NK Tegelwippen: wat is dat?

Zwolle doet mee met het NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober vindt deze wedstrijd plaats. Welke Nederlandse gemeente lukt het om de meeste tegels te vervangen voor groen? Woon jij of werk jij in Zwolle? Doe ook mee. Dan help je Zwolle misschien aan een plek in de top 3 in het eindklassement!

Afbeelding met de tekst "2022 NK Tegelwippen Zwolle doet mee"

Tegelwippen voor een groene gemeente

Het NK Tegelwippen sluit goed aan bij de klimaatdoelstellingen van Zwolle: met inwoners aan de slag om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groene (gevel)tuinen. Zo bestrijden we samen hittestress en wateroverlast en bevorderen we de biodiversiteit in onze leefomgeving. Want het klimaat verandert en dat zien we terug in de directe omgeving en in het nieuws. We krijgen steeds vaker te maken met overlopende straten en snikhete plekken in de stad. Voor de gemeente is het topprioriteit en dat is te merken. Tijdens de hoosbuien van de afgelopen periode kon het water in en rond het nieuwe stationsplein bijvoorbeeld goed weglopen.

Veel inwoners van Zwolle zijn al bezig met het vergroenen van hun buurt. Kijk maar eens op Mijnwijk.zwolle.nl. Jij kunt hier ook een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door in je tuin tegels door groen te vervangen. Dat is niet alleen goed tegen extreem weer maar geeft ook voldoening en een #buitengeluksgevoel.

Pssst… doe je mee sprintje trekken?

Hoe gaan we nu zorgen dat we winnen? Door in de augustusmaand een Zomersprint te doen. Haal juist dan zoveel mogelijk tegels uit je tuin en werk samen met je buurt om de straat te vergroenen. En daarna strak door naar de Eindsprint in de septembermaand. Dat is onze strategie, graag nog even geheimhouden. De concurrentie is moordend...

Wat doe je met je tegels?

Straattegels die je overhoudt als je een geveltuintje aanlegt of tegels in je tuin door groen vervangt, kun je prima hergebruiken. Bekijk de tips over hergebruik en vergroening. Elke tegel telt, ook als je maar een paar tegels of klinkers wipt. Geef ze door op de website van het NK Tegelwippen en zet er groen voor in de plaats. Dan draag je al bij.

Circulaire geveltuin

Wist je dat je ook een geveltuin kunt aanleggen, zonder tegels en zand af te voeren? In dit filmpje laat Zwollenaar Bram Borkent zien hoe.

Je staat er niet alleen voor

Onderzoek laat zien dat 98 procent van alle Europeanen erkent dat het klimaat verandert. En dat de meerderheid (76%) van alle Nederlanders én Europeanen zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Je leest er meer over op de website van het European Social Survey Je staat dus niet alleen als je er iets aan wilt doen.

Waarom meer groen?

Een groene tuin zorgt er niet alleen voor dat je straat er leuker uitziet. Minder tegels in je straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater rechtstreeks de grond in en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, dus ook je woning, in de zomer koel. Doe het wel verstandig zodat het groen de gevel niet aantast.

Benieuwd naar hoe Zwolle er nu voor staat? Check de Tegelstand in het NK Tegelwippen 2022.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle