Tijdelijke opvanglocatie aan de Meeuwenlaan
Op deze pagina vindt u informatie over de tijdelijke regionale opvanglocatie (azc) in het gebouw Meeuwenlaan 8 in de Kamperpoort. Het COA (Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers) vangt in het gebouw 300 statushouders en kansrijke asielzoekers op. Halverwege juli 2023 kwamen de eerste bewoners. Door de verlenging met een jaar blijft de opvang open tot uiterlijk 1 februari 2027.
Kansrijke asielzoekers zijn vluchtelingen die veel kans hebben om te mogen blijven in Nederland. Statushouders zijn vluchtelingen die al weten dat ze mogen blijven, maar nog wachten op een huis. Zij kunnen hun leven in Zwolle of in deze regio gaan opbouwen en beginnen met inburgeren. In het gebouw aan de Meeuwenlaan worden 300 mensen opgevangen: van gezinnen (ongeveer een derde van de bewoners is onder de 18), echtparen zonder kinderen tot alleenstaande mannen en vrouwen.
Klankbordgroep
Voor iedere opvanglocatie wordt een klankbordgroep opgericht. Omwonenden kunnen zich aanmelden voor de klankbordgroep. In deze groep spreken COA en de gemeente met omwonenden over hoe het gaat. Ook de locatiemanager, de wijkagent en andere betrokken partijen nemen deel aan het gesprek. Er zitten ongeveer 15 omwonenden in het overleg.
Afspraken over leefbaarheid en veiligheid
Een deel van de klankbordgroep dacht mee over het beheerplan. In dat plan staan de afspraken over de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Zoals over looproutes naar de supermarkt, de verkeersveiligheid en hoe je overlast kunt melden. Lees het het beheerplan voor meer informatie.
Afspraak over einddatum
Er is ook een bestuursovereenkomst. Daarin staan de afspraken tussen de gemeente en het COA. Eén van de afspraken is dat de opvang maximaal 3 jaar duurt. En dat 1 jaar verlenging mogelijk is. De overeenkomst ging in op 1 februari 2023. Op 1 juli 2025 is door het college besloten om deze opvang van statushouders en kansrijke asielzoekers te verlengen tot 1 februari 2027. Deze verlenging biedt het COA en de gemeente extra tijd om een geschikte nieuwe locatie te vinden. Kijk voor meer informatie over de zoektocht naar nieuwe permanente locaties op de website
En daarna?
Na februari 2027 zullen de kantoorpanden aan de Meeuwenlaan gesloopt worden. De opvanglocatie is gevestigd in een voormalig kantoorpand. Dit pand maakt met de kantoorpanden die er omheen liggen, onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling. Dit betekent dat op deze plek circa 700 woningen komen.
Verlenging tot 2027
Wat vindt de klankbordgroep?
Het verzoek van het COA voor verlengen van de locatie is besproken in het omwonendenoverleg. De meningen zijn verdeeld in de groep. Sommige leden zijn uitgesproken tegen verlenging, anderen hebben geen bezwaar omdat ze geen overlast ervaren. De groep benadrukt dat 1 februari 2027 echt de einddatum moet zijn, zoals beloofd. Op 1 juli 2025 hebben we de klankbordgroep geïnformeerd over ons besluit.
Enquête in de buurt
Om naast de geluiden uit de klankbordgroep ook verder in de wijk op te halen hoe er tegen de opvanglocatie en mogelijke verlenging aangekeken wordt is een korte enquête verzonden naar 1500 adressen in de Kamperpoort. De enquête is ingevuld en opgestuurd door 164 mensen, waarvan 162 mensen in ieder geval één vraag heeft ingevuld. Niet alle mensen hebben alle vragen beantwoord. We hebben gevraagd hoe de opvang aan de Meeuwenlaan tot nu toe is verlopen, wat de houding is ten opzichte van verlenging en of mensen nog tips of aandachtspunten willen meegeven.
Een ruime meerderheid geeft aan dat de opvang op de Meeuwenlaan tot nu toe goed is verlopen. In de toelichting gaven 73 mensen aan geen overlast te hebben ervaren of zelfs niets te merken van de opvang. Daarnaast geven 7 mensen aan dat de opvang meer verbinding of gezelligheid in de buurt heeft gebracht. Ruim 20% heeft ingevuld dat de opvang op de Meeuwenlaan tot nu toe niet goed is verlopen. In de toelichting hierbij schrijven 25 mensen over overlast en hangjeugd, 4 mensen schrijven over meer criminaliteit en 5 mensen schrijven over intimidatie. Daarnaast geven nog 5 mensen aan dat er meer afval op straat ligt.
Op de vraag of men positief/neutraal tegenover de verlenging van de opvang tot februari 2027 staat, antwoord bijna 70% ja. Als toelichting wordt 26x aangegeven dat er geen overlast is, 22 mensen schrijven dat deze doelgroep ook een plek verdient waar ze opgevangen kunnen worden en 17 mensen noemen in de toelichting medemenselijkheid of sociale plicht. Door 37 mensen (24,2%) werd de vraag met nee beantwoord. In de toelichting schrijven 7 mensen als reden het ervaren van overlast, 4 mensen noemen dat de buurt onveilig is geworden met name voor vrouwen en 3 mensen schrijven dat de wijk al kwetsbaar is.
