Huisregels ceremonie Schepenzaal

Trouwambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Zwolle

De ambtenaar die uw huwelijk/partnerschap sluit, neemt minimaal één week voor de datum van uw huwelijk/ partnerschap telefonisch contact met u op. De ambtenaar maakt een afspraak met u om de ceremonie door te nemen.

De trouwambtenaren werken op oproepbasis. Daardoor kan het voorkomen dat de ambtenaar van uw keuze niet beschikbaar is. Het is daarom verstandig om meer voorkeuren te hebben voor een trouwambtenaar. Afdeling burgerzaken heeft dan meer mogelijkheden om u een trouwambtenaar van uw keuze aan te wijzen.

Als u een huwelijk/partnerschap sluit met een verkorte ceremonie heeft gereserveerd, neemt de ambtenaar alleen telefonisch contact met u op. Deze ambtenaar komt niet  op huisbezoek.

Huwelijk met een volledige ceremonie

De ceremonie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Het uur dat u heeft gereserveerd voor uw huwelijk/partnerschap is inclusief het aankomen rijden, het plaats nemen in de zaal en het verlaten van de zaal. Het uur ziet er als volgt uit:

Tijdsbestek ceremonie
Tijdstip Activiteit
12.45-13.00 uur aankomst gasten en bruidspaar
13.00-13.30 uur ceremonie
13.30-13.45 uur verlaten zaal, felicitaties en vertrek bruidspaar en gasten

Hoe de ceremonie eruit komt te zien, bespreekt u samen met de ambtenaar.

In het Burgerlijk Wetboek staat omschreven dat het burgerlijk huwelijk als eerste gesloten moet worden om vervolgens in een willekeurige kerk een huwelijk te mogen sluiten. Daarom is niet mogelijk om het burgerlijk huwelijk een onderdeel te laten zijn van het kerkdienst. Het burgerlijk huwelijk kan wel aan het begin van dienst worden gesloten om daarna de kerkdienst te houden.

Heeft u een eigen trouwambtenaar die beide vormen van het huwelijk sluit, zal hij/zij hier ook rekening mee moeten houden. Hij/zij moet eerst alle formaliteiten van het burgerlijk huwelijk afronden om vervolgens met de kerkdienst te kunnen beginnen.

Het houden van een toespraak door een derde is niet mogelijk. Dit kan alleen als er een eigen trouwambtenaar voor één dag wordt benoemd en dan ook het huwelijk sluit.

Huwelijk met een verkorte ceremonie

Heeft u  gekozen voor een verkorte ceremonie. Deze duurt maximaal 15 minuten. Wees op tijd! U kunt een kwartier voor aanvang parkeren en verzamelen op het plein bij het stadhuis. Na afloop van de ceremonie is er tijd voor uw gasten om u kort te feliciteren in de Schepenzaal. 

  • Bij een huwelijk/partnerschap met een verkorte ceremonie is het niet mogelijk om voor een 'eigen ambtenaar burgerlijke stand' te kiezen. U heeft alleen keuze uit de ambtenaren die in dienst zijn van de gemeente Zwolle.
  • Bij een huwelijk/partnerschap met een verkorte ceremonie is het niet mogelijk om muziek te draaien in de Schepenzaal.

Ringleiding

Er is alleen in de Schepenzaal een ringleiding aanwezig voor slechthorenden.

Draadloos internet

In de Schepenzaal is een draadloos internetaansluiting aanwezig. U dient zelf een laptop mee te brengen. Voor het gebruik van internet heeft u een inlogcode nodig. Deze code is, ter plaatse, te verkrijgen bij de receptie van het stadhuis.

Bezichtiging Schepenzaal

Het bezichtigen van de Schepenzaal kan alleen op afspraak bij de bodes van het stadhuis, telefoonnummer 038-498 4228. Zitplaatsen: ongeveer voor 75 personen

Muziek

Het is mogelijk om bij binnenkomst en bij het verlaten van de zaal muziek te laten draaien. Als u hiervan gebruik wilt maken, bepreek dit dan met de ambtenaar die uw huwelijk/ partnerschap sluit.

