Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Parkeren in de toekomst

De komende jaren worden er veel nieuwe woningen in Zwolle gebouwd en dat brengt nieuwe kansen én uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen we ervoor dat onze stad leefbaar, veilig en bereikbaar blijft?

Belangrijke tekst: Lees de 'Nota parkeren in het kort'externe-link-icoon

Belangrijke tekst: Voor de veranderingen in de binnenstad klikt u hierexterne-link-icoon

Dit vraagt om een vernieuwde aanpak van parkeren. De gemeenteraad stelde ruim een jaar geleden de Parkeerstrategie 2040externe-link-icoon vast. De Nota Parkerenexterne-link-icoon is de uitwerking van die strategie en beschrijft de concrete stappen om de ruimte in onze stad slimmer te gebruiken. Wat verandert er volgens het voorstel in grote lijnen?

In de Nota parkeren zijn de volgende maatregelen uitgewerkt:

Uitbreiding van betaald parkeren en parkeervergunningen

Onze stad groeit, wat de druk op de openbare ruimte vergroot. Om de schaarse parkeerruimte goed te verdelen, passen we het gebied met betaald parkeren en parkeervergunningen aan en breiden we het uit. De invoering start in 2026 en zal een aantal jaren duren. 

We werken van binnen (het centrum) naar buiten (de omliggende wijken). We gaan vooraf per gebied eerst in gesprek met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Hieronder geven we een globale, voorlopige planning in fasen weer, zoals deze is opgenomen in de nota parkeren:

Van 2026 tot 2028 gaat het om de wijken/buurten:

Bagijneweide; Bollebieste/Schildersbuurt; Dieze-Centrum; Hogenkamp-West; Indische buurt; Kamperpoort; Nieuwe Veemarkt; Nieuw-Assendorp; Oud-Assendorp; Oud-Schelle/Schellerhoek; Schellerbroek; Stationsbuurt-Oost; Stationsbuurt-West; Weezenlanden; Wipstrik-Zuidwest.

Voor de binnenstad gaan de veranderingen eerder in. Zie hieronder. 

Van 2028 tot 2030 gaat het om de wijken/buurten:

Holtenbroek I; Holtenbroek IV-Noord; Holtenbroek IV-Zuid; Holtenbroek IV-Zuid (Zwartewaterallee); Hogenkamp-Oost;  Meppelerstraatweg-Zuid/Bedrijventerrein Floresstraat; Schellerlanden; Veerallee; Wipstrik-Noord; Wipstrik-Zuidoost; Pierik.

Overige wijken/buurten:

De wijken en buurten die niet in de planning zijn opgenomen, zijn nu niet in beeld voor het invoeren van betaald parkeren. Voordat we aanpassingen doen of gereguleerd parkeren invoeren informeren en betrekken we de betreffende buurt.

Verschillende parkeertarieven

We gebruiken de openbare ruimte beter voor groen, spelen en ontmoetingsplekken. Investeringen in fietsparkeerplaatsen en mobiliteitshubs worden deels bekostigd uit parkeertarieven, die stapsgewijs kunnen worden verhoogd. Parkeren in een hub wordt goedkoper dan op straat, en verder van het centrum is goedkoper dan in het centrum.

Beperkte uitgifte van parkeervergunningen 

We zijn terughoudend bij het verlenen van bedrijvenvergunningen, bezoekersvergunningen en vergunningen voor een tweede of derde auto, vooral in gebieden dichtbij de historische binnenstad. 

Nieuwe regels voor parkeervergunningen in de binnenstad vanaf 1 mei 2025

De binnenstad wordt stap voor stap aangepast om gastvrijer, leefbaarder en beter bereikbaar te worden. Een van de maatregelen is dat parkeren op straat op termijn verdwijnt. Auto’s moeten dan geparkeerd worden in mobiliteitshubs in en rondom de Singel. In de historische binnenstad kunnen daarom vanaf 1 mei 2025 alleen nog maar nieuwe abonnementen voor de gemeentelijke parkeerlocaties aangevraagd worden. 

In de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad is hier door het Platform Bereikbaarheidsagenda over geadviseerd. De gemeente heeft dit advies overgenomen en verwerkt in de nieuwe regeling voor parkeervergunningen. De nieuwe regeling parkeervergunningen gaat per 1 mei 2025 in. Voor meer informatie kijkt u op Bereikbare en leefbare binnenstad.

Nieuwe aanpak voor betaald parkeren en parkeervergunningen 

Er kunnen twee redenen zijn om betaald en vergunning parkeren in te voeren:

  • Een (bouw)ontwikkeling die impact heeft/kan hebben op de parkeersituatie in de buurt. In dit geval zetten we betaald en vergunning parkeren in om parkeeroverlast in de toekomst te voorkomen.
  • Ervaren parkeerdruk. In dit geval zetten we betaald en vergunning parkeren in om de ervaren parkeerdruk te verminderen.

Als  één van deze redenen speelt in een gebied dan informeren we bewoners en bedrijven over de plannen en gaan we in gesprek over de aanpassingen. 

Parkeeralternatieven in mobiliteitshubs 

Hubsexterne-link-icoon zijn goed toegankelijke locaties waar mensen hun auto kunnen parkeren en overstappen naar een ander vervoermiddel, zoals een deelfiets. Dit creëert meer ruimte in de wijken en is uitgewerkt in de Adaptieve Ontwikkelstrategie Mobiliteitshubsexterne-link-icoon.

Uitvoering

De gemeente bereidt de maatregelen uit de Nota Parkerenexterne-link-icoon dit jaar verder voor en wil in 2026 starten met de uitvoering. Die vindt buurt voor buurt plaats. De gemeente zal bewoners, bedrijven en bezoekers uitgebreid informeren en met de buurten in gesprek gaan over de nieuwe regels. Daarvoor worden de gemeentelijke kanalen, sociale media en informatiebijeenkomsten ingezet. 

Terugblik inloopbijeenkomsten parkeren

In 2026 verandert in een aantal buurten het parkeerbeleid. Daarom zijn er zes informatiebijeenkomsten georganiseerd in de buurten die hiermee te maken krijgen. Bewoners zijn uitgenodigd via een brief voor de bijeenkomst in hun buurt. Tijdens de bijeenkomsten gaven medewerkers van de gemeente uitleg over de plannen en spraken met bewoners over hun vragen, zorgen en suggesties. 

De opmerkingen en ideeën over het parkeren nemen we mee in het vervolgproces. 

Hieronder vindt u per buurt een terugblik van de bijeenkomst. Deze verslagen geven een samenvatting van de besproken onderwerpen, gedeelde zorgen en aangedragen ideeën en zijn bedoeld om een globaal beeld te schetsen van wat er tijdens de bijeenkomsten is besproken.  

Het Noorden – 19 mei

Samenvatting 

Tijdens de bijeenkomst stelden bewoners vooral vragen over de kleinere parkeersectoren. Waaronder de gevolgen voor het gebruik van hun vergunning in omliggende straten of om boodschappen te doen. Ook waren er zorgen over de hogere kosten en beperktere uren van de bezoekersvergunning, al werd de grotere flexibiliteit door sommigen gewaardeerd. En er waren wat vragen over de beschikbaarheid van laadpalen voor elektrische auto’s na de sectorwijziging. Tot slot kwamen er zorgen aan bod over de bereikbaarheid van de wijk na de sluiting van het Noordereiland en de Singel. 

Wijzigingen parkeerbeleid Het Noorden  

Vanaf 2026 verandert er een aantal zaken in het gebied waar nu al betaald parkeren geldt. Zo passen we de parkeertarieven en betaaltijden aan. Ook veranderen sommige parkeervergunningen of producten. Daarnaast verandert de indeling van de parkeersectoren. De huidige parkeersector wordt opgedeeld in kleinere sectoren.  

Gestelde vragen, opmerkingen & antwoorden 

Grenzen van de parkeersector 

Klopt het dat de sector kleiner is geworden en ik dus niet meer overal gratis kan parkeren met mijn vergunning? En moet gaan betalen als ik boodschappen ga doen? 

Het klopt dat de sector kleiner wordt, en daarmee het gebied waarvoor de vergunning geldt. Als de winkel onder een andere parkeersector valt, kan er inderdaad geen gebruik gemaakt worden van de parkeervergunning. Dit doen we omdat we met de kleinere sector we de parkeerdruk beter kunnen controleren/regelen. 

De sector is kleiner. Ik parkeerde altijd aan de andere kant van de straat. Geldt mijn vergunning daar straks nog? 

Als de overkant van de straat in een andere parkeersector valt, geldt de parkeervergunning daar inderdaad niet. De vergunning geldt straks alleen voor de sector waarin u woont. Binnen deze sector zijn nog steeds veel parkeerplaatsen beschikbaar. 

Bezoekersvergunning 

Klopt het dat de vergunning duurder wordt? Klopt het dat er straks minder bezoekersuren geregistreerd kunnen worden op de bezoekersvergunning

De kosten voor een bezoekersvergunning gaan inderdaad omhoog. De uren zijn nu per week beschikbaar. Daarna komen ze te vervallen. Per 2026 zijn deze voor een kwartaal beschikbaar. Hierdoor zijn de uren flexibeler in te zetten. Dan heeft u in totaal 120 uur per kwartaal. Op basis van onze cijfers over het gebruik van de bezoekersvergunning komen de meeste Zwollenaren met deze urenverdeling beter uit. 

Waarom gaat het aantal uren naar beneden maar moet ik meer betalen? 

De bezoekersvergunning is een tegemoetkoming naar bewoners voor hun bezoek, zodat het bezoek niet voor het tarief op straat of in accommodaties hoeft te parkeren. Er waren verschillen per sector, maar met het nieuwe beleid bieden we gelijke service voor elke sector. Op basis van onze cijfers over het gebruik van de bezoekersvergunning komen de meeste Zwollenaren met deze urenverdeling goed uit. Voor sommige sectoren betekent dit dat er meer uren beschikbaar zijn per bezoekersvergunning voor andere sectoren minder. In 2026 zijn er op jaarbasis 480 uren beschikbaar voor €30. 

Hoe werkt het registreren van bezoek? En kunnen er meerdere bezoekers tegelijk gebruikmaken van mijn bezoekersvergunning? 

U kunt via de website uw bezoek registreren met het kenteken. U kunt meerdere bezoekers kentekens gelijktijdig registreren.  

Laadpalen 

Komen er extra laadpunten in mijn buurt? Wij gebruiken nu laadpalen die straks in een andere parkeersector vallen. 

Ja, op de gemeentewebsite kunt u een laadpaal aanvragen. Zo zien wij in welke buurten behoefte is aan nieuwe laadpunten en kunnen wij ervoor zorgen dat die er komen.  

Status van de wijzigingen 

Klopt het dat het beleid al is vastgesteld? Waar kan ik nog over meepraten?  

De Nota parkeren is inderdaad vastgesteld door de gemeenteraad. Graag horen we waar we met de uitvoering van de plannen rekening mee moeten houden. 

Overig 

Ook zijn er vragen gesteld over het effect van de sluiting Noordereiland en Singel en wat dat betekent. Hierop is aangegeven is dat er nadere informatie hierover volgt.  

Stationsbuurt Oost – 20 mei

Samenvatting 

Tijdens de bijeenkomst hadden bewoners vragen over of zij gebruik kunnen maken van nabijgelegen parkeergarages. Ze gaven aan zich onveilig te voelen op de parkeerplaats achter de coffeeshop. Ook werd aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid, snelheid en overlast in de wijk. Bijvoorbeeld door het brengen en halen bij het station. Ten slotte werd er gevraagd naar inspraakmogelijkheden, bezwaar en beroep, naar hoe het beleid wordt gemonitord en hoe bewoners betrokken blijven. 

Ook werd een aantal specifieke punten benoemd. Bijvoorbeeld over het parkeren rondom voorzieningen als de GGD, bibliotheek en bloemenzaak, waar veel kort wordt geparkeerd en het progressieve tarief daarom minder goed werkt. Ook waren er zorgen dat het gratis parkeren na 20.00 uur zorgt voor parkeeroverlast van bezoekers aan de binnenstad en evenementen. En vonden sommigen de parkeertarieven op straat te laag.  

Wijzigingen parkeerbeleid Stationsbuurt Oost

Voor het bestaande gereguleerde gebied geldt per 2026 dat de tarieven wijzigen, enkele producten en de betaaltijden worden aangepast volgens het vastgestelde parkeerbeleid. Verder geldt voor Stationsbuurt Oost dat we geen onderscheid meer maken tussen parkeerplekken voor vergunninghouders en betaalde parkeerplekken.   

Gestelde vragen, opmerkingen & antwoorden 

Gebruik van parkeeraccommodatie in de buurt door bewoners 

Kan ik nu als bewoner ook gebruik maken van de Van Karnebeek P1 en P2 of de Burgemeester van Roijensingel? En heb ik dan altijd plek? 

Ja, u kunt straks ook met een bewonersvergunning op de Van Karnebeekstraat P1 en P2 staan. Om gebruik te kunnen maken van het parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel heeft u een abonnement nodig in plaats van een vergunning. De kosten van een abonnement zijn gelijk aan de kosten van een bewonersvergunning. Met dit abonnement kunt u dan parkeren op het parkeerterrein (maar niet ergens anders). De capaciteit op dit terrein is afgestemd op het aantal abonnementhouders, zodat er voldoende plek is. 

 Ik durf ’s avonds niet te parkeren op de parkeerplaats achter de coffeeshop; ik heb daar een onveilig gevoel. Ook worden auto’s daar vaak beschadigd. 

De gemeente is geen eigenaar van deze parkeerplaats en daardoor zijn onze mogelijkheden voor aanpassingen beperkt. Wel hebben we bijvoorbeeld de verlichting aangepast. Mocht de verlichting nog niet fel genoeg zijn, dan horen we dat graag. 

Status van de wijzigingen 

Klopt het dat het beleid al is vastgesteld? Hoe had ik invloed kunnen hebben? Waar kan ik nog over meepraten?  

De Nota parkeren is inderdaad vastgesteld door de gemeenteraad. Graag horen we waar we met de uitvoering van de plannen rekening mee moeten houden. 

Monitoring, evaluatie, handhaving en melding 

Hoe vindt dit plaats? Hoe worden bewoners betrokken en geïnformeerd? Waar kan ik parkeerdruk melden? Wat doet de gemeente als uit de evaluatie blijkt dat het gewenste effect niet bereikt wordt? 

Vanaf de start van de nieuwe parkeerregels in januari 2026 monitoren we steeds de effecten daarvan. Dat doen we onder andere met de metingen van de parkeerdruk met de scanauto. Verder kijken we naar de bezettingscijfers van de accommodaties (parkeergarages en parkeerterreinen), rapporten van handhaving, gegevens van verleende vergunningen en meldingen van bewoners. Ook nemen we de resultaten van het Buurt-voor-Buurt-onderzoek hierin mee. We doen de evaluatie na één jaar omdat we rekening houden met een periode waarin bewoners en bezoekers moeten wennen aan de nieuwe situatie. Als u parkeeroverlast wilt melden, dan kunt u dat doen via zwolle.nl/meldpunt. 

Overig 

Meerdere bewoners gaven aan zorgen te hebben over het haal- en brengverkeer bij het station. Dit vindt nu ook plaats in de woonstraten. Hier wordt volgens bewoners niet voldoende op gehandhaafd. Ze vinden de Kiss & Ride bij het station te klein, onhandig en gevoelsmatig te ver van de ingang. De Kiss & Ride aan de zuidzijde van het station (Hanzeland) wordt waarschijnlijk nog niet voldoende gevonden.

Dieze Centrum en Bagijneweide – 21 mei

Samenvatting 

Bewoners stelden vragen over waar ze straks wel en niet mogen parkeren. Ook werd aandacht gevraagd voor parkeerdruk en verkeerssituatie in de Thomas a Kempisstraat. En zijn er zorgen geuit over het proces en de inspraakmogelijkheden rondom het nieuwe parkeerbeleid. Verder werd voorgesteld het vrije parkeerabonnement betaalbaarder te maken. 

Wijzigingen parkeerbeleid Dieze Centrum en Bagijneweide

Vanaf 2026 passen we de parkeertarieven en betaaltijden aan. Ook veranderen sommige parkeervergunningen of producten. Daarnaast verandert de indeling van de parkeersectoren. De huidige parkeersector wordt opgedeeld in kleinere sectoren.  

Gestelde vragen, opmerkingen & antwoorden 

Parkeerbeleid 

In het winkelgebied Thomas a Kempisstraat e.o. zijn steeds meer parkeerplekken verdwenen.  

Op parkeerterrein ’t Streekien komt meer ruimte voor bezoekers van de winkels, doordat daar vanaf 1 januari 2026 lang parkeren wordt ontmoedigd. Hier verdwijnt de dagkaart en er geldt een progressief tarief voor betaald parkeren. Op dit parkeerterrein is het parkeren met een parkeervergunning mogelijk.  

Waar mag ik straks als bewoner van de Vechtstraat mijn auto parkeren?

U kunt met een parkeervergunning in 2026 in de gehele sector parkeren. De grenzen komen te staan in het aanwijzingsbesluit. Parkeren met een bewonersvergunning kan ook op de Turfmarkt en achter de supermarkt aan de Vechtstraat. In het winkelgebied  Thomas a Kempisstraat-Diezerkade-Vechtstraat (ter hoogte van huisnummers 3 t/m 57 en 2 t/m 68) mag u tijdens openingstijden van de winkels niet parkeren met een vergunning. 

