Passantenhavens en brugbediening

Zwolle is populair onder watersporters. Niet zo vreemd, de stad heeft veel te bieden en is goed bereikbaar over water. De passantenhaven is van alle gemakken voorzien en ligt aan de de rand van de historische en bruisende binnenstad van Zwolle.

‘Water’ heeft voor Zwolle altijd veel betekend. De rijkdom en groei uit het verleden is grotendeels te danken aan de strategische ligging langs de IJssel en de Vecht. In de tijd van het Middeleeuwse Hanzeverbond waren het de waterwegen die de stad meehielpen in de vaart der volkeren.

Zwolle is ook een knooppunt van waterwegen: de IJssel, de Vecht en het Zwartewater komen samen bij de stad. Populaire vaarwegen, en snelle verbindingen naar bijvoorbeeld het IJsselmeer en recreatieve gebieden in de Kop van Overijssel.

Maagjesbolwerk: bruisend

Gezellige cafés en eetgelegenheden met terrassen, kunst en cultuur, evenementen, warenmarkten en winkels binnen handbereik. De passantenhaven bij het Maagjesbolwerk is uniek in haar ligging, aan de rand van het levendige hart van Zwolle.

De steigers liggen aan de voet van het Maagjesbolwerk. Dat is tekenend voor Zwolle: een modern gebouw, maar geïnspireerd door het 17e eeuwse bastion op dezelfde locatie. Het Maagjesbolwerk (2003) is een ontwerp van architect Hans Ruijssenaars. De onderste laag (tien meter) van het gebouw komt overeen met de hoogte van het bastion uit het vestingverleden. Het complex vormt een afscheiding tussen de dynamiek van de stad en de rust van het water.

Dankzij het brede scala aan voorzieningen is er voor iedereen een aantrekkelijk aanbod van activiteiten binnen handbereik. Vers brood of een visje van de markt? Een zomerse outfit voor op het dek? Een biertje in de kroeg of een bezoek aan een museum? Alles is bereikbaar binnen enkele stappen vanaf de steiger.

Praktische informatie

De passantenhaven Maagjesbolwerk is in 2024 geopend van 1 april tot en met 31 oktober.

De kosten voor een boot bedragen in 2024 € 0,005 per dm1 per uur. De toeristenbelasting is € 2,00 per persoon per nacht. U kunt uitsluitend betalen met de App Aanuit.net (alleen Android en Apple). Water kost € 2,40 per m3 en elektra € 0,347 per kW. Meer bedragen vindt u in de tarieventabel in de Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2024externe-link-icoon.

De passantenhaven is uitgerust met douches, toiletten, stromend water, en elektriciteit (water en elektra op de steiger kan tegen betaling via de App Aanuit.net). Tevens is er een vuilwaterstation aan de steiger van de Thorbeckegracht ter hoogte van de Buitenkant.

Bereikbaarheid

Tijdens kantooruren kunt u een medewerker van dienst Markt en Havens bereiken via telefoonnummer 14038. Vraag dan naar de Markthavenmeester.

U kunt Zwolle binnenkomen via vier bruggen:

 • Mastenbroekerbrug
 • Twistvlietbrug
 • Holtenbroekerbrug
 • Hofvlietbrug.

De sluiswachter van de Spooldersluis in het Zwolle-IJsselkanaal is te bereiken via 088 797 36 27 en via de Marifoon op kanaal 20. De tijden dat deze bruggen bediend worden zijn:

Overzicht openingstijden
DagenMastenbroekerbrug/
Twistvlietbrug
Hofvlietbrug/
Holtenbroekerbrug
Maandag t/m Zaterdag06:00 - 22:00 uur06:00 - 07:30 uur
09:00 - 16:00 uur
18:00 - 22:00 uur
Zon-/feestdagen10:00 - 18:00 uur10:00  - 18:00 uur

Overige aanlegplaatsen

Naast de officiële passantenhaven van Zwolle kent de stad nog enkele andere afmeerplaatsen. Hier treft u geen voorzieningen aan. U mag bovendien niet langdurig met uw boot in dezelfde kolk  liggen. Alleen een heel weekend of doordeweeks maximaal drie dagen.

Andere afmeerplaatsen

 • Westerveldse Kolk, in het noordelijke deel. Alleen de Zwolse roei- en zeilvereniging mogen boten afmeren in de buurt van hun verenigingsgebouw.
 • Noorderkolk, 200 meter op de westoever en 150 meter op de zuidoever.
 • De Streng, 250 meter op de zuidoever. Alleen toegestaan van 1 juni tot en met 31 oktober.
 • De Agnietenplas ter hoogte van De Vecht.

Brugbediening in Zwolle bij aanhoudende warmte

Door langdurige hoge temperaturen zet het beweegbare gedeelte van de brug, ook wel een val genoemd, zodanig uit dat die vast kan komen te zitten. Tevens kan de brug dan na het openen niet meer goed sluiten. Om te voorkomen dat bruggen beschadigen en verkeer vastloopt wordt de volgende procedure voor de bedienbare bruggen in Zwolle ingesteld:

Bij een temperatuur tussen 25 en 30 graden

Als de temperatuur enkele dagen tussen de 25 en 30 graden ligt worden de bedienbare bruggen in Zwolle voor elke opening geïnspecteerd. Dit houdt in dat de spleetruimte tussen de val van de brug en het wegdek zal worden gecontroleerd. Bij onvoldoende ruimte kan de brug niet worden geopend. De aanvrager wordt hiervan in kennis gesteld en eventueel wordt er een nieuw moment afgesproken. Dit is afhankelijk van de actuele en verwachte temperatuur.

Bij een temperatuur hoger dan 30 graden

Als de temperatuur enkele dagen boven de 30 graden ligt wordt de bediening van de bedienbare bruggen in Zwolle tot nadere orde gestaakt. Wanneer de bruggen weer in gebruik worden genomen, maken we dit bekend via www.zwolle.nl.

Om welke bedienbare bruggen in Zwolle gaat het dan?

 • Vispoortenbrug
 • Pelserbrug
 • Diezerpoortenbrug
 • Kerkbrugje
 • Schoenkuipenbrug
 • Hanekampbrug
 • Kievitsbrug
 • Thijsenbrug
 • Menistenbrug
 • Enkele ophaalbrug Katerveer (omdat ook Thijssenbrug is opgenomen)