Als laatste vraag hebben we de wijkbewoners gevraagd of ze nog tips of aandachtspunten wilden meegeven, 65 mensen hebben dat gedaan. Deze opmerkingen zijn zeer divers. Er vragen 7 mensen aandacht voor overlast en incidenten, 4 mensen verwachten dat er niks met de resultaten van de enquête wordt gedaan, 6 mensen pleiten ervoor dat de gemeente eerst huizen gaat bouwen voor Zwollenaren, 4 mensen herinneren ons eraan dat we ons aan onze beloften en afspraken moeten houden, 4 mensen adviseren in te zetten op taal- en verkeerslessen en 5 mensen schrijven op dat het vooral zo door moet gaan.
Heeft u vragen?
Kijk dan of het antwoord tussen de veel gestelde vragen staat.
Of neem contact op via vluchtelingen@zwolle.nl
Veelgestelde vragen
Wat is het COA?
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland. Het COA doet dit voor de hele asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting en begeleiding vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt in Nederland tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt. Na afloop van de procedure bieden ze statushouders opvang totdat ze een huis krijgen in een gemeente. Afgewezen asielzoekers mogen nog een korte periode in een asielzoekerscentrum (AZC) wonen om hun vertrek voor te bereiden. Het COA vangt asielzoekers op in asielzoekerscentra (azc) en op noodopvanglocaties verspreid over het hele land.
Is er geen andere stad die de asielzoekers kan opvangen?
Verschillende steden in Nederland bieden al (nood)opvang voor vluchtelingen en asielzoekers aan. En in de opvanglocaties zitten veel mensen die mogen blijven, maar die nog geen huis hebben. Zij houden plekken bezet voor nieuwe mensen die vanuit het aanmeldcentrum Ter Apel naar een opvanglocatie moeten. De nood is dus hoog. Zwolle wil hierin ook haar verantwoordelijkheid nemen.
Waarom gaat Zwolle asielzoekers opvangen?
Iedereen kent de beelden uit Ter Apel. De opvanglocaties zitten overvol. Daarom heeft het COA aan gemeenten gevraagd om extra asielzoekers op te vangen. De gemeente Zwolle wil haar verantwoordelijkheid nemen en hen opvangen nu de nood zo hoog is. Kijk voor meer informatie over de zoektocht naar nieuwe permanente locaties op de website.
Kunnen vluchtelingen zomaar uit zichzelf aankloppen bij de opvanglocatie?
Nee. Vluchtelingen komen hier alleen terecht nadat zij hier door het COA geplaatst worden.
Wie bepaalt welke mensen er op deze locatie terecht komen? Kan dat nog veranderen?
Het COA verdeelt de vluchtelingen over de verschillende locaties. De mensen die mogen blijven en gekoppeld zijn aan deze regio kunnen hier komen. En ook asielzoekers die grote kans maken dat ze mogen blijven.
Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?
Er is plek voor maximaal 300 mensen.
Wat is de samenstelling van de groep?
De samenstelling van de bewoners op de Meeuwenlaan is afhankelijk van wie er op dat moment recht heeft op opvang. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) biedt opvang aan mensen die asiel aanvragen en van wie de aanvraag nog in behandeling is bij de IND. Het COA bepaalt dus niet zelf wie er komt wonen; het voert uit wat wettelijk verplicht is.
Op dit moment zien we dat ongeveer een derde van de bewoners kinderen onder de 18 jaar zijn, meestal vergezeld door één of beide ouders. Een groot deel van de opvangplekken is dan ook bedoeld voor gezinnen. Daarnaast is er plek voor echtparen zonder kinderen en voor alleenstaanden – zowel mannen als vrouwen. Sommige alleenstaanden wachten op gezinshereniging, anderen niet.
Hoe lang duurt de opvang op deze locatie?
Het COA wil de opvanglocatie openen voor maximaal 4 jaar. De opvang is dus tijdelijk. Daarna gaat hier de schop de grond in en komt er iets anders. In februari 2027 zal de locatie sluiten.
Hulp
Waar kan ik spullen brengen voor de opvanglocatie?
We zijn nog niet op zoek naar spullen. Als het zover is, leest u dat hier.
Is het ook mogelijk om mij aan te melden voor vrijwilligerswerk en/of een betaalde baan?
COA komt graag in contact met mensen die op zoek zijn naar betaald werk en ook vrijwilligers zijn van harte welkom.
Ook VluchtelingenWerk zoekt Vrijwilligers. VluchtelingenWerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers van het moment dat ze worden opgevangen in Nederland totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden in onze samenleving. In deze bijzondere opvang in Zwolle bieden wij bewoners juridische ondersteuning en begeleiding, zowel tijdens de asielprocedure als alle zaken die na het verkrijgen van een verblijfsvergunning gaan spelen. Hiervoor zijn wij per direct op zoek naar betrokken vrijwilligers.
Als vrijwilliger geef je voorlichting over de aanstaande asielprocedure, begeleid je gezinsherenigingsaanvragen en beantwoord je vragen tijdens het spreekuur.
Juridische ervaring is niet nodig: VluchtelingenWerk biedt een kort, maar gedegen inwerkprogramma en cursussen aan. Je werkt in een enthousiast team onder begeleiding van een ervaren teamleider. Heb je interesse om minimaal een dag per week te helpen, of wil je meer weten? Kijk op de website van VluchtelingenWerk of neem contact op via: w&s-oost@vluchtelingenwerk.nl
Wie levert de medewerkers voor de opvang?
De opvanglocaties van het COA worden bemand door de medewerkers van het COA. Trigion levert de beveiligingsmensen. COA werkt in de opvang en begeleiding van mensen nauw samen met Vluchtelingenwerk Nederland en Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA).