Wateroverlast

Wateroverlast wordt steeds vaker een probleem in steden, ook in Zwolle. Dat komt door klimaatverandering. Er komen steeds meer hevige regenbuien die de straten en huizen in de stad niet goed aan kunnen .Je kunt zelf ook veel doen bij wateroverlast. Op deze pagina lees je welke maatregelen je kunt nemen.

Wat kan je zelf doen om wateroverlast te verminderen?

Wees bewust dat wateroverlast een echte bedreiging is. Dit zorgt ervoor dat je je beter voorbereidt en actie kan ondernemen om wateroverlast tegen te gaan.

Riool ontlasten

Het regenwater loopt standaard door de regenpijp het riool in. Hierdoor wordt het riool belast. Het plaatsen van regentonnen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van planten is een slim idee om het rioolsysteem minder te belasten. Hierdoor verklein je de kans van een riooloverstroming. 

Geen vet in het toilet
Weest ook bewust van wat je in de gootsteen of het toilet gooit. Vet, olie en ander afval zorgt voor verstoppingen in het riool. Hierdoor kan het riool ook minder goed werken.

Dakgoten schoonmaken
Wanneer dakgoten vol met vuil zitten, kan het regenwater niet goed weg en zorgen voor lekkage of overstromen van de dakgoten. Maak af en toe de dakgoten schoon. 

Aanleggen van groen

Stenen kunnen minder makkelijk water doorlaten. Wanneer je tegels uit de tuin haalt en deze vervangt voor planten of gras, zakt het water sneller in de grond en heb je minder snel last van natte voeten. 

Als we samenwerken en deze maatregelen nemen, leveren we een belangrijke bijdrage aan het verminderen van wateroverlast en ontwikkelen we een stad die beter bestand is tegen veranderingen in het klimaat. 

Wat weten we over de kwetsbaarheid van Zwolle?

De gemeente Zwolle heeft stresstesten uitgevoerd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de plekken waar nu en in de toekomst overlast/schade is te verwachten door overstromingen, wateroverlast en hittestress. Uit deze stresstesten zijn de kwetsbare wijken in Zwolle aangetoond. Deze zijn extra kwetsbaar voor waterlast en hittestress. Dat zijn:

  • Voorst A en B
  • Kamperpoort
  • Dieze
  • Dieze Oost
  • Wipstrik
  • Assendorp
  • Berkum
  • Marslanden H en G

Deze gebieden zijn rood gemarkeerd op de kaart hieronder.

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de mogelijke schade te beperken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de woning aanpassen, zodat er geen water in het pand komt;
  • bij de inrichting van de woning rekening houden met mogelijke wateroverlast;
  • waardevolle spullen en essentiële apparatuur een etage hoger plaatsen indien mogelijk;
  • zorgen voor een goede waterafvoer en -opvang.

Wie bel ik?

Als je stormschade of wateroverlast hebt, bel dan bij acuut gevaar of spoed het alarmnummer 112. Is er geen acuut gevaar en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met de gemeente. Het telefoonnummer staat onder op de pagina. Bij de handige links staat een link naar de brandweer. Deze kan je ook bellen bij stormschade of wateroverlast.