Status van de wijzigingen 

Het beleid staat al vast. Ik heb geen vertrouwen in de gemeente/overheid.  

De Nota parkeren is inderdaad vastgesteld door de gemeenteraad. Graag horen we waar we met de uitvoering van de plannen rekening mee moeten houden. 

Verkeerssituatie 

Klanten kunnen niet voor de deur van een winkel parkeren. Hierdoor gaan klanten dubbel parkeren en ontstaan opstoppingen in de straat. Er is onvoldoende plek voor laden en lossen. De herinrichting heeft de situatie erger gemaakt. 

We zijn bekend met de problematiek in de straat. 

Overige opmerkingen 

Er zijn geen prullenbakken in de Thomas a Kempisstraat. 

Suggestie om het vrije parkeerabonnement aantrekkelijker te maken voor bewoners. Nu rond de €1000,-, misschien 50% korting?

Stationsbuurt West – 22 mei

Samenvatting 

Bewoners hebben vragen gesteld en zorgen geuit over het nieuwe parkeerbeleid. Zorgen gaan met name over vervallen van de plekken voor vergunninghouders en de toename van zoekverkeer. Ook de verkeersveiligheid is een aandachtspunt, waarbij de Parkstraat en Westerstraat werden genoemd. Net als de gevolgen van de herontwikkeling van het KPN-gebouw. Tot slot geven sommige bewoners aan dat ze de eindtijd van betaald parkeren te vroeg vinden, en het parkeertarief voor bezoekers te laag. Ze verwachten hierdoor parkeeroverlast in de wijk. 

Wijzigingen parkeerbeleid Stationsbuurt West

Vanaf 2026 passen we de parkeertarieven en betaaltijden aan. Ook veranderen sommige parkeervergunningen of producten. Verder geldt voor Stationsbuurt West dat we geen onderscheid meer maken tussen parkeerplekken voor vergunninghouders en betaalde parkeerplekken.  

Opmerkingen, vragen en antwoorden 

Parkeerbeleid 

Kan ik nu als bewoner ook gebruik maken van parkeergarage Emmawijk? 

Ja, een parkeervergunning kan worden ingeruild voor een parkeerabonnement in een parkeergarage. De kosten voor een abonnement zijn dan gelijk aan die van een 1ste bewonersvergunning. 

We snappen de reden van het nieuwe beleid niet: nadelig voor de bewoners en de paar extra plekken voor betaald parkeren leveren de gemeente nauwelijks extra geld op. 

Extra geld ophalen is niet het doel van de gemeente. We willen het parkeren goed regelen voor de toekomst. Met de nieuwe parkeerregels wordt het parkeren in de stad duidelijker voor zowel de bewoners als bezoekers.

 Verder werden de volgende opmerkingen gemaakt: 

  • Suggestie om de tweede bewonersvergunning af te schaffen. Er zijn te veel auto’s in de buurt en er moet meer ruimte komen voor groen. 
  • Meerdere bewoners hebben zorgen over betaald parkeren in combinatie met parkeren voor vergunningshouders. Zij verwachten een toename van zoekverkeer en filevorming bij de Westerlaan/Willemskade als gevolg daarvan. 
  • Iemand geeft aan dat het tarief voor betaald parkeren te laag is. 
  • Het einde van de betaald parkeertijd (20.00 uur) is te vroeg. Nu kunnen mensen die ’s avonds de stad in gaan of de trein pakken ‘gratis parkeren’. 

Verkeerssituatie 

De volgende opmerkingen zijn gemaakt: 

  • In de Parkstraat zijn er zorgen over het aan twee kanten van de straat parkeren. De straat is daarvoor te krap. Ook de vuilniswagen en hulpdiensten kunnen er dan niet of nauwelijks door. Suggestie wordt gedaan om parkeren alleen toe te staan aan één kant van de straat en dit duidelijk aan te geven. Ook het markeren van parkeervakken zou overlast kunnen voorkomen. 
  • Er zijn zorgen over de ontwikkeling van het voormalige KPN-gebouw: over bouwverkeer (nog meer drukte, filevorming) en over parkeren van de nieuwe bewoners van de nieuwbouw. 
  • Bewoners geven aan dat op de Parkstraat en Westerstraat vaak tegen het verkeer ingereden wordt. Soms alleen om te keren, maar vaak wordt ook (met hoge snelheid) doorgereden. Ook het verkeerspleintje Parkweg-Parkstraat wordt ervaren als onoverzichtelijk en men rijdt hier vaak hard. 
  • Aangegeven wordt dat de parkeervakken voor de Parkschool eigenlijk niet bruikbaar zijn voor bewoners, omdat er veel haal- en brengverkeer is bij deze school.  

