Geveltuintje

Lang niet iedereen die in onze stad woont heeft een eigen tuin voor het huis. En op sommige plekken is (bijna) geen ruimte voor bomen of ander groen. Hoe leuk is het dan om een geveltuin aan te leggen en zelf uw straat groener te maken?

Hoe u dat kunt doen leest u hieronder, en neem voor u begint altijd even contact op met de wijkbeheerder in uw stadsdeel om samen ter plekke de mogelijkheden te bespreken.

Aanleggen van een geveltuin

Een geveltuin is een smalle strook groenvlak langs de gevel, muur of schutting van uw woning. Als u daar bijvoorbeeld één of meerdere planten neerzet krijgt u direct een heel andere sfeer en haalt u het groen de straat in. Ook heeft dit een positief effect op het klimaat in uw straat.

En wie bloemen plant, trekt ook vlinders, insecten en vogels aan. Een geveltuin hoeft niet duur te zijn want met een simpele zonnebloem heeft u al een groot effect.

Tip: Overleg ook eens met uw buren. Misschien komt u samen op nog leukere ideeën en ontstaat er zelfs een geveltuinenstraat!

En wist u dat er een speciale klimaatsubsidie voor gezamenlijke initiatieven van inwoners is? Allemaal een geveltuin met een bijdrage van het Waterschap.

Spelregels

  • Een geveltuin mag maximaal 45 cm (anderhalve stoeptegel) diep zijn en 40 cm de grond in, in verband met ondergrondse kabels en leidingen.
  • Zorg voor beplanting die binnen het planten vak blijft. Overhangend en stekelig groen hindert de voetgangers.
  • Van de verwijderde stoeptegels kan een opstaande rand langs de geveltuin gemaakt worden. Zo verzakt de stoep niet.
  • U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin
  • De grond blijft eigendom van de gemeente.
  • Tussen de rand van de geveltuin ende rand van de stoep moet minimaal 1.20 meter vrijgehouden worden om te lopen. Dat is vier stoeptegels*

*Wilt u een geveltuin aanleggen en wordt daardoor de stoep smaller dan 1.20 meter? Meld dan eerst uw initiatief bij het Wijkservicepunt van uw wijk. De wijkbeheerder komt dan graag bij u langs om samen met u te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

U vindt de contactgegevens op www.zwolle.nl/wijken of bel 14038.

Woont u in de Binnenstad? Neem dan eerst contact op met de wijkbeheerder voordat een geveltuin aangelegd wordt. Dit vanwege het behoud van het specifieke karakter van de Binnenstad.

Let op: Als u gaat verhuizen, moet u zelf uw geveltuin weer verwijderen en de straat herstellen, tenzij de volgende bewoner de geveltuin van u overneemt.

Beplanting

  • Kies planten die passen bij de plaats van uw geveltuin en houd rekening met  de zon of de schaduw. Plant u klimplanten? Bind deze dan op tegen de muur of aan een hekwerkje.
  • Plant in verband met de beperkte ruimte geen bomen of grote heesters.
  • Plant ook geen planten met door­nen. Voorbijgangers kunnen zich er aan bezeren.

Regenton

Denk eens aan een regenton zo diep en breed als een stoeptegel, bijvoorbeeld tussen twee woningen en twee geveltuintjes in. Zo heb je altijd water bij de hand om de geveltuintjes te bewateren.

Er zijn diverse subsidiemogelijkheden zoals bij Jantje Beton, Oranjefonds (Burendag) en Groene Loper Zwolle. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft klimaatsubsidies waar je mogelijk ook voor in aanmerking komt om de regenton aan te schaffen.

Inspiratie

Bekijk het instructiefilmpje over de aanleg van een geveltuintje en zie hoe gemakkelijk dat is.

Ideeën kunt u opdoen in de brochure Adoptiegroen. U vindt daarin ook informatie over schaduwplanten en welke planten en bloemen makkelijk te onderhouden zijn.

Op Zwolle.nl/doemee vindt u voorbeelden van boomtuintjes en meer initiatieven van bewoners, ook bij u in de wijk.

En wilt u het eens van een vakman horen? Lees dan de column Secret Garden Zwolle van Harry Pierik. Hij heeft de geveltuintjes in de binnenstad aangelegd.

Secret Garden Zwolle is niet meer zo geheim want VT Wonen kreeg er lucht van en heeft er een mooi artikel van gemaakt.

Bewoners in Assendorp hebben de handen gezamenlijk uit de mouwen gestoken en geven tips aan anderen op Geveltuintjes Assendorp

IVN Natuureducatie geeft groene tips op hun website en in een nieuwsbrief.

Onderhoud

Geef de planten in uw geveltuin regelmatig water. Geveltuinen drogen snel uit omdat het regenwater de planten niet aan alle kanten goed kan bereiken. Snoei overhangende takken, dat voorkomt overlast voor mensen die langs lopen.

Folder geveltuinen