Met je VvE isoleren

Je kunt subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen aan gebouwen met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze subsidie vraag je aan als VvE, dus samen met andere woningeigenaren. Het bedrag kan oplopen tot 1.600 euro per appartement in het gebouw.

Waarom isoleren?  

Isolatie helpt warmteverlies in het gebouw te verminderen. Dit zorgt voor een lagere energierekening voor alle eigenaren. Ook blijft door isolatie het gebouw in de zomer koeler en in de winter warmer. Minder stoken is goed voor het milieu en je woning wordt uiteindelijk meer waard, omdat je energielabel na isolatie verbetert. Genoeg reden dus om hier serieus mee aan de slag te gaan.   

Samen én met subsidie kun je meer 

Als VvE is het nemen van isolatiemaatregelen vaak een gezamenlijk besluit, omdat je met elkaar eigenaar bent van het gebouw. Dat kan soms lastig zijn, maar weet dat isoleren het meeste effect heeft als iedereen binnen het gebouw meedoet. Want als jouw appartement goed geïsoleerd is, maar dat van je buren niet, verdwijnt de warmte via hen.

Ook het isoleren van de gezamenlijke ruimtes helpt om warmteverlies tegen te gaan en de kosten van de energierekening omlaag te brengen. Subsidie helpt om isoleren financieel mogelijk te maken voor alle eigenaren. En daarmee de VvE als geheel. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. 

Direct aanvragen

De voorwaarden

De voorwaarden voor de gemeentelijke subsidie Woningisolatie voor VvE’s: 

  • In het gebouw moet tenminste één appartement bewoond worden door de eigenaar zelf, dus geen huur; 
  • Het gebouw is matig tot slecht geïsoleerd. Daarmee bedoelen we dat van dak, vloer, gevel of ramen er tenminste twee slecht geïsoleerd zijn. Is er een energielabel? Appartementen in het gebouw hebben dan label D of lager. 
  • Het bedrag dat voor jouw VvE beschikbaar is kun je berekenen door het aantal appartementen met een WOZ-waarde lager dan 374.000 (op peildatum 01-01-2022) te vermenigvuldigen met 1.300 euro. Appartementen die door woningcorporaties worden verhuurd doen niet mee.  
  • Neem je als VvE samen met een andere VvE in de buurt maatregelen, en vragen jullie de subsidie samen aan? Dan mag je het aantal appartementen vermenigvuldigen met 1.600 euro. Hiermee stimuleren we dat meer VvE’s samen nadenken over verbetering van gebouwen én daarmee de omliggende buurt.  
  • Bij het nemen van isolatiemaatregelen moet je voldoen aan de geldende isolatie-eisen en vierkante meters. Deze eisen zijn gelijk aan die van de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) en vind je op de website van Rijksdienst van Ondernemend Nederlandexterne-link-icoon.

Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op via e-mail: jehuisisoleren@zwolle.nl

Stap voor stap isoleren met je VvE

Als eigenaar van een woning in een VvE, kun je vaak niet zelfstandig beslissen over een isolatiemaatregel. Het heeft namelijk betrekking op het hele gebouw. Daarover moet je samen met mede-eigenaren beslissen. Vaak gaat het over meer dan alleen isolatie. 

Renovatie en (achterstallig) onderhoud speelt ook een rol. Bespreek daarom de plannen voor isolatie en verduurzaming met mede-eigenaren. Bijvoorbeeld tijdens een vergadering of ga in gesprek met het bestuur van de VvE. Daarbij kan deze subsidie het zetje in de rug zijn om iedereen mee te krijgen.

Is er enthousiasme bij mede-eigenaren? Goed nieuws! Tijd om plannen concreter uit te werken. Misschien is er voor jullie gebouw al een professioneel advies gemaakt hoe verduurzaamd kan worden, bijvoorbeeld door een energieadviseur of een bouwkundige (ook hier kun je subsidie voor krijgen, via de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)externe-link-icoon van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). 

Zo niet, dan is het handig om dit te laten doen, zodat de investering de moeite waard is. Het is zonde om bijvoorbeeld nu het dak te isoleren, als de dakbekleding over een paar jaar vervangen moet worden. Overleg met het VvE-bestuur en bepaal samen wat een goede eerste stap is. Deze gemeentelijke subsidie is geldig voor dak-, vloer-, muur- of glasisolatie.  

Kijk ook eens op de VvE-pagina van Verbeter je huisexterne-link-icoon voor meer informatie. Of informeer bij het onafhankelijke Energieloket van gemeente Zwolleexterne-link-icoon.  

