hand-gezin iconTijdelijke en permanente opvang statushouders

Aan de Meeuwenlaan komt een tijdelijke regionale opvanglocatie. Daarnaast is de gemeente Zwolle, samen met het COA op zoek naar een regionale opvanglocatie voor de langere termijn.

Aan de Meeuwenlaan komt een tijdelijke regionale opvanglocatie voor 300 statushouders en vluchtelingen die een grote kans hebben op een verblijfsstatus. Statushouders zijn vluchtelingen die al weten dat ze mogen blijven, maar nog wachten op een woning. Kansrijke asielzoekers zijn vluchtelingen die veel kans maken om in ons land te mogen blijven. De locatie aan de Meeuwenlaan is voor maximaal vier jaar.

Over deze tijdelijke opvanglocatie aan de Meeuwenlaan lees je hier meer.

Op zoek naar regionale opvanglocatie

Daarnaast is de gemeente Zwolle, samen met het COA op zoek naar een regionale  opvanglocatie voor de langere termijn. De opvang is bedoeld voor maximaal 600 statushouders en voor mensen die een grote kans maken op een permanente status (kansrijke asielzoekers). 

Waar deze regionale opvanglocatie komt, dat weten we nu nog niet. De zoektocht naar een geschikte plek, of plekken, gaan we samen met de stad doen. Het is goed mogelijk dat het een paar wat kleinere locaties worden en niet één grote. 

We betrekken de stad al zo vroeg mogelijk. In de oriëntatiefase. Dit doen we onder andere door gesprekken te voeren in de wijken, maar ook zetten we een brede enquête uit in de stad. We vragen inwoners om mee te denken en ons te adviseren over bijvoorbeeld de voorwaarden waaraan zo’n opvang en/of de omgeving van zo’n opvang moet voldoen.

De adviezen die we van de inwonerskrijgen, kunnen we gebruiken in de afweging voor de locatie en de inrichting van de opvanglocatie. We vragen inwoners ook op welke manier en in welke fase ze nu en in de toekomst betrokken  willen worden als er een regionale opvanglocatie in hun wijk zou komen te staan. En of ze dan bijvoorbeeld zelf ook willen meedenken. 

Wilt u meedenken?
Meedenken in de meedenkgroep over de Regionale Opvang Locatie (ROL)? Stuur een e-mail naar vluchtelingen@zwolle.nl  

Waarom een regionale opvanglocatie?

De komst van een regionale opvanglocatie is een kans voor Zwolle om voor langere tijd opvang te bieden aan statushouders. Dit is een langere termijnoplossing voor het huidige asielvraagstuk. Op dit moment zijn er vooral tijdelijke noodopvangplekken in de stad. Dit helpt niet voor de lange termijn. Het is bovendien niet prettig voor de vluchtelingen om steeds te moeten verhuizen. Ook zijn de omstandigheden of voorzieningen in een noodopvangplek vaak niet ideaal. 

In de regionale opvanglocatie komen statushouders en kansrijke asielzoekers. Deze mensen zijn blijven in onze regio. Dat betekent dat ze hier later ook een woning toegewezen krijgen en werk vinden. Een deel van de bewoners zijn dus nieuwe Zwollenaren.

De bewoners kunnen een basis opbouwen in de regio waar ze ook gaan wonen en werken. Ze kunnen hier een start maken met inburgeren. Ze volgen bijvoorbeeld Nederlandse taalles en doen werkstages. Minderjarige kinderen gaan naar school. En jongere statushouders kunnen een (beroeps)opleiding volgen. Op deze manier krijgen ze  binding met de omgeving. 

De regionale opvanglocatie is flexibel. Dit betekent dat bijvoorbeeld bij lage instroom van statushouders we ook andere mensen die met spoed woonruimte nodig hebben, hier kunnen opvangen (bijvoorbeeld starters, studenten, spoedzoekers).

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle