Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Een ander mag dit niet voor u doen. Voor de aanvraag moet u vooraf een afspraak maken. U betaalt de kosten bij de afspraak. 6 werkdagen na uw afspraak kunt u uw paspoort persoonlijk ophalen.
Let op: Ook een kind (van bijvoorbeeld 1 jaar) moet aanwezig zijn bij de aanvraag en het ophalen van zijn of haar paspoort. Wil een kind onder de 18 jaar een eigen paspoort aanvragen? Dan moeten beide ouders of van degene(n) die het gezag hebben toestemming geven. Dat moet via het toestemmingsformulier. Lees meer onder het tabje 'Jonger dan 18 jaar'

Meenemen

Bij het aanvragen of vernieuwen van een paspoort neemt u mee:

  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die op uw naam staan. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto die aan de eisenexterne-link-icoon voldoet.
  • Contant geld of pinpas.

Kinderen jonger dan 18 jaar:

  • Kinderen jonger dan 18 jaar moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort.
  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die op je naam staan. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto die aan de eisenexterne-link-icoon voldoet.
  • Contant geld of pinpas.

Toestemming

Voor de aanvraag van een paspoort is tot 18 jaar toestemming nodig van de ouder(s) of persoon die het gezag heeft. Toestemming geven beide ouders online, ieder met eigen DigiD.

Als (beide) ouders online toestemming gegeven hebben, dan hoeven zij niet aanwezig te zijn bij de aanvraag aan de balie.

Toestemming geven met DigiDexterne-link-icoon

Lukt het niet om online toestemming te geven? Dan geeft u aan de balie schriftelijk toestemming. Neem uw identiteitsbewijs mee.

Meerderjarigen met curator:

Bij meerderjarigen met een curator moet de curator toestemming geven bij de aanvraag.

Kosten

De kosten van een Paspoort staan op de pagina Leges reisdocumenten.

Ophalen

U kunt 6 werkdagen na uw afspraak uw paspoort persoonlijk ophalen. Dit kan op werkdagen tussen 08.30 uur - 17.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Geldigheid

  • Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig
  • Een paspoort voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Spoed, kwijt of gestolen

Spoedaanvraag

Doet u voor 14:00 uur een spoedaanvraag? Dan ligt het paspoort meestal de volgende dag klaar. Hij wordt hierdoor wel duurder.

Noodpaspoort

Als u ook via een spoedprocedure bij de gemeente niet meer op tijd een geldig paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen. Meer hierover leest u op de pagina Noodpaspoort.

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort of identiteitsbewijs (ID-kaart) kwijt of is het gestolen? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw document te voorkomen. 

Woont u in Zwolle, dan kunt u de vermissing online doorgeven met uw DigiD. Hoe dit werkt leest u op de pagina Vermissing Nederlands paspoort of identiteitskaart.

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte te doen bij de politie.

Jonger dan 18 jaar

Kinderen jonger dan 18 jaar die een eigen paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of van degene(n) die het gezag hebben. 

Toestemming geven

Toestemming geven beide ouders online, ieder persoonlijk met eigen DigiD. Heeft maar één persoon het ouderlijk gezag? Dan hoeft alleen die persoon toestemming te geven.

Toestemming geven met DigiDexterne-link-icoon

Als (beide) ouders online toestemming gegeven hebben, hoeven zij niet aanwezig te zijn bij de aanvraag aan de balie. Komt er een ouder mee? Ook dan is het handig als die ouder al digitaal toestemming heeft gegeven. Ouder(s) of gezaghebbenden die niet online toestemming willen geven, moeten altijd meekomen naar de afspraak. Neem dan uw geldige identiteitsbewijs mee.

Problemen bij de toestemming

Soms weigert een ouder zijn of haar toestemming. Dan kan de andere ouder of het kind de kinderrechter vragen om vervangende toestemming. Die beslist in het belang van het kind. Ga voor meer informatie naar www.rechtspraak.nlexterne-link-icoon.

Reizen met minderjarige kinderen

Reist u met minderjarige kinderen, dan zijn er een paar extra regels. De Koninklijke Marechaussee voert uitgebreide controles uit om mogelijke kinderontvoeringen naar het buitenland te voorkomen. Meer informatie over reizen met kinderen.

Bijzonderheden, klachten, contact

Contact

Als u vragen heeft over het paspoort neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Meer informatie: