Veiligheid bij open bruggen

Ondanks de waarschuwingssignalen gebeurt het regelmatig dat mensen toch nog snel doorrijden of -lopen als een brug open gaat. Dit is ontzettend gevaarlijk.

Onze brugwachters moeten regelmatig ingrijpen om ongelukken te voorkomen. Op deze pagina vertellen we u meer over de gevaren en hoe we ongelukken kunnen voorkomen.

Hoe werkt brugbediening eigenlijk?

De bruggen die het meest open gaan in Zwolle, bedienen we op afstand. Het gaat om:

  • Hofvlietbrug (Pannenkoekendijk)
  • Holtenbroekerbrug (Blaloweg) 
  • Twistvlietbrug
  • Mastenbroekerbrug

Bij deze bruggen is geen brugwachter ter plekke die toezicht houdt op de brug. De brugwachter zit namelijk in het brugbedieningscentrum bij de Spooldersluis. Hij of zij bedient de bruggen vanaf daar, met behulp van camera’s. De brugwachter heeft contact met de naderende boten en schepen, opent de bruggen voor hen en geeft hen toestemming om door te varen. Ook waarschuwt de brugwachter het verkeer rondom de bruggen dat de brug open gaat. Door middel van geluidsapparatuur (intercominstallatie) kan de brugwachter communiceren met de mensen op de brug.

Waarom gaan de bruggen open?

De Twistvlietbrug en Mastenbroekerbrug gaan vooral open om de grotere scheepvaart over het Zwarte Water door te laten. De Hofvlietbrug (Pannenkoekendijk) en Holtenbroekerbrug (Blaloweg) gaan open voor verkeer dat onze binnenstad bezoekt per boot. Dat gebeurt vaker in de zomer, omdat er dan meer pleziervaart is.

Hoe weet u dat een brug open gaat?

Als een brug open gaat waarschuwt de brugwachter de weggebruikers daarvoor. Dit merkt u als volgt:

  1. Eerst gaan de voorwaarschuwingslampen aan
  2. Daarna gaan ook de waarschuwingsbellen rinkelen
  3. Dan sluiten de slagbomen.

Bent u op de brug als de (eerste) waarschuwingssignalen afgaan? Dan moet u zo snel mogelijk het beweegbare deel van de brug verlaten. Bent u nog niet op de brug? Dan stopt u en wacht u tot de brug weer omlaag is.

Twistvlietbrug

Bij de Twistvlietbrug zit het beweegbare deel op een andere plek dan u misschien verwacht. Namelijk voorbij het midden van de brug aan de kant van de wijk Stadshagen. Om aan te geven welk deel van de brug u moet verlaten als de brug opent, zijn er aan beide kanten slagbomen geplaatst. Ook staan er kruizen op beweegbare brugdek en staan er gele borden die aangeven waar het beweegbare deel zich bevindt. Zo weet u welk gebied u moet verlaten op het moment dat de brug opent. Let op: Ook de twee halfronde uitkijkjes aan de zijkanten van de brug, liggen in het gebied dat u moet verlaten als de brug opent. Deze uitkijkjes liggen zich namelijk erg dicht bij het beweegbare deel van de brug.

Wat zijn de gevaren als mensen doorlopen of -rijden?

Helaas zijn er regelmatig weggebruikers die toch nog doorrijden, of -lopen als de alarmsignalen afgaan. Soms met opzet (vanwege haast), maar soms ook omdat ze niet goed opletten en de alarmsignalen over het hoofd zien. Dit is levensgevaarlijk.

Voor uzelf

In de eerste plaats is doorrijden of -lopen natuurlijk gevaarlijk voor uzelf. U kunt in het water of onder de brug belanden, met zeer ernstige gevolgen. Onderstaande video’s vragen hier aandacht voor en laten zien wat er kan gebeuren als u niet oplet of haast heeft. De animatievideo’s zijn luchtig, maar u begrijpt dat in het echt de gevolgen veel ernstiger zijn.

Voor de scheepsvaart

Ook voor de scheepvaart kan het gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer grotere schepen eenmaal toestemming hebben gekregen om door te varen, kunnen ze namelijk niet zomaar weer stoppen. In het ergste geval kan dit betekenen dat de schepen de brug raken. Dit is gevaarlijk voor de schipper en anderen op de boot. Daarnaast levert het flinke schade op aan het schip en aan de brug, met hoge kosten.

Voor de brugwachter

Ook voor de brugwachters zijn deze situaties zeer stressvol. Zij moeten namelijk binnen enkele seconden handelen om te voorkomen dat er een ongeluk gebeurt. En helaas komen deze situaties regelmatig voor.

Brug open en afgeleid

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Toelichting voor blinden en slechtzienden met een voorleescomputer: In de video ziet u een vrouw wandelen. Ze luistert naar muziek en is berichtjes aan het sturen met haar mobiele telefoon. Ze nadert een brug. De alarmsignalen gaan af en de slagbomen gaan dicht. De vrouw merkt dit niet. Ze loopt door, valt van de brug en eindigt in het water. Er komt een tekst in beeld die zegt ‘Ook Linda dacht dat ze niet zó erg afgeleid was’.

Brug open en toch doorrijden

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Toelichting voor blinden en slechtzienden met een voorleescomputer: In de video ziet u een man op een scooter. Hij nadert een brug. De alarmsignalen van de brug gaan af en de slagbomen gaan dicht. De man kijkt op zijn horloge en schrikt. Hij geeft extra gas, rijdt door en valt over de rand van de brug. De scooter eindigt in het water en de man bungelt aan de rand van de brug. Er komt een tekst in beeld die zegt: ‘Ook Marco dacht dat hij het nog wel zou redden.’