vliegtuig iconVakantie en uitkering

Ontvangt u een bijstandsuitkering (vanuit de Participatiewet of IOAW) van de gemeente Zwolle? Dan hebt u het recht om op vakantie te gaan. Aan uw uitkering verandert niets, maar er geldt wel een aantal regels.

Hoe lang mag u naar het buitenland?

U mag maximaal 4 weken per kalenderjaar in het buitenland zijn. Het maakt niet uit of u in het buitenland bent voor een vakantie of voor iets anders. Ook maakt het geen verschil of u wel of niet verplicht bent werk te zoeken.

De dagen in het buitenland hoeven niet aaneengesloten te zijn. Maar u mag de vakantieweken niet achter elkaar in december én januari opnemen. De dag waarop u vertrekt naar het buitenland telt overigens niet mee.

Als u een uitkering voor uw gezin krijgt, dan mogen uw gezinsleden op verschillende tijdstippen op vakantie. De totale vakantieperiode mag dan niet langer zijn dan 4 weken per persoon. Bijvoorbeeld 2 weken samen en ieder apart 2 weken.

Vakantie in Nederland?

Heeft u uw vakantie in Nederland? Dan wordt deze periode niet in afgetrokken van de maximale vakantieduur van 4 weken. Echter als u de arbeidsplicht of participatieplicht heeft mag de vakantie in Nederland uw kansen op werk niet bemoeilijken. Als u dan langere tijd buiten Zwolle bent maar wel in Nederland blijft, moet u dit ook melden. Dat voorkomt het risico op een verlaging van uw uitkering.

Online melden

U moet uw vakantieperiode uiterlijk 4 weken vóór vertrek aan de gemeente Zwolle doorgeven via het digitale formulier Wijzigingen doorgeven bijstand.

Hiervoor is DigiD nodig. Tevens wordt u gevraagd de bewijsstukken van uw reis/verblijf direct toe te voegen. Gebruik hiervoor eventueel een digitale foto die u maakt met een digitale camera of telefoon

Langer weggeweest?

Langer wegblijven dan is toegestaan, betekent dat u over deze periode geen uitkering krijgt. Dit geldt ook als u door ziekte of om een andere reden niet eerder terug naar huis kunt.

Als u langer op vakantie bent geweest dan is toegestaan, moet u contact opnemen met uw Consulent Inkomen. Vergeet niet een kopie van uw paspoort met visa/reisstempels en/of de tickets te bewaren. Die zijn nodig voor de controle van de vakantieperiode.

Gezinslid blijft langer in het buitenland?

Blijft een gezinslid langer in het buitenland dan toegestaan en bent u zelf wel op tijd terug in Nederland? Dan kan uw uitkering worden aangepast aan uw nieuwe situatie, tot het gezinslid weer in Nederland is.

Ziekte?

Moet u voor de arbeidsmarkt beschikbaar zijn? En kunt u door ziekte niet eerder terug naar Nederland? Dan moet u een verklaring over uw ziekte van uw (huis)arts tonen. Heeft u geen verklaring? Dan kan uw uitkering worden verlaagd, omdat u kansen heeft gemist om aan het werk te komen.

Let op: doet u maandelijks opgave van inkomsten?

Moet u iedere maand een inkomstenverklaring digitaal doorgeven? Dan moet u dat ook doen over de vakantieperiode. Zonder deze opgave wordt de uitkering niet uitbetaald.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw consulent.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle