Verhaalsbijdrage

Als ouders uit elkaar gaan, houden ze de onderhoudsplicht voor hun minderjarige kinderen. Het bedrag dat u of uw (ex)partner hiervoor moet meebetalen heet de onderhoudsbijdrage. 

Soms heeft één van de ouders een bijstandsuitkering. Dan zien we de onderhoudsbijdrage die u of uw (ex)partner krijgt als inkomen. Als uw ex-partner bijvoorbeeld zijn onderhoudsplicht niet nakomt en u een bijstandsuitkering heeft, dan wordt het geld van hem of haar teruggeëist. Dit noemen we 'verhalen'.

Zelf verhaalsbijdrage berekenen

Met onze rekenmethode kunt u makkelijk de verhaalsbijdrage voor uw minderjarige kinderen berekenen. U hoeft alleen een aantal gegevens in te vullen. Daarna klikt u op de knop 'berekenen' en ziet u het bedrag dat u of uw ex moet betalen: de verhaalsbijdrage. Deze rekenmethode ontwikkelden we, omdat we u zo goed mogelijk willen informeren.

Voordelen rekenmethode

De rekenmethode is gebaseerd op drie dingen:

  • Verzamelinkomens
  • Gemiddelde zorgkosten
  • Verdeling van de zorg.

Hierdoor zijn lange vragenlijsten en bewijsstukken niet meer nodig. U weet met deze methode snel waar u aan toe bent. Gemeente Zwolle is hiermee uniek in Nederland.

Makkelijk narekenen

Normaal wordt er gerekend met zogenaamde ‘tremanormen’. Door deze normen is het heel moeilijk om zelf de berekening te doen. Deze nieuwe manier werkt anders. Nu kunt u zelf makkelijk narekenen hoe de gemeente Zwolle tot een bedrag is gekomen. Ook kunt u de gevolgen zien van veranderingen in uw persoonlijke situatie.

Berekening uitvoeren

Voor de berekening wordt het programma Microsoft Excel gebruikt. Op de meeste Windows-computers staat dit programma.

Let op: vanwege internetbeveiliging van Microsoft Excel moet u eerst het bestand op uw computer opslaan. Daarna opent u het bestand en kunt u het onbeperkt gebruiken.