De muziek kan op een usb-stick op MP3 fomaat of  op CD worden aangeleverd, in de volgorde nummer 1 (lied bij binnenkomst), nummer 2 (lied bij vertrek), uiterlijk één dag voor het huwelijk/partnerschap ingeleverd zijn op de volgende plaats:

*Schepenzaal : bij de receptie van het Stadhuis, Grote Kerkplein 15.

Vermeld bij het inleveren duidelijk de namen van het (bruids)paar, de datum en het tijdstip van de ceremonie + eigen telefoonnummer.

Geef ook duidelijk aan welk(e) nummer(s) er afgespeeld moeten worden. De bode geeft na afloop van de ceremonie de usb-stick/CD terug aan de ceremoniemeester.

Heeft u gekozen voor een huwelijk/partnerschap met een verkorte ceremonie dan is het niet mogelijk om muziek te draaien in de Schepenzaal.

Ceremoniemeester

Als u een ceremoniemeester hebt, vraag hem/haar om zich bij aankomst even te melden bij de bode. Voor de bode is het gemakkelijk om een aanspreekpunt te hebben.

Strooien? Hou het leuk

Het is een oud Nederlands gebruik om bij het verlaten van het stadhuis het paar met ongekookte rijst te bestrooien. De rijst symboliseert de vruchtbaarheid en schoonheid van het pasgetrouwde (gepartnerde) paar.

Voor het strooien met rijst gelden in Zwolle een aantal regels.

  • In het stadhuis en in de hal van de Schepenzaal mag niet worden gestrooid
  • Beperk het strooien tot een minimum, het is tenslotte een gebaar en het is niet de bedoeling dat een volgend paar hier overlast van ondervindt.
  • Het is niet toegestaan met confetti of confettibommen te gooien. Confetti ontregelen het mechanisme van de toegangsdeuren van het stadhuis. Het bruidspaar betaalt de schade die ontstaan aan de toegangsdeuren door het gooien met confetti en confettibommen.

Route/parkeren Schepenzaal

Maandag tot en met donderdag en zaterdag:

Aanrijroute: Blijmarkt, Praubstraat, Grote Kerkplein. Wegrijden: via de Sassenstraat. De trouwauto en 2 volgauto’s mogen parkeren voor het Stadhuis aan het Grote Kerkplein.

Vrijdag:

Aanrijroute: Blijmarkt, Praubstraat, Lombardstraat. Wegrijden: Goudsteeg (richting Sassenstraat). De trouwauto en 2 volgauto’s mogen parkeren in de Lombartstraat.

Let op: De warenmarkt is op vrijdag van 08.00 uur tot 13.00 uur op het Grote Kerkplein en in de Sassenstraat. Na 13.00 uur worden de marktkramen opgeruimd.

Trouwauto

Heeft u een ander vervoersmiddel dan een gewone trouwauto bijv. een bus, limousine of een ander groot voertuig dan kunnen er problemen ontstaan als u naar het Stadhuis rijdt. De bus of een limousine kan niet altijd door de steegjes rijden of de bocht nemen omdat het te smal is. Dit kan ook zijn als u weer weg wilt rijden. Het is daarom verstandig om dit van te voren te bespreken met de verhuurder.

Wees op tijd!

Wij proberen de ceremonie op het afgesproken tijdstip te laten beginnen. De gasten die in de parkeergarage parkeren, vragen wij 15 minuten voor aanvangstijd al aanwezig te zijn bij de trouwzaal, zodat zij u buiten op staan te wachten als u aan komt rijden. Vanaf de parkeergarage Maagjesbolwerk of het Eiland is het ongeveer 5 minuten lopen. Uiteraard is het ook mogelijk om de gasten bij het stadhuis uit te laten stappen waarna de chauffeur de auto parkeert in de parkeergarage.