Status van de wijzigingen 

Het beleid staat al vast. Ik heb geen vertrouwen in de gemeente/overheid.  

De Nota parkeren is inderdaad vastgesteld. Graag horen we waar we met de uitvoering van de plannen rekening mee moeten houden. 

Monitoring, evaluatie, handhaving en melding 

Hoe vindt dit plaats? Hoe bewoners betrokken en geïnformeerd? Waar kan ik parkeerdruk melden? 

Vanaf de start van de nieuwe parkeerregels in januari 2026 monitoren we steeds de effecten daarvan. Dat doen we onder andere met de metingen van de parkeerdruk met de scanauto. Verder kijken we naar de bezettingscijfers van de accommodaties (parkeergarages en parkeerterreinen), rapporten van handhaving, gegevens van verleende vergunningen en meldingen van bewoners. Ook nemen we de resultaten van het Buurt-voor-Buurt-onderzoek hierin mee. We doen de evaluatie na één jaar omdat we rekening houden met een periode waarin bewoners en bezoekers moeten wennen aan de nieuwe situatie. Als u parkeeroverlast wilt melden, dan kunt u dat doen via zwolle.nl/meldpunt. 

Overige opmerkingen 

Overlast bij portaal oude KPN-gebouw Parkstraat van hangjongeren en zwervers.

Bollebieste en Schildersbuurt – 26 mei

Samenvatting 

Bewoners hadden vragen over de bezoekersvergunning en over de wijzigingen in de parkeertarieven en -tijden. Er zijn vragen over parkeermogelijkheden bij voorzieningen zoals het ziekenhuis en belastingkantoor; hierover volgt nog informatie. Ook hebben bewoners zorgen over toegenomen verkeersdrukte, onder andere bij evenementen bij De Spiegel en bij de afsluiting van de Singel, en over minder parkeergelegenheid in de buurt. Suggesties als een gratis parkeerterrein buiten de stad met pendelbus zijn genoteerd. Iemand had vragen over het laden via eigen zonnepanelen, en een aantal mensen gaven aan dat er veel afval is in de Schildersbuurt. Tot slot werd het afgenomen vertrouwen in de gemeente besproken.  

Wijzigingen parkeerbeleid Bollebieste en Schildersbuurt

Vanaf 2026 passen we de parkeertarieven en betaaltijden aan. Ook veranderen sommige parkeervergunningen of producten. Daarnaast verandert de indeling van de parkeersectoren. De huidige parkeersector wordt opgedeeld in kleinere sectoren. 

Opmerkingen, vragen en antwoorden 

Parkeerbeleid 

Kan ik als bewoner gebruikmaken van de bezoekersvergunning via mijn mobiele telefoon? 

Ja, de bezoekersvergunning is online te gebruiken via de smartphone. 

Waarom is de bezoekersvergunning duurder geworden? 

De bezoekersvergunning is inderdaad in prijs gestegen, maar biedt meer flexibiliteit in het gebruik van uren. 

 Waarom zijn de beschikbare uren voor de bezoekerspas niet ruimer? 

De bezoekersvergunning is flexibeler geworden in tijdsbesteding ten opzichte van het oude systeem. Op basis van onze cijfers over het gebruik van de bezoekersvergunning zullen de meeste Zwollenaren hiermee goed uitkomen. 

Waarom zijn de tarieven gestegen? 

Tariefaanpassingen maken onderdeel uit van het bredere parkeerbeleid, met als doel het reguleren van de parkeerdruk om de stad leefbaar en bereikbaar te houden. We willen parkeren in accomodaties stimuleren, door die goedkoper te maken dan parkeren op straat. De tarieven voor de 1e bewonersvergunning zijn met een paar euro gestegen. 

 Is het parkeerbeleid ingevoerd vanwege nieuwbouw in de wijk?

Nee, het gaat om een stadsbrede herziening van het parkeerbeleid. Ontwikkelingen in een wijk of naastgelegen buurt kunnen wel een reden zijn om betaald en vergunning parkeren in te voeren om parkeeroverlast te voorkomen. 

Hoe zit het met parkeren bij het belastingkantoor? 

Daarover kan binnenkort meer duidelijkheid gegeven worden. 

Verkeerssituatie 

Wat betekent de sluiting van de Singel en het Noordereiland voor onze buurt? 

Er is aangegeven dat hierover nog aanvullende informatie volgt. 

Bij basisschool De Springplank parkeren mensen zonder te betalen, ook bij neergeklapte hekken. 

Deze signalen zullen we doorgeven aan onze handhavers. 

Ik ben bang dat ik straks mijn auto niet meer in de buurt kwijt kan. 

Door het verkleinen van parkeersectoren wordt parkeerdruk beter gespreid en beheersbaar gehouden. Stadsbezoekers worden zoveel mogelijk verwezen naar parkeervoorzieningen.  

Ik schrik van de tarieven vanaf het tweede uur betaald parkeren op straat. 

Dit is onderdeel van het progressieve tariefsysteem om langdurig parkeren op straat te ontmoedigen. Parkeren in parkeergarages is voor stadsbezoekers dan goedkoper. 

Bezoekers en voorzieningen 

Is er een mogelijkheid voor een grote gratis parkeerplaats buiten de stad met pendelbus? 

Deze suggestie is genoteerd als input voor verdere beleidsontwikkeling rond mobiliteit en bereikbaarheid. 

Duurzaamheid en elektrisch laden 

Hoe zit het met het opladen van een elektrische auto via eigen zonnepanelen? 

Er loopt momenteel een proef met kabelgoten, maar daarbij zijn wat praktische beperkingen (zoals het niet kunnen reserveren van een plek voor de deur). Wel kunnen openbare laadpalen worden aangevraagd. 

 Overig 

In de Schildersbuurt is veel overlast door (zwerf)afval. 

Deze melding geven we door aan onze collega’s van beheer en handhaving. 

Er is onvrede over het vertrouwen in de gemeente. 

Deze zorg wordt serieus genomen. De gemeente blijft inzetten op heldere communicatie en participatie bij de uitvoering van beleid. 

Waarom wordt parkeren bij het ziekenhuis niet vrijgegeven? 

De gemeente is geen eigenaar van het parkeerterrein van het ziekenhuis.

Mensen geven aan zich zorgen te maken over verkeersdrukte in de wijk, vooral bij evenementen bij De Spiegel en bij afsluiting van de Singel.

Deze zorgen nemen we mee.

Almelose Kanaal en Wezenlanden – 27 mei

Samenvatting 

Bewoners hebben vragen over de kosten van de bezoekersvergunning en het aantal beschikbare uren. Ook wordt gevraagd waar men met een vergunning mag parkeren. Bewoners uitten zorgen over de verkeersveiligheid bij de fietsstraat Groot Wezenland. Naar aanleiding van deze zorgen is er een locatiebezoek gedaan.  

Wijzigingen parkeerbeleid Amelose Kanaal en Wezenlanden 

Vanaf 2026 passen we de parkeertarieven en betaaltijden aan. Ook veranderen sommige parkeervergunningen of producten. Verder geldt voor het Almelose Kanaal dat we geen onderscheid meer maken tussen parkeerplekken voor vergunninghouders en betaalde parkeerplekken. Daarnaast verandert de indeling van de parkeersector. De sector Almelose Kanaal voegen we samen met de sector Wezenlanden. 

Opmerkingen, vragen en antwoorden 

Parkeerbeleid 

Wordt de bezoekersvergunning duurder en kunnen er straks minder bezoekersuren geregistreerd worden? 

Ja, de kosten voor een bezoekersvergunning gaan omhoog. Het aantal bezoekersuren verandert ook: nu zijn de uren per week beschikbaar, vanaf 2026 per kwartaal. Hierdoor kunnen bewoners de 120 beschikbare uren per kwartaal flexibeler gebruiken. Op basis van onze cijfers over het gebruik van de bezoekersvergunning zullen de meeste Zwollenaren hiermee goed uitkomen. 

Waar mag ik straks parkeren met mijn vergunning? 

U mag parkeren op de openbare parkeerplaatsen binnen het gebied dat op de kaart is aangeduid. 

Verkeerssituatie 

Er zijn zorgen over de verkeersveiligheid bij de vaak drukke fietsstraat Groot Wezenland, vanwege mogelijk meer verkeer door de veranderingen in het parkeerbeleid. 

Op verzoek van bewoners aan de fietsstraat en het kanaal is de dag na de bewonersbijeenkomst een bezoek gebracht aan de locatie en is gesproken met twee woordvoerders van de straat. 

De verschillende zorgpunten die specifiek op de deze locatie spelen, zijn besproken. Het gesprek heeft bevestigd dat de situatie hier extra aandacht vraagt als het gaat om verkeersveiligheid. 

