Stadsbouwmeester

Als stadsbouwmeester in Zwolle buigt Sjoerd Feenstra zich over de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Met zijn benoeming in 2023 willen de partijen in de stad en de gemeente ernaar streven om de unieke kwaliteiten van Zwolle te versterken, de samenhang te bevorderen en innovatieve oplossingen te stimuleren voor onder meer het bouwen van woningen.

In en rondom Zwolle zijn veel projecten in ontwikkeling, zoals de Spoorzone, het Stadshart, de Zwartewaterallee, de uitbreiding van Stadshagen en de herstructurering van naoorlogse woongebieden. Er speelt van alles.

De rol van stadsbouwmeester voor Zwolle is belangrijk. Ten eerste is er een flinke uitdaging als het gaat om ‘ruimte’. Zwolle heeft een grote vraag naar woningen, maar er is ook behoefte aan meer groen, werkgelegenheid, duurzame energie, mobiliteitsoplossingen en ruimte voor water. Dit vraagt om slimme oplossingen en keuzes. 

Daarnaast is het van belang om de eigenheid van de stad te behouden. Het benutten van de kracht van de eigenheid van Zwolle en het vergroten van de aantrekkelijkheid zijn daarbij van belang. 

Taken van een stadsbouwmeester 

De stadsbouwmeester is onafhankelijk en geeft gevraagd en ongevraagd advies over stedelijke vraagstukken. De stadsbouwmeester voert verschillende taken uit. Hij legt de verbinding tussen beleidsambities en concrete gebiedsprojecten, en draagt actief bij aan nieuwe ideeën om voortgang en kwaliteit te stimuleren binnen lopende trajecten. 

Daarnaast werkt hij samen met partijen in de stad en diverse gemeentelijke afdelingen aan stadsbrede uitdagingen. Als bron van inspiratie en advies speelt hij een belangrijke rol voor de stad, betrokken partijen en de gemeenteraad. Kortom, de stadsbouwmeester is echt van én voor de stad!

De deur staat altijd open

Heeft u kwesties, vragen, zorgen of ideeën die gemeentebreed de aandacht verdienen van de stadsbouwmeester? Neem dan contact op. Stadsbouwmeester Sjoerd Feenstra staat open voor uw input over stedelijke en ruimtelijke vraagstukken. 

Let op, deze uitnodiging is specifiek bedoeld voor stadsbrede onderwerpen en niet voor particuliere zorgen op individueel niveau. Uw bijdragen helpen ons om samen de toekomst van Zwolle vorm te geven.

Wie is Sjoerd Feenstra

Sjoerd Feenstra (1974) is geboren in Leeuwarden en volwassen geworden in Groningen. Na zijn studie Sociale Geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen raakte hij verslingerd aan de stedenbouw. Hij heeft ruim 20 jaar aan talloze gebiedsontwikkelingen gewerkt bij het bureau Urhahn, waarvan de afgelopen 15 jaar als partner/directeur.

Visie

Feenstra's visie op stedenbouw is gericht op het creëren van een stad op menselijke maat, waarbij hij sociaal-maatschappelijke uitdagingen verbindt met het fysieke domein voor een leefbare en inclusieve stad. Stedenbouw gaat niet alleen over gebouwen en infrastructuur gaat, maar ook over leefomgevingen die aansluiten bij de behoeften van inwoners. 

Feenstra ziet het als zijn taak om verschillende belangen en disciplines te verbinden. Hij werkt samen met beleidsmakers, ontwerpers en de gemeenschap om ervoor te zorgen dat de stad als geheel goed en leefbaar wordt ontwikkeld. In zijn visie betekent dit dat nieuwe ontwikkelingen functioneel moeten zijn en bijdragen aan de sociale cohesie en het welzijn van inwoners. 

Hij benadrukt het belang van ruimte voor ontmoetingen en interacties, zodat mensen zich verbonden voelen met hun buurt en stad.