Melding tijdelijk plaatsen voorwerpen op de weg
Beschrijving
Verkeer en veiligheid
Uw werkzaamheden kunnen gevolgen hebben voor verkeer en veiligheid. Door uw melding kunnen we daar rekening mee houden tijdens het gebruik van de openbare ruimte/weg.
Het gaat hierbij om:
- materiaal zoals containers, steigers, schaftwagens, toiletunits en/of bouwschuttingen.
- opslagruimte van materialen en materieel
- hoogwerkers/verreikers en/of mobiele kranen
Toestemming wegbeheerder
Als u hoofdwegen en busroutes gebruikt, dan moet u ook toestemming hebben van de wegbeheerder. Doe uw aanvraag op tijd: de gestelde termijn van minimaal 3 werkdagen voor aanvang is hierop niet van toepassing.
Om een verkeersplan te kunnen beoordelen (en goedkeuring hierop te krijgen) moet rekening gehouden worden met indiening van minimaal 14 kantoorwerkdagen voor startdatum.
Onder het tabblad 'Bijzonderheden' vindt u meer informatie over de voorwaarden voor het plaatsen van containers en kraan/hoogwerker/verreiker.
Geen melding
U kunt geen melding ‘Tijdelijk plaatsen voorwerpen op de weg’ doen bij:
- Het plaatsen/parkeren van een voertuig.
- Het gebruiken van een standplaats.
- Het plaatsen van uitstallingen (bijvoorbeeld een rek met verkoopwaar).
- Evenementen.
Voertuig
Voor het parkeren van een voertuig in een parkeerverbodzone kunt u een tijdelijke parkeerontheffing aanvragen. Deze kunt u regelen via zwolle.nl/parkeerloket of telefonisch via 14038.
Standplaats
Voor het gebruiken van een standplaats vraagt u een standplaatsvergunning aan.
Reclame
Voor het plaatsen van uitstallingen of reclame geldt een aantal voorwaarden.
Heeft u een vergunning voor reclame nodig? Dan is dat de omgevingsvergunning voor de activiteit maken of voeren van handelsreclame.
Evenementen
Voor een evenement hebt u een vergunning of melding nodig.
Aanvraag
Gebruik het Meldingformulier tijdelijk plaatsen voorwerpen op de weg om uw melding digitaal te doen.
- Vul het volledig en juist in.
- Geef aan om welke objecten het gaat.
- Geef aan waar u de objecten plaatst en waarom.
- Vul, als het kan, aan met een situatieschets.
- Dien het minimaal 3 kantoorwerkdagen voor de startdatum bij de gemeente in.
De gemeente neemt contact met u op als we meer informatie nodig hebben. Als u niets van ons hoort, kunt u ervan uitgaan dat het akkoord is.
Toestemming
Voor het plaatsen van objecten op de grote wegen (hoofdinfrastructuur) en/of busroutes, moet u eerst toestemming hebben voordat u aan de slag gaat.
In de maand juli is het niet mogelijk om op woensdag objecten (steigers, containers e.d.) te plaatsen op het evenemententerrein Blauwvingerdagen. Onderdeel van het evenemententerrein zijn onder ander Diezerstraat en Melkmarkt.
Met het doen van een melding stemt u in met de voorwaarden, verplichtingen en verantwoordelijkheden.
Kosten
De gemeente brengt voor een melding zijn precariokosten in rekening. Deze worden als volgt berekend: tijdsduur x m2 x € 0,56 (tarief 2024).
Gemeenten heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare ruimte. Dus voor het plaatsen van voorwerpen op die gemeentegrond.
Toelichting berekening
Tijdsduur wordt berekend in weken:
- 6 dagen is 1 week
- 8 dagen is 2 weken.
Aantal m2 is het aantal m2 openbare ruimte/weg die nodig zijn voor het object.
Factuur
U ontvangt voor de precariokosten apart een factuur. De tarieven komen voort uit de Verordening precariobelasting 2024.
Bijzonderheden
Aanwijzingen bij plaatsing van voorwerpen op de weg
- Steigers, ladder, afscheidingen en ander hulpmateriaal moeten wat kwaliteiten en samenstelling betreft voldoen aan de eis van goed en veilig werk en in goede staat van onderhoud verkeren (art. 4.10 lid 1 Bouwverordening 2004)
Steigers in de binnenstad en vooral bij de winkelcentra liefst kort voor het begin van de werkzaamheden opbouwen. Dus niet op vrijdag wanneer het werk op maandag pas begint. Dit in verband met overlast die dit mogelijk geeft in het weekend. Houd hier rekening mee met het plannen. - De melder moet zo nodig maatregelen treffen om de overlast voor het verkeer, die als gevolg van de plaatsing van het voorwerp kan ontstaan, zoveel mogelijk te beperken. Met name op voetpaden en bij het gebruik van steunen bij te plaatsen voorwerpen moet aandacht worden gegeven aan de zichtbaarheid hiervan voor het verkeer.
- De bereikbaarheid van brandkranen en straatpotten voor gasafsluiters moet in verband met evt. calamiteiten altijd gewaarborgd zijn.
Containers
- Voor het plaatsen van een container geldt een aantal voorwaarden. Zie kennisplatform CROW. Te plaatsen containers moeten voldoen aan de markeringseisen zoals vermeld in de Richtlijn voor het markeren van onverlichte obstakels (CROW-publicatie nr 130)
- In de binnenstad zijn van vrijdag t/m zondag geen containers toegestaan.
- Containers in de binnenstad moeten afsluitbaar zijn.
Kraan/hoogwerker/verreiker
Als u een kraan/hoogwerker/verreiker plaatst, moet u voldoen aan de veiligheids- en verkeersvoorschriften CROW96b. U moet een verkeersplan als bijlage aan de melding toevoegen. Ook moet u zorgen voor de nodige (weg)afzettings- en veiligheidsmaterieel.
Gebruikt u de weg/rijbaan, bijv. om een kraan te plaatsen? De regels hiervoor staan op onderstaande kaarten. De kaarten openen in een nieuw scherm.
Vooraf instemming
Voor hoofdwegen, hoofdfietspaden en busroutes moet u vooraf instemming krijgen van de wegbeheerder. De aanvraag duurt langer dan 3 kantoorwerkdagen. Uw melding is pas akkoord als u deze toestemming heeft.
Voor winkelcentra geldt dat afstemming vooraf met de gemeente nodig is.
Zie ook: Aan het werk
Contact
Overleggen
Wilt u vooraf overleggen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met de wijkregisseur.
Klachten & meldingen
Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.
Beleid & Wetgeving
Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en/of plaatselijk beleid
Plaatselijke verordeningen:
Algemene Plaatselijke Verordening Zwolle