auto iconVoorleesbrief oplossing parkeeroverlast Pelmolenstraat en omgeving

Datum: 1 februari 2023
Onderwerp: Oplossing voor parkeeroverlast Pelmolenstraat e.o.

Beste meneer/ mevrouw, 

Veel bewoners uit de Pelmolenstraat en omgeving ervaren parkeeroverlast door autoparkeerders van buiten de wijk. Dit speelt ook in de naastgelegen Indische Buurt. Daarom gaat de gemeente Zwolle de parkeeroverlast aanpakken. In deze brief leest u wat we gaan doen en wat dit voor u betekent.  

Wat is het probleem?

Buurtbewoners meldden parkeeroverlast en vroegen om een oplossing. We deden onderzoek in de wijk. Op veel plekken staan erg veel auto’s. Die staan in bochten, voor uitritten en voor een deel op de stoep. Bewoners moeten vaak zoeken naar een parkeerplek. De overlast zorgt voor onveilige situaties en irritatie. 

Wat is de oplossing?

De gemeente wil de parkeeroverlast op deze manieren oplossen:
•    Bewoners kunnen parkeren met een parkeervergunning.
•    Bezoekers van bewoners kunnen parkeren met een bezoekersvergunning.
•    Mensen van buiten de wijk betalen voor parkeren. Zij mogen maximaal 2 uur in de wijk parkeren. 

Zo zorgen we voor meer parkeerplekken voor u en andere buurtbewoners. En blijven de stoepen autovrij. Zodat er weer ruimte is om te lopen, fietsen en spelen.  Dit verbetert de veiligheid voor iedereen.

In andere wijken rondom het centrum werkt deze oplossing al een paar jaar naar tevredenheid. Zoals in Dieze-West en Kamperpoort.

Wanneer gaat de oplossing in?

De burgemeester en wethouders nemen hier in maart een besluit over. Vanaf september 2023 gaat dan het betaald parkeren in. Nadat het besluit is genomen, ontvangt u informatie over hoe u een parkeervergunning en bezoekersvergunning kunt aanvragen. 

Wat betekent dit voor u?

Na het besluit veranderen er vanaf het najaar 3 dingen: 

  • Heeft u een auto of motor? Dan heeft u een parkeervergunning nodig. U betaalt in 2023 € 21 voor de periode vanaf september tot en met december. De kosten voor één jaar zijn in 2023 € 63. Per adres kunt u als bewoner een vergunning aanvragen. Behalve de adressen met eigen ruimte voor parkeren. 
    Afhankelijk van de uitgiftes van de vergunningen voor een 1ste auto bepalen we de aanvragen voor een vergunning van een 2de auto. Een parkeervergunning voor een 2de auto of motor kost € 130,20 per jaar. 
  • Voor uw bezoek kunt u een bezoekersvergunning aanvragen. U betaalt in 2023 € 4,43 voor de periode vanaf september tot en met december. De kosten voor één jaar zijn in 2023 € 13,30. U kunt uw bezoek hiermee maximaal 18 uur per week gratis laten parkeren in de wijk.
  • Er komen verkeersborden en parkeerautomaten.

Op website zwolle.nl/parkeervergunningen-voor-bewoners vindt u meer informatie. 

Inloopbijeenkomst

Wilt u meer weten over de oplossing? Wilt u hierop reageren? Of heeft u vragen? U bent van harte welkom tijdens de inloopbijeenkomst. Die is op dinsdag 14 februari tussen 16.00 en 19.00 uur in wijkcentrum de Vlasakkers (Vlasakkers 10). 

Vragen

Kunt u niet naar de inloopbijeenkomst komen? En heeft u een vraag? Bel ons dan op 14038. We zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Of stuur vóór 18 februari een e-mail naar parkeren@zwolle.nl.  


Met vriendelijke groet,

André van de Kraats
Afdelingshoofd Leefomgeving en Mobiliteit
 

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle