een verzekering voor u af. De premie wordt dan automatisch ingehouden én u betaalt meer. Het is dus belangrijk om de zorgverzekering op tijd te regelen!

Bijna 18 jaar

Kinderen tot 18 jaar zijn bij ouders gratis meeverzekerd voor de basisverzekering. Wordt uw kind binnenkort 18 jaar? Dan is uw kind verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten vanaf de eerste dag van de maand na de verjaardag. Uw kind mag zelf een zorgverzekering kiezen.

Wil uw kind weten wat er nog meer naast de zorgverzekering moet worden geregeld, als hij of zij 18 jaar wordt? Kijk dan hierexterne-link-icoon.

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Dit is een maandelijks geldbedrag van de overheid. Hiermee kan een deel van de zorgpremie worden betaald. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van uw  inkomen en de leefsituatie.

Zorgtoeslag kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst via Zorgtoeslag (belastingdienst.nl)externe-link-icoon. De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag ook.

Een zorgverzekering op maat

De gemeente Zwolle wil dat iedereen goed verzekerd is en niet te veel betaalt voor de zorgverzekering. De verzekering moet bij u passen.

Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Of uw zorgverzekering voor het komend jaar veranderen? Dat kan alleen aan het eind van het jaar. Elk jaar kunt u in de laatste zes weken van het jaar een verzekering kiezen die aansluit bij de zorg die u volgend jaar nodig hebt. U kunt alleen overstappen als u alle rekeningen heeft betaald bij de zorgverzekeraar die u nu heeft.

Iemand die 18 jaar wordt, kan wel gelijk een zorgverzekering voor dit jaar kiezen en hoeft niet te wachten tot het einde van het jaar.

U kunt zelf kiezen voor welke zorg u zich wilt verzekeren. Daarbij kunt u hulp krijgen.

Welke hulp kunt u krijgen?

U kunt de keuzewijzer gebruiken

De gemeente Zwolle heeft samen met Poliswijzer een keuzewijzer gemaakt. De keuzewijzer vindt u op www.poliswijzer.nl/zwolleexterne-link-icoon. Als u op deze website invult wat u nodig heeft, krijgt u direct advies. 

U kunt er ook zorgverzekeringen vergelijken en een zorgverzekering afsluiten. Dit kan direct als u 18 jaar wordt en voor het eerst een zorgverzekering moet kiezen of aan het eind van het jaar. Dan  vindt u in de keuzewijzer ook alle zorgpremies en vergoedingen voor 2025.

Keuzewijzerexterne-link-icoon

Persoonlijke hulp bij uw keuze

Wilt u liever persoonlijke hulp bij het kiezen van een zorgverzekering? Dat kan. 

  • Voor advies belt u met Poliswijzer. 
    Wilt u graag dat iemand u helpt met het kiezen van een zorgverzekering? De adviseurs van Poliswijzer helpen u graag! Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.30 naar: 050 - 211 14 51.

Extra geld: de Zorgkostenvergoeding

Naast de hulp bij het kiezen van een zorgverzekering, heeft de gemeente een zorgkostenvergoeding. Met deze regeling kunt u geld voor het verbruikte verplicht eigen risico krijgen. 

Voor inwoners met een chronische ziekte of beperking is er ook extra geld voor hoge zorgkosten.

Meer informatie over de zorgkostenvergoeding vindt u op www.zwolle.nl/zorgkosten. U leest er ook hoe u de zorgkostenvergoeding aanvraagt.

Tips

Op www.meerkosten.nlexterne-link-icoon staat nog meer informatie over belastingvoordelen en extra inkomen voor iemand met een chronische ziekte of beperking.

Contact en hulp

Heeft u vragen over de zorgverzekering of de zorgtoeslag neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Lees dan hoe u meldingen, klachten en bezwaren kunt doorgeven.