Uw zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering hebben. Hiermee bent u verzekerd voor de ziektekosten, zoals medicijnen, een bezoekje aan de huisarts of het ziekenhuis.

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Ook geldt er een wettelijk verplicht eigen risico voor zorgkosten.

Als iemand geen zorgverzekering heeft, kunnen er boetes volgen. Als die niet worden betaald, sluit de overheid een verzekering voor u af. De premie wordt dan automatisch ingehouden én u betaalt meer. Het is dus belangrijk om de zorgverzekering op tijd te regelen!

Bijna 18 jaar

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd voor de basisverzekering. Wordt uw kind binnenkort 18 jaar? Dan is uw kind verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten vanaf de eerste dag van de maand na de verjaardag. Uw kind mag zelf een zorgverzekering kiezen.

Wil uw kind weten wat er nog meer naast de zorgverzekering moet worden geregeld, als hij of zij 18 jaar wordt? Kijk dan hier.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een maandelijks geldbedrag van de overheid. Hiermee kan een deel van de zorgpremie worden betaald. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van uw  inkomen en de leefsituatie.

Zorgtoeslag kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst via Zorgtoeslag (belastingdienst.nl). De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag ook.

Een zorgverzekering op maat

De gemeente Zwolle wil dat iedereen goed verzekerd is en niet te veel betaalt voor de zorgverzekering. De verzekering moet bij u passen.

Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dat kan alleen aan het eind van het jaar. Elk jaar kunt u in de laatste zes weken van het jaar een verzekering kiezen die aansluit bij wat u volgend jaar aan zorg nodig hebt. U kunt alleen overstappen als u alle rekeningen heeft betaald bij de zorgverzekeraar die u nu heeft.

Iemand die 18 jaar wordt, kan wel gelijk een zorgverzekering voor dit jaar kiezen en hoeft niet te wachten tot het einde van het jaar..

U kunt zelf kiezen voor welke zorg u zich wilt verzekeren. Daarbij kunt u hulp krijgen.