Meer rust dankzij doorbraakmethode
Wat doe je als er bij iemand of in een gezin meerdere problemen spelen en eerdere hulp geen oplossing bood? In dat soort gevallen is een ‘doorbraak’, een uitzondering op de regel, meer dan welkom. Die doorbraak draagt bij aan een totaaloplossing, in plaats van een oplossing voor een onderdeel van het probleem. Agnes had schulden, woon- en opvoedingsproblemen. Voor haar maakten het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) en het Sociaal Wijkteam een plan, met de doorbraakmethode. In dit artikel lees je wat deze methode inhoudt en delen we de ervaring van Agnes met je.
De doorbraakmethode dus. Klinkt interessant, maar wat is het? Deze methode helpt personen en gezinnen verder bij wie meerdere problemen spelen en waar andere methodes niet hebben gewerkt. Dan kan het helpen om buiten de lijntjes te kleuren. In dat geval is er een ‘doorbraak’ nodig: een uitzondering op de regel of werkroutine.
Veelbelovende resultaten
Dorrit de Jong, wethouder Inclusieve samenleving bij de gemeente Zwolle, legt uit: ‘Gezinnen die vastlopen, hebben vaak problemen op meerdere gebieden. Denk aan schulden en opvoedproblemen. In plaats van een oplossing te bieden voor een deelprobleem, zoeken we nu naar een totaaloplossing voor het hele gezin.’
Met de doorbraakmethode maakten het IPW en de gemeente een plan voor 12 vastgelopen gezinnen. Dat deden ze onder andere door te kijken naar wat er nodig is, in plaats van naar welk aanbod er is. Ook pasten ze kennis toe uit voorgaande trajecten. Actieonderzoeker Eelco Blokker (IPW): ‘Met de methode kijken we ook terug. We stellen onszelf de vraag hoe we gezinnen op een andere manier hadden kunnen helpen, waardoor ze er nu anders bij zouden zitten. De lessen die we daaruit leren, nemen we mee naar gezinnen die nu hulp nodig hebben.’ Dat doet het IPW trouwens niet alleen in Zwolle, maar in heel Nederland. ‘De resultaten zijn veelbelovend en daarom verwacht ik dat we nog veel meer gezinnen kunnen helpen’, zegt Dorrit.
Klem zitten door meervoudige problemen
Neem bijvoorbeeld Agnes. Agnes is 47 jaar, heeft meerdere diagnoses en is alleenstaande moeder van een uitwonende zoon van 23 en thuiswonende zoon van 15. Beide zoons kampen met eigen problematiek. Agnes krijgt een uitkering via de Participatiewet en heeft te maken met de reclassering, een bewindvoerder, het Sociaal Wijkteam, een GGZ-behandelaar, huishoudelijke hulp en begeleiding vanuit de Wmo voor haar jongste zoon. Jacquelien Siebrand, medewerker bij het Sociaal Wijkteam, komt al heel wat jaren bij Agnes over de vloer. ‘We zaten een beetje klem. Het lukte niet om een plan te maken’, vertelt Jacquelien. Totdat ze dacht aan de doorbraakmethode.
Van er een hard hoofd in hebben naar rust ervaren
Tijdens een huisbezoek aan Agnes lichtte het IPW toe wat de doorbraakmethode inhoudt. Agnes had er een beetje een hard hoofd in. ‘Ik had al zoveel stress en dan kreeg ik er nóg een traject bij’. Maar door de vraag wat haar nú zou helpen, draaide ze bij. ‘Ik heb gezegd dat ik eigenlijk wel een nieuwe vloer wil. Want ik krijg zoveel stress van de troep in huis. Als ik een nieuwe vloer krijg, moet de oude er natuurlijk uit. Dan móét ik wel opruimen.’
Agnes was blij dat de medewerker van het IPW nuchter reageerde met ‘misschien kan dat wel.’ Samen hebben ze een plan gemaakt. Er werd een grote container voor het huis geplaatst en de hele familie is gekomen. ‘De familie wilde al járen helpen, maar wist niet waar te beginnen. Toen er een plan lag, kwam de boel op gang. Ook Agnes’ oudste zoon kwam helpen. Het was een mooie tijd waarin veel goeds gebeurde’, vertelt Jacquelien met een glimlach. Agnes beaamt dat. ‘Om mijn eigen problemen op te lossen, moest er eerst rust komen in mijn huis. Die heb ik nu. Daardoor kan ik nu beginnen met het oplossen van mijn andere problemen.’
Naast rust ook kostenbesparing
De doorbraakmethode zorgt niet alleen voor meer rust, maar ook voor kostenbesparing. De inzet op Wmo en Jeugdwet is simpelweg minder vaak nodig, omdat cliënten na de doorbraak weer verder kunnen. Ook kan het Sociaal Wijkteam zich door de methode op andere hulptaken richten. ‘Eerder moest ik regelmatig op pad vanwege grote incidenten en buurtruzies. Sinds de doorbraakmethode is er meer onderling begrip en rust’, aldus Jacquelien.
Meer informatie
Benieuwd naar de doorbraakmethode? Hier lees je er meer over. Kijk en luister je liever? Bekijk dan deze video waarin wethouders Dorrit de Jong en Michiel van Willigen en actieonderzoeker Eelco Blokker (IPW) aan het woord komen.