Passantenhavens en brugbediening

Zwolle is populair onder watersporters. Niet zo vreemd, de stad heeft immer veel te bieden en is goed bereikbaar over water. De passantenhaven is van alle gemakken voorzien en ligt aan de de rand van de historische en bruisende binnenstad van Zwolle.

‘Water’ heeft voor Zwolle altijd veel betekend. De rijkdom en groei uit het verleden is grotendeels te danken aan de strategische ligging langs de IJssel en de Vecht. In de tijd van het Middeleeuwse Hanzeverbond waren het de waterwegen die de stad meehielpen in de vaart der volkeren.

Zwolle is ook een knooppunt van waterwegen: de IJssel, de Vecht en het Zwartewater komen samen bij de stad. Populaire vaarwegen, en snelle verbindingen naar bijvoorbeeld het IJsselmeer en recreatieve gebieden in de Kop van Overijssel.

Maagjesbolwerk: bruisend

Gezellige cafés en eetgelegenheden met terrassen, kunst en cultuur, evenementen, warenmarkten en winkels binnen handbereik. De passantenhaven bij het Maagjesbolwerk is uniek in haar ligging, aan de rand van het levendige hart van Zwolle.

De steigers liggen aan de voet van het Maagjesbolwerk. Dat is tekenend voor Zwolle: een modern gebouw, maar geïnspireerd door het 17e eeuwse bastion op dezelfde locatie. Het Maagjesbolwerk (2003) is een ontwerp van architect Hans Ruijssenaars. De onderste laag (tien meter) van het gebouw komt overeen met de hoogte van het bastion uit het vestingverleden. Het complex vormt een afscheiding tussen de dynamiek van de stad en de rust van het water.

Dankzij het brede scala aan voorzieningen is er voor iedereen een aantrekkelijk aanbod van activiteiten binnen handbereik. Vers brood of een visje van de markt? Een zomerse outfit voor op het dek? Een biertje in de kroeg of een bezoek aan een museum? Alles is bereikbaar binnen enkele stappen vanaf de steiger.

Praktische informatie

De passantenhaven Maagjesbolwerk is in 2018 geopend van 23 april tot 1 oktober.

De kosten bedragen € 1,15 per strekkende meter per nacht. De toeristenbelasting is € 0,60 per persoon per nacht. U kunt uitsluitend betalen met de App Aanuit.net (alleen Android en Apple)..

De passantenhaven is uitgerust met douches, toiletten, stromend water, en elektriciteit (water en elektra op de steiger kan tegen betaling via de App Aanuit.net). Tevens is er een vuilwaterstation aan de steiger van de Thorbeckegracht ter hoogte van de Buitenkant.

Bereikbaarheid

Tijdens kantooruren kunt u een medewerker van dienst Markt en Havens bereiken via telefoonummer 14038. Vraag dan naar de Markthavenmeester.

U kunt Zwolle binnenkomen via vier bruggen: de Mastenbroekerbrug, de Twistvlietbrug, de Holtenbroekerbrug en de Hofvlietbrug. De sluiswachter van de Spooldersluis in het Zwolle-IJsselkanaal is te bereiken via 088 797 36 27 en via de Marifoon op kanaal 20. De tijden dat deze bruggen bediend worden zijn:

Overzicht openingstijden
Dagen Mastenbroekerbrug/
Twistvlietbrug
Hofvlietbrug/
Holtenbroekerbrug
Maandag t/m Zaterdag 06:00 - 22:00 uur 06:00 - 07:30 uur
09:00 - 16:00 uur
18:00 - 22:00 uur
Zon-/feestdagen 10:00 - 18:00 uur 10:00  - 18:00 uur

.

Overige aanlegplaatsen

Naast de officiële passantenhaven van Zwolle kent de stad nog enkele andere afmeerplaatsen. Hier treft u geen voorzieningen aan. U mag bovendien niet langdurig met uw boot in dezelfde kolk  liggen. Alleen een heel weekend of doordeweeks maximaal drie dagen.

Andere afmeerplaatsen:

  • Westerveldse Kolk, in het noordelijke deel. Alleen de Zwolse roei- en zeilvereniging mogen boten afmeren in de buurt van hun verenigingsgebouw.
  • Noorderkolk, 200 meter op de westoever en 150 meter op de zuidoever.
  • De Streng, 250 meter op de zuidoever. Alleen toegestaan van 1 juni tot en met 31 oktober.
  • De Agnietenplas ter hoogte van De Vecht.