Vitaliteit betekent niet dat je de rest van je leven wortels moet eten

Meer aandacht voor bewegen, om zo te zorgen voor een duurzame inzetbaarheid en vitaliteit op het werk. Dat moest er écht komen, vond sociaal werk- en ontwikkelbedrijf Tiem. Het programma ‘duurzame inzetbaarheid en vitaliteit’ bevat voor ieder wat wils en wordt samen met Sportservice Zwolle uitgevoerd. Het is bedoeld voor medewerkers van Tiem én voor mensen die nog in de bijstand zitten. We spraken erover met Linda Land (teamleider HR) en Jeanet Spijker (HR-adviseur) van Tiem.

Tiem is ervan overtuigd dat duurzame inzetbaarheid en vitaliteit op het werk belangrijk zijn. Met duurzame inzetbaarheid bedoelt Tiem dat mensen zo vitaal mogelijk aan het werk moeten kunnen zijn bij, voor of via Tiem. En dat ze ook na het werk vitaal zijn. Vitaliteit gaat vooral over onderwerpen als verzuim, opleiding, bewegen en financiële vitaliteit. ‘Vitaliteit betekent niet dat je de rest van je leven wortels moet eten. Het kan op allerlei gebieden iets voor je betekenen’, zegt Linda Land, teamleider HR bij Tiem met een lach. Wat zowel Jeanet als Linda enorme winst vinden, is dat Tiem Fit helpt om bewegen gewoon te maken. 

Hoe ziet Tiem Fit eruit? 

Linda: ‘Tiem Fit wil de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van mensen verbeteren. Aan de ene kant heb je daarin je plicht als goed werkgever op basis van de CAO of op grond van wet- en regelgeving. Denk aan verzuimaanpak, periodiek medisch onderzoek, opleidingsplan en dergelijke. Daarnaast denken we in kansen. Daaronder vallen de werkgroepen waarvan uit we acties inzetten zoals bewegen in de wijk, samen koken en de training ‘stoppen met roken’. Aan die laatste deed Norwin Duggan mee. ‘Ik ben nog steeds gestopt; FOREVER!’ Ik ben erg dankbaar dat ik de kans kreeg om deel te nemen aan deze training’, vertelt hij enthousiast. 

Bewegen in de wijk 

Aan ‘Bewegen in de wijk’ kunnen kandidaten meedoen die niet bij Tiem in dienst zijn en een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Een van de deelnemers, Ronald Louwsma, vertelt: ‘er wordt rekening gehouden met mijn lichamelijke en psychische belastingniveau. Persoonlijke aandacht en gezien worden is belangrijk voor mij. Mijn deelname brengt mij meer sociale contacten en ik ben letterlijk en figuurlijk in beweging. Ik zie dit echt als een nieuwe fase in mijn leven.’ 

Werkfit maken 

Voor de mensen die nog een bijstandsuitkering hebben is gekozen om klein te beginnen en de omvang van de groep deelnemers steeds verder uit te breiden. Zowel de respons als deelname namen snel toe. Het doel was om toe te werken naar zelfstandig sporten en om daarmee de vitaliteit te verbeteren en mensen letterlijk ‘werkfit’ te maken. Van november 2022 tot en met juni 2023 zijn op vijf verschillende momenten groepen kandidaten gestart. Wekelijks is er voor hen een beweegmoment in een sporthal in Zwolle Zuid. In totaal hebben 120 kandidaten met een bijstandsuitkering zich aangemeld.  

Enthousiaste reacties 

De deelnemers aan het laagdrempelige beweegprogramma zijn enthousiast. ‘Je leert opnieuw kijken naar je beperkingen en mogelijkheden', vertelt de een. ‘Een echte aanrader omdat je op je eigen niveau kunt meedoen en zo weer een beetje fitter wordt!', zegt een ander. ‘Ook heeft het me het duwtje en zelfvertrouwen gegeven om thuis weer meer te bewegen’.  

Een van de deelnemers voegt toe: ‘Het sporten is heel laagdrempelig. Ik vond het eerst heel spannend want op gymles vroeger voelde ik me nooit veilig en werd ik nooit gekozen. Hier voelde ik me gelijk veilig en op mijn gemak. Het is makkelijk en leuk’. 

Toekomstige ontwikkelingen 

Tiem Fit blijft ontwikkelen. ‘Komend jaar gaan we bijvoorbeeld de fiets-naar-je-werk-dagen organiseren’, vertelt Linda. ‘Ook intensiveren en professionaliseren we ons huidige aanbod’, vult Jeanet aan. ‘We kijken bijvoorbeeld of we een GLI (een programma dat mensen met overgewicht helpt om gezond te eten en meer te bewegen, red.) aan kunnen bieden aan mensen met een hoog BMI en onderliggende klachten.’ 

Elke derde dinsdag van de maand biedt Tiem een kookworkshop aan. Tijdens de workshop leren deelnemers hoe ze kunnen koken met voedzame producten en verse groenten. Ook krijgen ze bijvoorbeeld advies over hoeveel aardappelen je per persoon op je bord moet hebben liggen. ‘Dat mes snijdt aan drie kanten’, zegt Jeanet. ‘De kookworkshop is gezond, gezellig en deelnemers krijgen de maaltijd gratis aangeboden.’ De kookworkshop is in trek en daarom onderzoeken we of een tweede workshop per maand haalbaar is. 

Ook gaat Tiem aan de slag met een pilot met een budgetcoach. Het doel van de pilot is om financiële problemen op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Mensen hebben vaker financiële problemen dan je denkt. Ze spreken dit uit schaamte meestal niet uit, weet Linda. 

Meer informatie 

Meer weten over het aanbod van Tiem Fit? Neem dan contact op met Linda Land (L.Land@tiem.nl) of Jeanet Spijker (J.Spijker@tiem.nl).