Fysieke beperking

Beperkingen in bewegen worden veroorzaakt door aandoeningen waarbij spieren en/of zenuwen niet goed of helemaal niet meer werken. Personen met deze aandoeningen zijn beperkt in het gebruiken van hun handen, armen en/of benen. Veel mensen met een loopbeperking maken gebruik van een hulpmiddel, zoals krukken, rollator, (elektrische) rolstoel of scootmobiel. Dit heeft gevolgen voor de maatvoering van gebouwen en terreinen, maar ook voor de eisen die aan de ondergrond gesteld worden.

Krukken

Een kruk wordt gebruikt als ondersteuning tijdens het lopen. Wanneer deze ondersteuning weg valt, zoals in het geval van een veerooster, is een steun bijvoorbeeld in de vorm van een leuning van belang.

Rollator

Een rollator wordt gebruikt door mensen die tijdens het lopen ondersteuning nodig hebben. Door de kleine wielen kan zelfs een kleine drempel (0,02 m) een groot obstakel zijn. Een rollator is 0,6 tot 0,7 m breed en heeft een draaicirkel van ca. 1,1 m. Een rollator gebruiker is niet in staat om een deur met een dranger te openen.

Rolstoel

Er zijn handbewogen en elektrische rolstoelen. Een rolstoel is ca. 0,65 tot 0,8 m breed en tussen de 1,2 tot 1,6 m lang. Een handbewogen rolstoel heeft een draaicirkel van ca. 1,5 m. Een elektrische rolstoel kan een grotere draaicirkel hebben en is vaak minder wendbaar. Een rolstoelgebruiker is niet in staat om een deur met een dranger te openen.

Scootmobiel

Scootmobielen worden steeds vaker gebruikt en zijn geschikt voor het afleggen van afstanden van 10 tot 30 km. Er zijn tegenwoordig ook opvouwbare modellen die in de kofferbak van een personenauto kunnen worden meegenomen. Een scootmobiel is ca. 0,7 tot 0,9 m breed, 1,2 tot 1,6 m lang en heeft een draaicirkel van ca. 2,5 m. Een scootmobielgebruiker is niet in staat om een deur met een dranger te openen.

Handbike

Handbiken is in principe fietsen op armkracht waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde handbike. Een handbike is een alternatief voor mensen die niet of nauwelijks gewoon kunnen fietsen. Een handbike is ca. 0,7 tot 0,9 m breed, 2,0 tot 2,5 m lang en heeft een draaicirkel van ca. 2,5 m.

Rolstoelfiets

Een rolstoelfiets is een unieke combinatie van een degelijke fiets met een stabiele en comfortabele rolstoel. In een handomdraai is het fietsgedeelte afkoppelbaar. De rolstoelfiets is er met een rolstoel voor volwassenen en voor kinderen. De rolstoelfiets kan ook met elektromotor worden uitgerust. Een rolstoelfiets is ca. 0,7 tot 0,9 m breed, 2,0 tot 2,5 m lang en heeft een draaicirkel van ca. 2,5 m.

Duofiets

Dit is een nieuwe generatie tandemfietsen. Doordat de fietsers naast elkaar zitten is er tussen hen een goed contact mogelijk.

Tandem

Samen met een blinde fietsen maakt de beleving voor beiden uitdagend. Een andersom tandem kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als mensen niet meer zelfstandig kunnen fietsen.