Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering hebben. Hiermee bent u verzekerd voor de ziektekosten, zoals medicijnen, een bezoekje aan de huisarts of het ziekenhuis.
Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Ook geldt er een wettelijk verplicht eigen risico voor zorgkosten.
Als iemand geen zorgverzekering heeft, kunnen er boetes volgen. Als die niet worden betaald, sluit de overheid een verzekering voor u af. De premie wordt dan automatisch ingehouden én u betaalt meer. Het is dus belangrijk om de zorgverzekering op tijd te regelen!
Bijna 18 jaar
Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd voor de basisverzekering. Wordt uw kind binnenkort 18 jaar? Dan is uw kind verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten vanaf de eerste dag van de maand na de verjaardag. Uw kind mag zelf een zorgverzekering kiezen.
Wil uw kind weten wat er nog meer naast de zorgverzekering moet worden geregeld, als hij of zij 18 jaar wordt? Kijk dan hier.
Zorgtoeslag
De zorgtoeslag is een maandelijks geldbedrag van de overheid. Hiermee kan een deel van de zorgpremie worden betaald. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van uw inkomen en de leefsituatie.
Zorgtoeslag kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst via Zorgtoeslag (belastingdienst.nl). De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag ook.
Een zorgverzekering op maat
De gemeente Zwolle wil dat iedereen goed verzekerd is en niet te veel betaalt voor de zorgverzekering. De verzekering moet bij u passen.
Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dat kan alleen aan het eind van het jaar. Elk jaar kunt u in de laatste zes weken van het jaar een verzekering kiezen die aansluit bij wat u volgend jaar aan zorg nodig hebt. U kunt alleen overstappen als u alle rekeningen heeft betaald bij de zorgverzekeraar die u nu heeft.
Iemand die 18 jaar wordt, kan wel gelijk een zorgverzekering voor dit jaar kiezen en hoeft niet te wachten tot het einde van het jaar..
U kunt zelf kiezen voor welke zorg u zich wilt verzekeren. Daarbij kunt u hulp krijgen.
U kunt de keuzewijzer gebruiken
De keuzewijzer vindt u op www.poliswijzer.nl/zwolle. Als u op deze website invult wat u nodig heeft, krijgt u direct advies. U kunt er ook zorgverzekeringen vergelijken en vindt er de zorgpremies en vergoedingen voor 2022. U kunt daar meteen een zorgverzekering afsluiten, als u dat wilt. De gemeente heeft de keuzewijzer samen met Poliswijzer gemaakt.
Persoonlijke hulp bij uw keuze
Wilt u liever persoonlijke hulp bij het kiezen van een zorgverzekering? Dat kan. Een adviseur van Poliswijzer kan u helpen. Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.30 naar: 050 - 211 14 51.
Naast de hulp bij het kiezen van een zorgverzekering, heeft de gemeente per 1 januari 2022 een zorgkostenregeling. Met deze regeling kunt u een tegemoetkoming in het verbruikte verplicht eigen risico krijgen. Voor inwoners met een chronische ziekte of beperking is er ook extra geld voor hoge zorgkosten.
Meer informatie over de zorgkostenregeling vindt u uiterlijk 1 februari 2022 op www.zwolle.nl/zorgkosten. U leest er dan ook hoe u de zorgkostenregeling aanvraagt.
Vergoeding hoge zorgkosten
Heeft u, uw partner of uw kind een chronische ziekte of lichamelijke beperking? Dan zijn er vaak extra kosten. Voor hoge zorgkosten kunt u een vergoeding krijgen.
Extraatje hoge zorgkosten 2021
Heeft u, uw partner of uw kind een chronische ziekte of lichamelijke beperking? Dan zijn er vaak extra kosten. Krijgt u deze kosten niet vergoed? Dan kunt u van de gemeente een vergoeding krijgen van € 175 per jaar. Meer informatie over het extra geld voor hoge zorgkosten vindt u op www.zwolle.nl/zorgkosten . Hier vindt u ook het aanvraagformulier. De vergoeding hoge zorgkosten 2021 kunt u aanvragen tot 1 februari 2022.
Op www.meerkosten.nl staat nog meer informatie over belastingvoordelen en extra inkomen voor iemand met een chronische ziekte of beperking.
Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Lees dan hoe u meldingen, klachten en bezwaren kunt doorgeven.