Geveltuintje

Lang niet iedereen die in onze stad woont heeft een eigen tuin voor het huis. En op sommige plekken is (bijna) geen ruimte voor bomen of ander groen. Hoe leuk is het dan om een geveltuin aan te leggen en zelf uw straat  groener te maken?

Aanleggen van een geveltuin

Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel, muur of schutting van uw  woning. Als u daar bijvoorbeeld één of meerdere planten neerzet krijgt u direct een heel andere sfeer en haalt u het groen de straat in. En wie bloemen plant trekt ook vlinders, insecten en vogels aan. Een geveltuin hoeft niet duur te zijn want met een simpele zonnebloem heeft u al een groot effect.

Tip:  Overleg ook eens met uw buren. Misschien komt u samen op nog leukere ideeën en ontstaat er zelfs een geveltuin voor de hele straat.

Spelregels

Wilt u een geveltuin aanleggen? Meld dan eerst uw initiatief bij het Wijkservicepunt van uw wijk. De wijkbeheerder komt dan graag bij u langs om samen met u te bekijken wat de mogelijkheden zijn. U vindt de contactgegevens op www.zwolle.nl/wijken of bel 14038.

 • Een geveltuin mag maximaal 45 cm (anderhalve stoeptegel) breed zijn en 40 cm diep in verband met ondergrondse kabels en leidingen.
 • Tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep of bijvoorbeeld paaltjes moet minimaal 1.20 meter vrijgehouden worden om te lopen. Overhangend en stekelig groen hindert de voetgangers.
 • Van de verwijderde stoeptegels kan een opstaande rand langs de geveltuin gemaakt worden. Zo verzakt de stoep niet.
 • Openbare verlichting en straatnaambordjes moeten vrijgehouden worden van beplanting.
 • Houd ontluchtingsroosters in de gevel vrij van beplanting. Het voorkomt vocht in de woning.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de geveltuin.
 • De grond blijft eigendom van de gemeente en zij  kan besluiten de geveltuin op te ruimen in geval van overlast of verwaarlozing.
 • In winkelstra­ten en bij terrassen is de aanleg van een geveltuin niet toegestaan.

Let op:

Huurt u een woning? Vraag dan eerst aan de eigenaar van uw woning om akkoord te gaan met de aanleg van een geveltuin. Want als u gaat verhuizen, moet u zelf uw geveltuin weer verwijderen en de straat herstellen, tenzij de volgende bewoner de geveltuin van u overneemt.

Beplanting

 • Kies planten die passen bij de plaats van uw geveltuin en houd rekening met  de zon of de schaduw. Plant u klimplanten? Bind deze dan op tegen de muur of aan een hekwerkje.
 • Plant in verband met de beperkte ruimte geen bomen of grote heesters.
 • Plant ook geen planten met door­nen. Voorbijgangers kunnen zich er aan bezeren.

Inspiratie

Ideeën kunt u opdoen in de brochure Adoptiegroen en assortimentenboek. U vindt daarin ook informatie over schaduwplanten en welke planten en bloemen makkelijk te onderhouden zijn.

Op www.zwolle.nl/doemee vindt u voorbeelden van boomtuintjes en meer initiatieven van bewoners, ook bij u in de wijk.

En wilt u het eens van een vakman horen? Lees dan de column Secret Garden Zwolle van Harry Pierik. Hij heeft de geveltuintjes in de binnenstad aangelegd.

Bewoners in Assendorp hebben de handen gezamenlijk uit de mouwen gestoken en geven tips aan anderen op Geveltuintjes Assendorp

IVN Natuureducatie geeft groene tips op hun website en in een nieuwsbrief.

Onderhoud

Geef de planten in uw geveltuin regelmatig water. Geveltuinen drogen snel uit omdat het regenwater de planten niet aan alle kanten goed kan bereiken. Snoei overhangende takken, dat voorkomt overlast voor mensen die langs lopen.

Meer informatie

folder geveltuinen.pdf

www.zwolle.nl/wijken