Muurschildering Lübeckplein

Het verhaal achter de muurschildering aan het Lübeckplein

Je staat er nu waarschijnlijk voor omdat je de link op het informatiebord hebt gevolgd: de kleurrijke muurschildering aan het Lübeckplein. Maar welk verhaal gaat er schuil achter dit gigantische kunstwerk van 98.000 tegeltjes op een muur van 350 vierkante meter? Lees, hoor en zie hier meer over het wat, wie en waarom.

Liever een video dan tekst? Ga dan gelijk door naar onderaan deze pagina.

Het Lübeckplein was lange tijd een plein met weinig uitstraling. Bij velen was het plein dan ook niet in trek. Iets waar volgens de gemeente snel verandering in moest komen. Daarom ontstond bij Zwollenaren in 2019 de wens om het plein te vergroenen, verbinden, verzachten en te ver’vetten’ (leuker te maken). Tot een plek met meer sfeer en kleur, mede door beplanting. Waar je graag bent, bijvoorbeeld om anderen te ontmoeten. Een bruisende hotspot met veel reuring, beter aansluitend bij de levendige binnenstad.

Zwollenaren stuurden ideeën in

Maar hoe moest dat voor elkaar komen? Zwollenaren en andere gebruikers van het Lübeckplein weten het antwoord daarop het best. Daarom vroeg de gemeente hen om met al hun creativiteit ideeën uit te denken. Muurschilderes Lonneke van Zutphen stelde voor om de plek gaver te maken met een muurschildering. Dit was volgens de meeste Zwollenaren het best ingediende idee, zo bleek uit de stemming via een prijsvraag.

Doorkijk op het Engelenpad

Rond de zomer van 2021 startte een reis langs onder andere 21 schilderdagen vol 65 liter verf, 20 regenbuien, 2 blaren, 80 koppen koffie en ontelbaar vele complimentjes van inwoners en bezoekers van Zwolle.

Het resultaat: een eigentijds en mystiek kunstwerk dat je een doorkijk geeft op het Engelenpadexterne-link-icoon, waaronder de toekomstige ontwikkelingen in de Spoorzone. Door het sleutelgat in de schildering zie je hoe deze toekomstige wandelroute de historische binnenstad, via het nieuwe stuk stad in de Spoorzone, verbindt met de natuurgebieden aan de IJssel. In en om het sleutelgat zie je bekende Zwolse gebouwen (de Peperbus en de Sassenpoort) en elementen die verwijzen naar het station en de IJssel.

Maar de schildering heeft nog veel meer iconische elementen die verschillende zaken verbeelden. Zie de afbeelding hieronder.

Unieke samenwerking

Allemaal het werk van Thijs Kelder, die de muurschildering ontwierp, en Lonneke die het ontwerp vervolgens uitvoerde. Een unieke samenwerking in Nederland, maar typerend voor de Spoorzone. Want hier maken we samen de toekomst. Hier gaan we samen verder!

Benieuwd hoe het schilderen verliep, en hoe de kunstenaars terugkijken op de samenwerking? Je ziet het in de video hieronder.