Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Zwolle zet in op duurzame en inclusieve economie van de toekomst

Gisteren
Homepage

Een economie die bijdraagt aan brede welvaart, talentontwikkeling, innovatie en duurzaam ruimtegebruik. Dat is de ambitie in het geactualiseerde Economisch Perspectief dat het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.

De beweging naar de economie van de toekomst vraagt om een ander perspectief op de ontwikkeling van de economie. Wethouder Duurzame economie Paul Guldemond: ‘We staan voor een grote transitie naar een circulaire en toekomstbestendige economie. Dat vraagt extra ruimte, die helaas schaars is. En ook de krapte op de arbeidsmarkt blijft voorlopig bestaan. Dat vraagt om innoveren, samenwerken en slimmer omgaan met de ruimte en mensen die we hebben.'

Drie centrale opgaven: Mens, Ruimte en Innovatie

Zwolle ziet drie hoofdopgaven om te komen tot de duurzame economie van de toekomst:

  • Investeren in mensen door bijvoorbeeld scholing, leven lang ontwikkelen en een inclusieve arbeidsmarkt. Op deze manier proberen we de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen.
  • Efficiënt en toekomstbestendig ruimtegebruik, zodat bedrijven kunnen doorontwikkelen en stappen kunnen zetten naar een duurzame en circulaire bedrijfsvoering.
  • Vergroten en stimuleren van innovatiekracht en samenwerking in clusters, zodat bedrijven de benodigde transities kunnen realiseren.

Samenwerking als fundament

Deze opgaven vragen om een intensieve samenwerking tussen gemeenten, ondernemers, onderwijs en andere maatschappelijke partners in de regio. Het Economisch Perspectief kwam dan ook tot stand met input van deze partijen. Wethouder Guldemond: ‘Ondernemers zijn niet gebonden aan gemeentegrenzen en hebben via hun medewerkers, klanten en leveranciers verbindingen door de hele regio. Met de Regio Deal, de Human Capital Agenda en het regionaal innovatiebeleid bouwen we aan een sterk, economisch ecosysteem in de Regio Zwolle. Alleen samen kunnen we het transitievermogen van onze economie vergroten. Als kernstad in deze regio voelt Zwolle een bijzondere verantwoordelijkheid om die samenwerking verder te versterken.’ 

De kracht van Zwolle 

Zwolle heeft een sterke uitgangspositie als economische kernstad van de regio. De stad beschikt over een breed en kwalitatief onderwijsaanbod met meer dan 40.000 studenten. Dankzij de centrale ligging en uitstekende bereikbaarheid fungeert de stad als verbindende schakel binnen Nederland. Als dienstencentrum en innovatiehub speelt Zwolle een sleutelrol in de economische dynamiek van de Regio Zwolle. Die unieke combinatie van kennis, ligging en netwerkpositie maakt Zwolle bij uitstek geschikt om de transities van de toekomst aan te jagen.

Samen verder bouwen

Het Economisch Perspectief vormt het strategisch kompas voor de economische koers van Zwolle. Het geeft richting aan beleid en samenwerking en helpt keuzes te maken in een tijd van toenemende complexiteit en schaarste. Samen met ondernemers, onderwijs, maatschappelijke partners en regiogemeenten zet Zwolle hiermee concrete stappen naar een veerkrachtige, toekomstgerichte economie voor stad én regio.