Voorzieningen Stadshagen

Stadshagen bestaat al 25 jaar en is nog volop in de groei. De komende jaren neemt het aantal inwoners door de bouw van de buurten De Tippe en Breezicht toe van 24.000 tot ruim 32000. Dat vraagt ook iets van het centrum van de wijk. De gemeente Zwolle heeft in een aanbesteding het plan van ontwikkelende bouwer Dura Vermeer in samenwerking met Lidl Nederland geselecteerd als beste invulling om van het winkelcentrum een levendig stadshart te maken.

Park De Stadshoeve

Stadshagen bestaat al 25 jaar en is nog volop in de groei. De komende jaren neemt het aantal inwoners door de bouw van de buurten De Tippe en Breezicht toe van 24.000 tot ruim 32000. Dat vraagt ook iets van het centrum van de wijk.

De gemeente Zwolle heeft in een aanbesteding het plan van ontwikkelende bouwer Dura Vermeer in samenwerking met Lidl Nederland geselecteerd als beste invulling om van het winkelcentrum een levendig stadshart te maken.

Stadsmaker

Inmiddels werken Dura Vermeer em Lidl Nederland samen in en ontwikkelcombinatie VOF De Stadsmaker. Het team wordt versterkt door experts als Bzzzonder, Architectenbureau De Zwarte Hond en Burobol. De Stadsmaker werkt samen met de huidige bewoners, nieuwe bewoners, winkeliers, ondernemers uit de wijk, de gemeente en andere betrokkenen om de plannen verder ui e werken.

Levendige plek

Samen wordt van het centrum van Stadshagen een levendige plek gemaakt waar je winkelt, woont, de kinderen naar de opvang brengt, ontspant en een kop koffie met je buren drinkt. De verschillende delen van het nieuwe centrum hebben allemaal hun eigen karakter en kwaliteit. Door Park de Stadshoeve, de winkelstraat de Wade en het Twistvlietpark met elkaar te verbinden en te verweven ontstaat er een nieuw geheel.

Winkelen, ontspannen en wonen

Het bestaande winkelaanbod wordt uitgebreid met nieuwe en aanvullende winkels, waaronder een Lidl Supermarkt.  De Stadsfoyer komt aan het Zuidplein. Het wordt een ontmoetingsplek waar commerciële ondernemers en maatschappelijke dienstverleners hun krachten bundelen.  Vanuit de eerste verdieping van de Stadsfoyer is straks de mogelijkheid een collectieve binnentuin te bezoeken. Daaromheen worden verschillende woningen gebouwd. Kijk voor meer informatie over de plannen op www.hartvanstadshagen.nl

Ontwerp bestemmingsplan

Het ontwerp van het nieuwe bestemmingsplan voor de uitbreiding van het winkelcentrum Stadshagen heeft vanaf 30 november 2021 6 weken ter inzage gelegen bij de gemeente.  De planning is dat de Raad dit bestemmingsplan in maart 2022 vaststelt. Ingediende zienswijzen zullen worden beantwoord bij deze vaststelling. 

Contact

Voor vragen aan de gemeente over de uitbreiding van het winkelcentrum kunt u contact opnemen met de gemeentelijk projectleider Arnold Devilee (a.devilee@zwolle.nl), tel: 06-46241472).

Ontwikkeling Park de Stadshoeve

Park De Stadshoeve ligt aan de Oude Wetering, vlakbij het winkelcentrum van Stadshagen. Het is een groene oase in het hart van de wijk waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, spelen en leren.  

 • In het park staan inmiddels:
 • een wijkboerderij met dierenweide
 • diverse pluk- en kijktuinen.
 • avontuurlijke speelplekken
 • een dierenartspraktijk
 • horeca

De komende jaren wordt het park verder ingevuld met de volgende voorzieningen:

 • Kindergarden realiseert hier in 2022 een voorziening voor kinderopvang.
 • een kleinschalige woonvorm voor senioren en een woonvoorziening voor mensen met een beperking (in totaal zo’n 50 woningen)

Kijk voor meer informatie op: www.parkdestadshoeve.nl. Voor vragen aan de gemeente over dit project kunt u contact opnemen met de gemeentelijk projectmanager Karin van Boxtel (k.van.boxtel@zwolle.nl

Basisschool Het Saffier

Het Saffier is een gereformeerde basisschool met kinderopvang voor kinderen van 0-12 jaar. Haar nieuwe gebouw staat in Tippe-Zuid. De nieuwe school is een Integraal Kindcentrum bestaande uit:

 • 9 basisschoolgroepen
 • kinderopvang
 • ruimte voor andere functies (bijvoorbeeld logopediepraktijk).

Voor meer informatie: www.hetsaffier.nl

Onthaastingscentrum Stadshagen

In Stadshagen valt van alles te beleven, Van dagelijkse voorzieningen zoals scholen en winkels tot culturele uitjes of sportieve activiteiten. Er komt ook een zogenoemd onthaastingscentrum. De bouw start in 2022.De verwachting is dat het centrum eind 2023 in gebruik wordt genomen. Er komen verschillende activiteiten onder één dak: zoals yoga, mindfulness, fitness, sauna en horeca.

Voorzieningenonderzoek Stadshagen

In oktober 2021 zijn we gestart met een onderzoek naar de behoefte aan voorzieningen in Stadshagen. Er zijn verschillende kavels in Stadshagen die bestemd zijn voor (maatschappelijke) voorzieningen.

Met de uitkomsten van dit onderzoek kan de gemeente een goede afweging maken welke voorzieningen het meest bijdragen aan een wijk waar het prettig en gezond wonen, werken is en recreëren is.

Bewoners en ondernemers uit de wijk worden betrokken bij dit onderzoek. Zodra de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn delen we die op deze website. Als er keuzes gemaakt zijn welke voorzieningen gerealiseerd gaan worden, worden per kavel plannen gemaakt om dat verder uit te gaan werken in samenspraak met omwonenden en ondernemers.

Kavel voorziening Duinzicht

In het zuiden van Duinzicht ligt een kavel die gereserveerd is voor een voorziening. Welke soort voorziening hier komt is nog niet bekend. Dit hangt ook af van de groei van de wijk en de behoefte van bewoners in de omliggende gebieden.

Naar verwachting starten we 2022 op basis van de uitkomsten van het voorzieningenonderzoek in de tweede helft van 2022 met het maken van plannen voor de invulling van deze kavel.

Maximale bouwhoogtes

In het bestemmingsplan staat nu een maximale bouwhoogte van 30 meter. In een stedenbouwkundige studie hebben wij de bouwhoogte verder onderzocht. Naar aanleiding daarvan hebben we besloten de bouwhoogte terug te brengen naar maximaal 12 meter aan de noordkant en 22 meter aan de zuidkant van de kavel.

Die 22 meter is gelijk aan de hoogte van de appartementengebouwen aan de Milligerplas. Het bestemmingsplan wordt hierop aangepast. Op basis van de uitkomsten van het voorzieningenonderzoek wordt voor deze kavel een keuze gemaakt voor de invulling daarvan.

Voorzieningenkavel Vrij Werkeren

Aan de Slotenhagenstraat ligt  een kavel die bestemd is voor een voorziening. Ook de invulling op deze kavel wordt pas uitgewerkt nadat de uitkomsten van het voorzieningenonderzoek bekend zijn. De plannen voor de invulling van deze kavel starten  we  in de tweede helft van 2022. 

Voorzieningenkavel Oude Wetering

De kavel Oude Wetering ligt naast de velden van CSV’28. Ook voor deze kavel wordt pas beslist over de invulling daarvan als op basis van de uitkomsten van het voorzieningenonderzoek keuzes zijn gemaakt over welke voorzieningen het meest gewenst zijn.  In de tweede helft van 2022 starten we met de plannen voor het invullen van deze kavel.

Contact

Voor vragen aan de gemeente over dit project kunt u contact opnemen met de gemeentelijk projectleider Joost Smeets (j.smeets@zwolle.nl), tel: 038-4982462).

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle