Iedereen heeft recht op een passende woning

Joey* woonde tot voor kort in een jeugdzorginstelling. Toen hij 18 jaar werd, wilde hij graag zelfstandig gaan wonen. Maar in z’n eentje in een studio of appartement was nog een stap te ver. Een plek in het project Goeie buur was de oplossing. Hij kreeg een eigen kamer en werd gekoppeld aan een huisgenoot, een ‘goeie buur’. Iemand die net wat meer naar hem omkijkt. Bij wie Joey terechtkan met vragen. Maar ook voor een kop koffie of om samen een keer iets leuks te doen. Dat helpt Joey, zodat hij (langer) zelfstandig kan wonen.

Vernieuwende vormen voor wonen en zorg

Net als Joey gaan meer mensen met een vorm van begeleiding of ondersteuning zelfstandig wonen. In Zwolle realiseren we vernieuwende woonzorgconcepten voor ouderen, jongeren en mensen die uitstromen vanuit beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Dat doen we als gemeente samen met inwoners en organisaties in de stad. In dat samenwerkingsverband zijn inmiddels verschillende woonvormen ontwikkeld, waaronder Goeie Buur.

Wethouder Wonen en Zorg Dorrit de Jong: “Iedereen heeft recht op een passende woning, een dak boven het hoofd en hulp als dat nodig is. In een stad als Zwolle is er ruimte voor deze bijzondere woonvormen. Zorg en ondersteuning op maat zijn daarbij belangrijk, want dat maakt het mogelijk voor mensen om (langer) zelfstandig te kunnen wonen.”

Welke woonvormen, naast Goeie Buur, zijn nog meer ontwikkeld?

In Zwolle zijn in samenwerkingsverband inmiddels meerdere innovatieve woonvormen ontwikkeld.

Betje Wolff

Sinds augustus vorig jaar wonen jongeren met een aan autisme verwante stoornis samen in een wooncomplex met drie bewoners zonder hulpvraag. Dat doen ze in woonvorm Betje Wolff in de wijk Wipstrik. Er is alle ruimte voor contact en samen leuke dingen doen. De jongeren met een hulpvraag krijgen passende begeleiding.

Community 4.2

In een complex aan het Talentenplein wonen tien jongeren met een hulpvraag en vijf studenten samen op één verdieping. Ze helpen elkaar verder in het wonen, studeren en leven in Zwolle. Bewoners Stijn en Jan vertellen in dit filmpjeexterne-link-icoon hoe dat gaat. Bron: deltaWonen

Parenthouse

In de AA-landen staat een Parenthouse. Dat is een woning waar tijdens een scheiding één van de ouders tijdelijk kan wonen en waar de kinderen regelmatig kunnen logeren. Ook voor een relatie-time-out biedt het Parenthouse plek. Het geeft rust in de hectische situatie waarmee een scheiding soms gepaard gaat. Er kunnen vier bewoners terecht. Zij hebben ieder hun eigen ruimte en delen de voorzieningen.

De gemeente Zwolle gaat de komende jaren nog meer woonvormen ontwikkelen waar mensen die begeleiding krijgen samenwonen met mensen zonder hulpvraag. Dat noemen we een gemengde woonvorm. Er is dan extra ondersteuning in het samen leven en samen dingen doen.

Meer informatie

Wil je meer weten over Wonen en Zorg of over de genoemde woonvormen? Neem dan contact op met Glenda Huisjes: g.huisjes@zwolle.nl.

*Joey is niet de echte naam