Tuintegels over? De Tegeltaxi haalt ze bij je op in Zwolle!

Leuk dat je meedoet om je tuin te vergroenen tijdens het NK Tegelwippen. Door het overweldigende enthousiasme van vorig jaar, halen we dit jaar ook met de Tegeltaxi de tegels door heel Zwolle heen op. We streven er naar om met Zwolle in de top 3 te eindigen en natuurlijk is het mooi dat Zwolle zo steeds groener kleurt.

Ophalen van tegels

Het is mogelijk dat je bij het vergroenen van je tuin, tuintegels overhoudt die je niet meer gebruikt. Om je hierbij te helpen, bieden we de mogelijkheid om deze tegels gratis te laten ophalen. Meld je je aan bij de Tegeltaxi, dan zorgen wij dat de tegels gemeld worden op de site van het NK Tegelwippen. 

De Tegeltaxi komt tijdens het NK Tegelwippen langs om alle overgebleven tegels op te halen. De Tegeltaxi komt de tegels ophalen in de week van maandag 30 september tot en met vrijdag 4 oktober 2024. Het aanmeldformulier gaat open op 17 juni. Let op: Er zijn een aantal spelregels waaraan je moet voldoen, lees ze hieronder. 

Aanmelden Tegeltaxi

Let op: Vanaf 17 juni 2024 gaat het aanmeldformulier open. 

Spelregels tegeltaxi

Er zijn wel een aantal spelregels waar je je aan moet houden:

  • Zonder aanmelding via het Tegeltaxi formulier, kunnen tegels niet opgehaald worden.
  • Er worden alleen (sier)tegels, klinkers, waaltjes, koppelstones e.d. opgehaald. Geen stoepranden, grind, zand, tuinafval of ander huishoudelijk afval.
  • Leg de tegels liefst vóór 7:00 uur op de stoep op de eerste dag wanneer de tegeltaxi rijdt. Let op: de dag waarop jouw tegels worden opgehaald kan variëren. Hou de wijk netjes en plaats GEEN tegels voor de afhaaldatum. 
  • Kies een plek op de stoep, hoek van de straat zodat de grijper van de tegeltaxi er goed bij kan. 
  • Stapel de tegels op, maar niet hoger dan 1,5 meter!! 
  • Leg de tegels NIET bij, op of achter afvalcontainers, geparkeerde auto's of andere obstakels.
  • Leg de tegels ook NIET onder een boom, lantaarnpaal of tegen een schutting.
  • Een straat die opgebroken is, daar kan de tegeltaxi NIET komen. Kies dan voor een andere plek. 

Wanneer je je tegels vervangt door groen, komt de gemeente jouw prachtige eindresultaat bewonderen. Wij kiezen gedurende het hele NK Tegelwippen een aantal willekeurige locaties en belonen degenen met planten die een groene transformatie hebben gerealiseerd. 

Alleen met deze spelregels kunnen de medewerkers van de Tegeltaxi de tegels ophalen. Voor de beeldvorming zie je hieronder hoe groot de Tegeltaxi is en hoe de tegels opgepakt worden.

Tegeltaxi gemist? Tuinland Zwolle biedt de mogelijkheid om tegels in te leveren

Tuinland Zwolle biedt 3 inlevermomenten waarbij je gebruik kunt maken van een container en je tegels kunt inleveren. Deze inlevermomenten vinden plaats op de volgende data: 21/22 juni, 19/20 juli en 16/17 augustus. De container zal worden geplaatst bij de Huub van Doornestraat (ingang magazijn).

Zie onderstaande foto in het rood gearceerd waar de container komt te staan. 

Gemakkelijke rekenhulp

Vind je het lastig om uit te rekenen hoeveel vierkante meter klinkers en tegels je hebt gewipt? Dan is er hulp. Meet het oppervlak in aantal vierkante meters van de gewipte verharding. Met de speciale rekentoolexterne-link-icoon bereken je gemakkelijk hoeveel stoeptegels dat zijn.

Bedankt voor het meedoen!

Niet alleen tijdens het NK Tegelwippen worden tegels vervangen door groen.  Ook daarna is groen het nieuwe grijs. Dus ga vooral door met het onttegelen en vergroenen van de tuin en kijk of je ook de buurt kan helpen groener maken. Met de overgebleven tegels kun je van alles doen. Bekijk hier de tips om ze te hergebruiken

Heb je vragen over de Tegeltaxi of het NK Tegelwippen? Mail naar nktegelwippen@zwolle.nl .