Hout stoken

Een vuurtje stoken kan gezellig zijn. Maar er komen ook veel ongezonde stoffen vrij zoals fijnstof. Sommige mensen kunnen daar last van hebben.

Voor hen is het plezierig als u oplet wanneer u wel of niet uw houtkachel, open haard of vuurkorf stookt. Laat het vuur vaker uit als het windstil of mistig is. Of stook op een manier die minder rook geeft. Bekijk de stooktips.

Stooktips

Met deze tips stookt u handiger en slimmer en met minder rook.

Buiten:

 • Kijk voor u gaat stoken op de Stookwijzerexterne-link-icoon en laat de barbecue of vuurkorf uit bij weinig wind en bij mist.
 • Stook alleen droog, onbehandeld hout, dus zonder verf, beits of andere stoffen.
 • Brandbare blokken van geperst hout (zonder toevoegingen) geven minder rook.
 • Een elektrische of gasgestookte barbecue geeft nauwelijks rookoverlast voor de omgeving.

Binnen:

 • Kijk voor u gaat stoken op de Stookwijzerexterne-link-icoon en laat de open haard of houtkachel uit bij weinig wind en bij mist.
 • Stook alleen droog hout. Heeft u een speciale vochtmeter voor hout? Check of de houtvochtigheid tussen 12% en 15% ligt. Dan zit u goed! 
 • Stook alleen onbehandeld hout zonder verf, beits of andere stoffen.
 • Steek vuur van boven aan met aanmaakhout en aanmaakblokjes ook wel ‘de Zwitserse methodeexterne-link-icoon’  genoemd.
 • Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen
 • Zorg dat er in uw huis en bij het vuur genoeg frisse lucht komt. Laat het hout niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden.

Stookwijzer

De Stookwijzerexterne-link-icoon is een website met advies wanneer u het vuur beter uit kunt laten. De Stookwijzer meet op postcodeniveau en kijkt naar luchtkwaliteit en windkracht. U krijgt advies over vuur dat u buiten én binnen stookt.

Stookalert

Via het stookalert krijgt u de dringende vraag om niet te stoken door  bijvoorbeeld weersomstandigheden of de (verwachte) luchtkwaliteit. U kunt uzelf aanmelden voor het stookalert op de website van het RIVMexterne-link-icoon. Dan krijgt u een e-mail als het weer in een bepaalde provincie niet geschikt is voor houtstook.

Effecten van houtvuur

Welk effect heeft een haardvuurtje nou eigenlijk?

 • Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een longziekte. 62,5% van hen is vaak benauwd door houtrook.
 • In houtrook zitten veel ongezonde stoffen zoals fijnstof, stikstofdioxide en koolstofmonoxide.
 • Een uurtje de open haard stoken brengt evenveel fijnstof in de lucht als een ritje Zwolle-Milaan met een vrachtwagen
 • Een open haard verliest 90% van zijn warmte via de schoorsteen. Een pelletkachel zo’n 20 tot 40%. Hout stoken is geen betere keuze dan de centrale verwarming.
 • Een uurtje de open haard stoken brengt evenveel fijnstof in de lucht als 25 pakjes sigaretten.
 • Houtstook zorgt in Nederland voor 23% van alle fijnstof in de lucht.
 • 4 blokken hout verbranden in de vuurkorf brengt evenveel fijnstof in de lucht als 1 auto in 1 jaar.
 • Een vuurkorf stoot per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagenrit van 3.000 kilometer.

Meer informatie over houtstook

Hieronder staan een aantal links naar websites met meer informatie over de effecten van houtstook op luchtkwaliteit en gezondheid. Ze laten ook zien hoe u zo kunt stoken dat de omgeving er zo min mogelijk last van heeft. 

Overlast door houtrook melden

Als u overlast van houtstook ervaart, probeer dan eerst het gesprek aan te gaan met de persoon die hout stookt. Misschien weet de ander niet dat u last heeft en is het probleem met een of een paar afspraken (bijna) opgelost. Tips in het contact met uw buren vindt u op de website Problemen met je buren?externe-link-icoon

Komt u er niet uit? Dan kunt u Buurtbemiddeling Zwolleexterne-link-icoon bellen voor advies.

Deze vrijwillige buurtbemiddelaars staan graag voor u klaar. U kunt uw verhaal bij hen kwijt. Misschien krijgt u nieuwe ideeën om zelf verder te kunnen. En als u dat wilt, helpen ze een goed gesprek met uw buren op gang. Vaak ontstaat er dan meer begrip en lukt het om goede afspraken met elkaar te maken. Een hele opluchting!

Buurtbemiddeling is gratis voor inwoners van Zwolle.

Overlast melden bij de gemeente

U kunt overlast melden via de Stookwijzerexterne-link-icoon . U vult eerst uw adres in, daarna kunt u de overlast melden voor die plek.

We gebruiken uw en andere meldingen om een beter beeld te krijgen van hoeveel  overlast inwoners ervaren. Als er naar aanleiding van meldingen door de gemeentelijke toezichthouders contact wordt opgenomen, zal dat vooral gericht zijn op voorlichting