Wij vragen u (bruidspaar) 10 minuten voor aanvangstijd van uw huwelijk of partnerschap aan te komen rijden bij de Schepenzaal. Bij de Schepenzaal is het mogelijk voor het stadhuis of bij slecht weer in de hal van het stadhuis te wachten.

Bereikbaarheid van Zwolle

De gemeente Zwolle is druk bezig de binnenstad autoluw te maken. Dit kan gevolgen hebben voor de aan- en wegrijroute van de trouwzaal. Het kan zijn dat u een andere route moet rijden dan is aangegeven op de routekaart.

Op www.bereikbaarheidzwolle.nl wordt aangegeven waar en wanneer er verkeershinder kan ontstaan. Houd er rekening mee dat de genoemde data onder voorbehoud zijn genoemd en het weer invloed kan hebben voor de begin- en einddatums van de werkzaamheden.

Eigen ambtenaar burgerlijke stand

Het is mogelijk een 'eigen ambtenaar burgerlijke stand' te kiezen die uw huwelijk/ partnerschap sluit. Dat mag een willekeurig persoon zijn, bijvoorbeeld de vader van de bruid of een tante die ambtenaar burgerlijke stand is in een andere gemeente.

Het college benoemt dan de persoon voor één dag tot ‘buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand’ van de gemeente Zwolle. Als de persoon niet in een andere gemeente ambtenaar burgerlijke stand is, moet de persoon worden beëdigd door de rechtbank in Zwolle.

De buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor één dag krijgt geen vergoeding van de gemeente Zwolle voor het sluiten van het huwelijk/partnerschap.

Kiest u voor een huwelijk/partnerschap met een verkorte ceremonie, dan kunt geen eigen ambtenaar burgerlijke stand kiezen. U heeft dan alleen keuze uit de ambtenaren die in dienst zijn van de gemeente Zwolle.

Formulieren voor de benoeming kunt u aanvragen bij de afdeling Burgerzaken. Uiterlijk 6 weken voor de datum van het huwelijk/partnerschap moet u de aanvraag en de benodigde formulieren inleveren!

Kosten benoeming 2022
Benoeming buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand Kosten
zonder beëdiging € 123,00
met beëdiging € 199,00

Uitleg over het naamgebruik

In Nederland is er een onderscheid tussen:

  • geslachtsnaam (achternaam) en
  • naamgebruik

In het Nederlands recht verandert de achternaam niet door het huwelijk/partnerschap. In het Burgerlijk Wetboek staat dat in het maatschappelijk verkeer echtgenoten/partners elkaars naam mogen gebruiken. De achternaam wijzigt dus niet.

In het trouw/partnerschapsboekje staat daarom bij de geslachtsnaam voor en na het huwelijk/de partnerschap dezelfde achternaam vermeld. Ook in de bevolkingsadministratie blijft u vermeld staan met uw eigen achternaam.

De verklaring naamgebruik kunt u enkele dagen na uw huwelijk/partnerschap zelf aanpassen via uw eigen DigiD.

Gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen. Dat betekent dat vanaf die datum uw huwelijk of geregistreerd partnerschap niet meer automatisch sluit in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat:

  • de bezittingen en schulden van de partner blijven na het trouwen alleen van die partner;
  • erfenissen en schenkingen gekregen tijdens huwelijk blijven van één partner en vallen niet in de gemeenschap.

Al het andere vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, valt wel in de gemeenschap en is van beide partners. Wilt u dit anders, dan moet u bij de notaris voor het huwelijk aanvullende voorwaarden laten opmaken.

Het is belangrijk dat bij het begin van het huwelijk goed is vastgelegd welk vermogen van welke partij is.

Als u  voor het huwelijk samen een huis koopt en een hypotheek hebt, blijft dit ook na het sluiten van het huwelijk van het paar samen.

Paren die vóór 1 januari 2018 zijn getrouwd, zijn in gemeenschap van goederen getrouwd tenzij huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt. Voor deze personen verandert er niets per 2018.   

Vragen

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken via telefoonnummer 14 038 (vijf cijfers).

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle