Identificatieplicht

Er geldt in Nederland een algemene legitimatieplicht. Dit betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich moet kunnen legitimeren als de politie of een andere aangewezen toezichthouder hierom vraagt.

Beschrijving

Er kunnen ook wetten zijn die legitimatieplichtexterne-link-icoon vanaf een jongere datum voorschrijven, de specifieke legitimatieplicht. De zorgwetgeving eist bijvoorbeeld van iedereen (dus vanaf geboorte) een geldig legitimatiebewijs. In Isala heeft dus ook een kind van 2 jaar een eigen geldig legitimatiebewijs nodig voor een consult of behandeling.

Identificatieplicht bij medische zorg

Om voor medische zorg in aanmerking te komen, moet de burger een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de tandarts. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat zorginstellingen in deze bijzondere periode ook verlopen ID-bewijzen mogen accepteren.

Het legitimatiebewijs moet geldig zijn en u moet het kunnen tonen (toonplicht). Een paspoort thuis in een la hebben liggen is dus niet voldoende. Als u gevraagd wordt om een legitimatiebewijs en u kunt het niet tonen, dan kunt u een boete krijgen tot maximaal € 2.250,-.

Geldige documenten

Nederlanders kunnen zich legitimeren met de volgende geldige documenten:

Vreemdelingen (niet-Nederlanders) kunnen zich legitimeren met een geldige verblijfsvergunning.

Aanvraag

Voor het aanvragen van een legitimatiebewijs en de voorwaarden daarvan verwijzen wij u naar de productinformatie van een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart en een rijbewijs.

Contact

Als u vragen heeft over dit product neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Als u niet tevreden bent over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of als u iets wilt melden, dan leest u op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren hoe u dat kunt doorgeven.