Verhuizen vanuit het buitenland
Beschrijving
Inschrijven
Nadat u de afspraak heeft gemaakt, ontvangt u zo snel mogelijk een schriftelijke uitnodiging om aangifte van adreswijziging te doen. Uw afspraak is bij het migratieloket. U moet zich daar persoonlijk melden. Immigreert u samen met andere familieleden? Dan moeten zij mee. Meer informatie vindt u op rijksoverheid.nl.
IND
Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u na uw aanmelding een verblijfsvergunning aanvragen. Dat doet u bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). U kunt een afspraak maken bij de IND door te bellen naar:(0900) 1234 561.
Eerste en hernieuwde vestiging
Zowel bij een 1e vestiging in Nederland als bij een hernieuwde vestiging, wordt gecontroleerd of er sprake is van rechtmatig verblijf in Nederland.
Douane
De douane kan u om een inklaringsbewijs vragen voor het invoeren van goederen, bijvoorbeeld uw inboedel. Dit bewijs kunt u:
- bij onze balie afhalen.
- of na uw afspraak in het migratieloket meenemen.
Aanvraag
Dit heeft u nodig voor de aanvraag
- Geldig legitimatiebewijs
- Documenten van belangrijk gebeurtenissen die in het buitenland hebben plaatsgevonden * (geboorte, huwelijk, scheiding).
- Als u bij iemand gaat wonen, dan moet u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner meenemen. Daar moet ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs van diegene bij zitten.
* Bewijsstukken
Dit zijn uittreksels of verklaringen van geboorte, huwelijk of scheiding.
- Zij moeten in het Nederlands, Engels Frans of Duits zijn. Heeft u ze in een andere taal? Dan moet u ze laten vertalen door een erkende tolk of vertaler.
- De verklaringen moeten ook vaak een stempel hebben van:
- Het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
- De Nederlandse ambassade in het buitenland. Lees hier meer over op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: legalisatie van documenten.
Bewijs van uitschrijving
U heeft een bewijs van uitschrijving uit de persoonsadministratie nodig als u woonde op:
- Curacao
- Sint Maarten
- Saba
- Sint Eustatius
- Bonaire
- Aruba.
Boete
Het is belangrijk dat de juiste gegevens op uw adresaangifte staan. Als ze niet kloppen, kunt u een bestuurlijke boete krijgen. Die is maximaal € 325,-- (artikel 4.17 Wet basisregistratie personen).
Kosten
Een aangifte van verhuizing vanuit het buitenland is gratis.
Contact
Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.
Klachten & meldingen
Wilt u iets melden? Of bent u niet tevreden over hoe de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest hoe u dat kunt doorgeven.