hitte

Hitte

Hoe houdt Zwolle het hoofd koel? We weten dat het klimaat aan het veranderen is. Dit zorgt voor langere en warmere hitteperiodes. We zien dit in onze tuinen en we voelen het buiten op straat. Zelfs binnen in huis merken we de warmte. Het is niet altijd gemakkelijk om die buiten te houden. Op deze pagina lees je over tips om de hitte buiten de deur te houden, hoe herken je signalen van oververhitting en wat moet je doen als hitte je teveel wordt.

Tips om hitte buiten de deur te houden

Iedereen kan last krijgen van hitte, ook wel hittestress genoemd. Als je een huis hebt waarin de warmte blijft hangen, zorgt dat voor ongemak. Het maakt het moeilijker om goed te slapen. Door de warmte ben je eerder vermoeid en kan het effect op je humeur hebben. Heel vervelend. Hoe zorg je ervoor dat de warmte zo min mogelijk je huis binnenkomt?

Zorg voor schaduw

Het creëren van schaduwrijke plekken is van groot belang om hittestress te verminderen. Denk aan het plaatsen van zonneschermen, luifels of het kiezen van terrassen met bomen in plaats van open vlaktes. Ook het gebruik van parasols en zonneschermen op balkons en in tuinen draagt bij aan verkoeling.  Hang witte lakens voor de ramen om de zon te weren.

Koele plekken

Tijdens hittegolven en hete zomerdagen is het belangrijk dat je verkoeling kunt vinden. Niet alle mensen hebben een tuin met schaduw. Daarom is het belangrijk dat er koele plekken in de buurt zijn waar je bij hitte snel naar toe kunt. Wil je weten waar je wel en waar je niet dicht bij een koele plek woont? Bekijk dan onderaan de pagina de afstand-tot-koeltekaart. Deze kaart laat de afstand zien tussen gebouwen en de koele plek die daar het dichtstbij ligt. Hoe korter de afstand, hoe beter. 

Minder hitte produceren

Woningen en gebouwen kunnen veel hitte vasthouden, vooral bij het gebruik van airconditioning. Je kan ervoor kiezen om de airconditioning op een verstandige manier te gebruiken, door deze alleen aan te zetten wanneer het echt nodig is en niet op de laagste temperatuur. Of beter nog een ventilator gebruiken. Ook het sluiten van gordijnen tijdens hete periodes kan helpen om warmte buiten te houden. Zet ’s nachts en in de vroege ochtend ramen en deuren open om de warmte naar buiten te laten.

Vergroen je omgeving

Een eenvoudige en effectieve manier om hittestress te verminderen, is het vergroenen van je omgeving. Je kunt jouw tuin, balkon of gevel voorzien van planten en bloemen. Groene oppervlakken absorberen zonlicht en zorgen voor verdamping, waardoor de omgevingstemperatuur wordt verlaagd. Ook gemeenschappelijke groene plekken en parken dragen bij aan het creëren van een koelere leefomgeving. Denk aan het maken van een geveltuintje of een boomspiegeltuintje.

Water en verkoeling

Water speelt een belangrijke rol bij het verminderen van hittestress. Je kunt zelf bijdragen door regenwater op te vangen in regentonnen. Dit opgevangen water kun je gebruiken om planten te bewateren, zodat je minder leidingwater verbruikt. Ook zijn fonteinen en waterpartijen in de stad aangename verkoelende elementen. Samen met buurtgenoten kun je het initiatief nemen om waterpartijen te creëren in jouw wijk. 

Ken je oudere en/of kwetsbare buurtbewoners, deel deze maatregelen en bied ze hulp aan. Dit wordt meestal erg fijn gevonden.

hitte buiten de deur houden

Wat moet je doen als hitte je te veel wordt? 

Tijdens extreem warm weer kunnen er verschillende situaties ontstaan, zoals natuurbranden. Ook kan de kwaliteit van het water slechter worden en kan zwemmen in open water gevaarlijk zijn. Informeer bij de juiste organisaties voor jouw eigen veiligheid en die van anderen. Afhankelijk van het probleem dat je ervaart, kan je terecht bij verschillende organisaties. De links hebben we onderaan de pagina verzameld.  

Ervaar je gezondheidsklachten?
Bel met je eigen huisarts.

Kom je in contact met een ouder en/of kwetsbaar persoon?
Stuur ze door naar het Leger de Heils. Zij vangen mensen op en zorgen voor een schaduwplek.

Hoe onderscheidt je ongemak van een gevaarlijke situatie?

Iedereen heeft het wel eens warm. Meestal pas je jezelf dan aan. Je bent wat minder actief, sport minder of doet dit alleen 's ochtends vroeg of 's avonds laat wanneer het wat koeler is. Je drinkt meer water, wandelt minder lang met de hond. Je zet de douche wat koeler. En je smeert jezelf goed in, natuurlijk.

Tijdens periodes met hoge temperaturen is het belangrijk om ongemak te kunnen onderscheiden van gevaarlijke situaties. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij andere mensen in je buurt.

Hoe herken je de signalen bij jezelf of bij een ander?

Hoe herken je het?Wat kan je er aan doen?Wat, als de klachten verergeren?
OververhittingBij oververhitting kan je last hebben van vermoeidheid, concentratieverlies overdag, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, opgezwollen enkels (oedeem) en/of jeukende blaasjes.Drink voldoende water, thee of koffie, ook als je geen dorst hebt. Doe rustig aan. Een voetbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels. Neem dan contact op met je huisarts.
Hitte-uitputtingBij hitte-uitputting kan je last hebben van flauwvallen, kramp, snelle hartslag, hevig zweten en een bleke huid. Stop direct met wat je doet en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes en koel je lichaam: neem een koude douche of leg natte doeken op je lichaam.Waarschuw een arts. 
HitteberoerteBij een hitteberoerte heb je een verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden, een hoge hartslag, meestal geen zweet, vaak misselijkheid, rode huid, stuiptrekkingen en bewustzijnsverlies.Een hitteberoerte is levensbedreigend!Bel direct 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten!

Heb je vragen over je gezondheid en geneesmiddelengebruik? Neem altijd contact op met je huisarts of apotheek. 

Wat kun je zelf doen aan het voorkomen van droogte?

Als de hitte erg lang aanhoudt, dan leidt dat ook tot langere periodes van droogte. Het is belangrijk om in deze periodes verstandig met water om te gaan. Dat kan op allerlei manieren! Je kunt bijvoorbeeld korter douchen en een waterbesparende douchekop gebruiken. Je tuin niet meer besproeien met kraanwater. Ook kun je kiezen voor verzorgingsproducten die het oppervlaktewater zo weinig mogelijk belasten. Meer informatie over water en droogte lees je onderaan de pagina op de link van Onswater.

Samenwerking met de gemeente

Als bewoner kun je een verschil maken door samen te werken met de gemeente en andere instanties. Het actief ondersteunen van gemeentelijke initiatieven gericht op het verminderen van hittestress kan een grote impact hebben. Denk aan het stimuleren van groene daken, geveltuinen en het vergroenen van pleinen en straten. Samen met jou wil de gemeente Zwolle maatregelen nemen tegen de hitte.

Stadsbreed vergroenen zorgt ervoor dat het 's nachts meer afkoelt in de stad. Vergroenen door meer bomen, groendaken, geveltuinen en groene tuinen beperkt de kans op het stedelijke hitte-eiland effect. Dit is het verschijnsel dat het in steden vaak warmer is dan in het omliggende gebied.