Voorkom identiteitsfraude

Identiteitsfraude kan grote gevolgen hebben voor uzelf én voor bedrijven en instanties.

Bedrijven en instanties

Als bedrijven en instanties producten of diensten leveren op basis van een vals, vervalst of gestolen identiteitsbewijs, kunnen zij daar veel schade van hebben. Fraudeurs maken ook vaak gebruik van de kopieën van identiteitsbewijzen.

Tips

Identiteitsbewijs ter inzage afgeven

Niet alle instanties mogen u (wettelijk gezien) vragen om u identiteitsbewijs te laten zien. In de wet op de identificatieplicht staat wie (welke instanties)externe-link-icoon dat wel mag (toonplicht).

Kopie van uw identeitsbewijs

Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Bepaalde instantiesexterne-link-icoon moeten een kopie van uw identiteitsbewijs vragen. Schrijf in dat geval op die kopie:

  • Waarom/waarvoor en aan welk bedrijf u de kopie geeft.
  • De datum waarop u de kopie afgeeft.
  • Streep eventueel uw burgerservicenummer door en zet een kruis door uw pasfoto.

App Kopie ID

Nog makkelijker: gebruik de app kopie IDexterne-link-icoon, die beschikbaar is voor Android, Apple en Windows. Op YouTube staat een toelichtingexterne-link-icoon.

Let op!

Bewaar nooit een digitale kopie in uw mailbox of een onbeveiligde cloudomgeving.

Melden van identiteitsfraude of identiteitsdiefstal

Bent u slachtoffer van identiteitsfraude of -diefstal? Of denkt u dat te zijn? Volg dan het stappenplanexterne-link-icoon van de Rijksoverheid.

U kunt de fraude ook melden bij de gemeente. Hier is een speciale procedure voor. De gemeente vult samen met u het formulier C15 in.