Met DigiD laat u zien wie u bent

Als u digitaal zaken met de gemeente wilt regelen, dan moet u ook kunnen aantonen dat u het bent en niet iemand anders. Dat laat u zien door in te loggen met DigiD, dat Digitale Identiteit betekent.

U kunt het vergelijken met uw bezoek aan het Stadskantoor. Dan moet u vaak uw identiteitsbewijs (een paspoort, id-kaart of rijbewijs) laten zien. Zo weet de medewerker zeker wie u bent.

Eén inlogcode

Met DigiD kunt u met één inlogcode inloggen op websites van de overheid en zorginstellingen, zoals de gemeente, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst, de zorgverzekeraar en het ziekenhuis.

Als u nog geen DigiD heeft, dan kunt u een DigiD aanvragen. Uw DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die u allebei zelf kiest.

Ze zijn strikt persoonlijk. Bewaar beide daarom voor u zelf. Dan voorkomt u dat anderen er misbruik van maken en vertrouwelijke gegevens kunnen lezen

DigiD gebruiken

Met DigiD kunt u op zwolle.nl bijvoorbeeld een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie aanvragen. Bij de aanvraag gaat u automatisch naar de inlogpagina van DigiD.

Daar vult u uw DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens komt u automatisch terug op zwolle.nl, waar u het uittreksel kunt aanvragen.

DigiD aanvragen

Als u nog geen DigiD heeft, dan kunt u deze eenvoudig aanvragenexterne-link-icoon. U ontvangt uw DigiD-toegang binnen enkele dagen.

Iemand machtigen

Als u wilt dat iemand anders uw zaken bij de overheid voor u kan regelen, dan kunt u die persoon machtigenexterne-link-icoon. Als u iemand machtigt, dan geeft u die persoon toestemming om met zijn eigen DigiD uw zaken te regelen. U hoeft dan uw inlogcode niet met iemand anders te delen.