Zwolse visie op zorg en welzijn
We vinden dat iedere Zwollenaar zijn leven zo zelfstandig mogelijk moet kunnen leven. Heeft u daarbij hulp en ondersteuning nodig, dan kan het sociaal wijkteam u daarbij helpen. Dichtbij of in huis, in uw eigen vertrouwde omgeving. Als het nodig is dan is er zwaardere en specialistische zorg beschikbaar. Dit is in het kort de visie van het gemeentebestuur op het sociaal domein. In Zwolle hebben we een aanpak ontwikkeld om deze visie te realiseren. Deze aanpak heet de Hervormingsagenda sociaal domein.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen
In een nieuwsbrief houden we partners en geïnteresseerden op de hoogte van de stappen die we samen zetten vanuit de Zwolse aanpak. Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen? Via deze link kunt u zich aanmelden voor de verzendlijst.
Hieronder vindt u de bijdragen uit eerdere nieuwsbrieven:
Omkijken naar elkaar in de sociale basis
Iedereen heeft recht op een passende woning
In de proeftuin leren we op een andere manier kijken, denken en doen
Zelfstandig wonen dankzij wooncoach
Meer rust dankzij doorbraakmethode
Creatieve dromen worden werkelijkheid in de Sociale Coöperatie
Thema's sociaal domein
Het sociaal domein gaat over deze vijf thema’s:
- Sociale basis
- Jeugd
- Wonen en zorg
- Werken en meedoen
- Beschermd wonen
Het sociaal domein bevat alles waardoor u een fijn leven kunt leiden. U kunt rondkomen en bent schuldenvrij. U heeft werk, volgt een opleiding of hebt een andere vorm van dagbesteding. Heeft u kinderen? Dan groeien ze op tot zelfstandige inwoners door goed onderwijs, sport en als het nodig is met jeugdhulp of jeugdzorg. Kunt u tijdelijk niet thuis wonen, dan is er beschermd wonen. Wordt u ouder of hebt u een lichamelijke beperking, dan is er thuiszorg of hulp bij het huishouden mogelijk. De gemeente Zwolle doet dit niet alleen. Ze werkt samen met veel organisaties en partijen in de stad.
Zwolse aanpak uitgelegd met voorbeelden
In de filmpjes op deze pagina wordt met voorbeelden uitgelegd hoe we dit willen bereiken. De Zwolse aanpak heeft vier uitgangspunten:
- Van apart naar gewoon
- Van deelprobleem naar totaaloplossing
- Van zorgen voor naar zorgen dat
- Van individuele zorg naar samenbrengen van vragen