Heb je een keuze gemaakt? Vraag dan een offerte op bij een bedrijf dat de werkzaamheden goed kan uitvoeren. Het onafhankelijk en gratis Energieloket van de gemeente Zwolleexterne-link-icoon kan helpen om een betrouwbaar bedrijf te vinden. Het is ook een goed idee eens rond te vragen in jouw buurt of er ervaringen zijn met bedrijven. Bijvoorbeeld via een buurtinitiatiefexterne-link-icoon. En informeer altijd bij meerdere bedrijven.  

Let in ieder geval op: 

Als de offerte binnen is en de kosteninschatting bekend is, moet worden nagedacht over de financiering. Misschien is er al geld beschikbaar vanuit de VvE, omdat er door de jaren heen is gespaard voor verduurzamingsmaatregelen en/ of onderhoud en renovatie. Een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) geeft hier inzicht in. Daarnaast is er in veel gevallen recht op subsidie. Aan de gemeentelijk subsidie Woningisolatie zijn voorwaarden verbonden:  

  • Heeft het gebouw één of meerdere woningen die door de eigenaar bewoond worden (geen huur)? 
  • Is het gebouw slecht geïsoleerd? 
  • Twee of meer van de bouwdelen dak, vloer, gevel of ramen zijn slecht geïsoleerd óf;  
  • Appartementen in het gebouwen hebben label D of lager; 
  • Zijn er woningen met een WOZ-waarde lager dan 374.000 euro (peildatum 1-1-2-2022) in het gebouw aanwezig? 

Voldoet het gebouw aan de voorwaarden? Dan kom je in aanmerking. Voor een indicatie van het bedrag en hulp en informatie over de subsidie kun je contact opnemen met jehuisisoleren@zwolle.nl.  

Voldoe je niet aan de voorwaarden? Er zijn meer subsidies- en financieringsmogelijkheden, elk met eigen voorwaarden: 

Zodra het plan rond is, neem je samen met mede-eigenaren een definitief besluit over de werkzaamheden. Tijdens een VvE-vergadering moeten de eigenaren instemmen met het plan en de financiering. Vaak hanteert de VvE hierbij een opkomsteis, dat is een percentage van de eigenaren dat aanwezig moet zijn voor een geldig besluit. Een bewijs van instemming is nodig om de gemeentelijke subsidie aan te vragen, bijvoorbeeld de notulen van de vergadering.  

Wat heb je nodig voor de aanvraag? 

  • De offerte van het bedrijf dat de werkzaamheden gaat uitvoeren, met daarop de oppervlakte, isolatiewaarde en kosten; 
  • Het ingevulde formulier ‘Overzicht complex’, dat je kunt aanvragen via jehuisisoleren@zwolle.nl. Hier vul je in welke adressen onderdeel uitmaken van de VvE en wat de WOZ-waarde voor elk adres is; 
  • Notulen van de algemene ledenvergadering van de VvE, waaruit blijkt dat de VvE instemt.  

En in een aantal gevallen: 

  • Als sprake is van aanvraag van subsidie voor huurappartementen, moet een de-minimisverklaring worden ingediend bij de aanvraag. Het formulier voor de verklaring kun je aanvragen via jehuisisoleren@zwolle.nl. Hiermee geeft de eigenaar van het betreffende appartement (of appartementen) aan dat voldaan wordt aan de regels met betrekking tot staatssteun. Als gemeente mogen we geen subsidie verstrekken aan ondernemingen als dit zorgt voor oneerlijke concurrentie. 
  • In het geval van gevelisolatie of dakisolatie van buitenaf, moet voldaan worden aan de regelgeving rondom flora en fauna zoals beschreven in de Omgevingswet. Er kunnen namelijk kwetsbare diersoorten wonen, die niet gehinderd of gedood mogen worden. De resultaten van het uitgevoerde ecologisch onderzoek, en eventueel de benodigde vergunning wordt gevraagd bij de subsidieaanvraag. 

De subsidie wordt voor de werkzaamheden starten, uitbetaald. De werkzaamheden kunnen dus zodra jullie een besluit hebben genomen beginnen.  

Waarop moet je verder letten? 

  • Kom de verplichtingen na die zijn verbonden aan de vergunning (Ecologisch Werkprotocol) als dit van toepassing is; 
  • Zorg dat de werkzaamheden binnen twee jaar na subsidieverlening uitgevoerd zijn. Lukt dit niet, breng ons dan op tijd op de hoogte om terugbetaling te voorkomen via het Subsidieloket;  
  • Zijn de werkzaamheden klaar? Laat het ons binnen 3 maanden weten via jehuisisoleren@zwolle.nl.  

Heb je vragen?