We zullen nader beoordelen of (en zo ja, welke) extra maatregelen nodig zijn bij de invoering van het nieuwe parkeerbeleid. Er wordt een nieuwe afspraak met de vertegenwoordigers gepland, waarin we ook zullen bespreken hoe we de overige buurtbewoners daarna informeren.  

Vraag en antwoord

Waarom wil de gemeente het parkeren in Zwolle aanpassen?

Zwolle groeit snel en de druk op de openbare ruimte neemt toe. Het nieuwe parkeerbeleid helpt om de schaarse parkeerruimte eerlijk te verdelen en de leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren. De parkeerdruk en de hoeveelheid zoekverkeer neemt af en er ontstaat meer ruimte voor groen, spelen en ontmoetingsplekken. Met verschillende parkeertarieven stimuleert de gemeente andere vervoersmiddelen zoals fietsen en deelmobiliteit. 

Wanneer worden de maatregelen in mijn wijk ingevoerd?

De gemeente wil de maatregelen buurt voor buurt invoeren en gebruikt 2025 voor de voorbereidingen. De invoering start in 2026 en zal een aantal jaren duren. 

We werken van binnen (het centrum) naar buiten (de omliggende wijken). We gaan vooraf per gebied eerst in gesprek met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Hieronder geven we een globale, voorlopige planning in fasen weer, zoals deze is opgenomen in de nota parkeren:

Van 2026 tot 2028 gaat het om de wijken/buurten:
Bagijneweide; Binnenstad; Bollebieste; Dieze-centrum; Het Noorden; Indische buurt; Kamperpoort; Nieuw-Assendorp; Oud-Assendorp; Oud-Schelle; Schellerbroek; Schildersbuurt; Stationsbuurt; Weezenlanden; Wipstrik-Zuid.

Van 2028 tot 2030 gaat het om de wijken/buurten:
Bedrijventerrein Floresstraat; Hogenkamp; Holtenbroek IV; Marslanden Noord; Meppelerstraatweg-Zuid; Pierik; Schellerlanden; Veerallee; Wipstrik-Noord.

Andere wijken/buurten zijn niet in de planning opgenomen.

Wat worden de tarieven voor vergunningen of parkeren op straat?

De gemeenteraad moet daarover nog besluiten in de ‘tarievennota’ in het najaar. In de Nota Parkeren staan voorstellen voor de nieuwe tarieven (in bijlage 3). 

Er komen verschillende parkeertarieven: 

  • Parkeren in een accommodatie (parkeergarage of parkeerterrein met slagboom) wordt goedkoper dan parkeren op straat. In drukke delen van de stad (zones 1 tot en met 3) verdubbelt het parkeertarief na één of twee uur parkeren.
  • Parkeren verder van het centrum is goedkoper dan parkeren in het centrum. 
Kan ik straks een parkeervergunning aanvragen?

Bewoners en ondernemers kunnen een parkeervergunning aanvragen nadat een buurt hierover geïnformeerd is. De kosten hangen af van de buurt en het aantal parkeervergunningen dat u aanvraagt. Bewoners kunnen ook een bezoekersvergunning aanvragen. 

De gemeente is terughoudend bij het verlenen van een bedrijvenvergunning, een bezoekersvergunning en een vergunning voor een tweede of derde auto. Dit geldt vooral voor gebieden dichtbij de historische binnenstad. 

Wie komt niet in aanmerking voor een parkeervergunning?

Niet alle adressen binnen de parkeersectoren komen in aanmerking voor een parkeervergunning: 

Parkeren op eigen terrein (POET)

Als uw woning of bedrijf parkeerplaatsen op eigen terrein heeft, worden deze afgetrokken van het aantal parkeervergunningen waarvoor u in aanmerking kunt komen. Dit geldt ook als de garage of oprit anders wordt gebruikt, zoals als woonruimte of opslag. Bij drie of meer parkeergelegenheden op eigen terrein is er geen recht op een vergunning.

Nulvergunningenafspraak

Bij bepaalde bouwplannen zijn afspraken gemaakt dat de adressen geen parkeervergunning krijgen. Dit is vastgelegd in documenten zoals een raadsbesluit, omgevingsvergunning of bestemmingsplan. Voor deze adressen bestaat er geen recht op een parkeervergunning.

Voorafgaande aan een uitbreiding van betaald parkeren en parkeervergunning wordt een POET lijst opgesteld. Een paar maanden voorafgaande aan invoering in een buurt is deze voor bewoners en ondernemers te raadplegen.