hond iconVoorzieningen voor honden

In Zwolle zijn er verschillende hondenlosloopterreinen en hondenspeelweides. Dit zijn terreinen waar uw hond niet aangelijnd hoeft te worden en waar uw huisdier lekker kan ravotten.

Wat is een hondenlosloopterrein?

Een hondenlosloopterrein is een terrein waar uw hond niet aangelijnd hoeft te worden en waar uw huisdier lekker kan ravotten! Baasjes hoeven op deze locatie de grote boodschap van hun trouwe viervoeter niet op te ruimen. Op hondenlosloopterreinen, die ook gebruikt worden als ontmoetingsplek voor hondenbezitters, is er vaak een gezamenlijke afspraak over het wel opruimen ervan.

Een hondenlosloopterrein is herkenbaar aan een rechthoekig blauw bord voorzien van een afbeelding van een hond. De hondenlosloopterreinen zijn in elke wijk op redelijke loopafstand te vinden en worden door de gemeente intensief gemaaid. Zo wordt de overlast van hondenpoep zoveel mogelijk beperkt.

Wat is een hondenspeelweide?

Een hondenspeelweide is een speelterrein voor honden met speelapparatuur en vaak met een zitbankje voor de eigenaar. De weide is afgesloten met een hek 
zodat honden er veilig kunnen ravotten en rennen. Op de speelweiden mogen honden loslopen. Of er een opruimplicht geldt staat aangegeven bij het terrein. 
De weiden worden vaak door vrijwilligers beheerd en onderhouden.

Waar zijn de terreinen te vinden?

Wilt u weten waar een hondenlosloopterrein bij u in de buurt is? Op deze kaart kunt u op straatnaam zoeken naar de dichtstbijzijnde hondenlosloopterreinen.

Grotere weergave van de kaart openen

Bovenstaande hondenkaart is ook gratis af te halen bij het Zwolse dierenasiel, de dierenambulance, het Informatiecentrum in het Stadskantoor (Lübeckplein 2) en alle wijkservicepunten.

Gebruik op eigen risico

Maakt u bij het uitlaten van uw hond gebruik van een hondenlosloopterrein, dan is dat altijd op eigen risico. Wees dan vooral alert op kuilen en gaten die honden graven. Wij willen dit graag voorkomen. Daarom vragen wij u uw hond op deze terreinen niet te laten graven.

Mochten er op deze terreinen toch diepe kuilen of gaten ontstaan, dan kunt u dit melden bij de gemeente via telefoonnummer 14038. Ook kunt u het doorgeven via het digitale formulier dat u op melding openbare ruimte vindt.

Spelregels algemeen in Zwolle

Met behulp van een aantal spelregels willen we Zwolle voor alle inwoners, met of zonder hond, prettig en leefbaar houden.

  • Aanlijnplicht: binnen de bebouwde kom en buiten de hondenlosloopterreinen dient u de hond aangelijnd te houden. Dit geldt voor het lopend uitlaten van de hond en ook als de hond naast de fiets loopt. 
  • Opruimplicht: binnen de bebouwde kom dient u zelf de poep van uw hond op te ruimen. Uitzonderingen hierop zijn hondenlosloopterreinen en groenstroken met hoog gras en bosjes. Hier hoeft u de hondenpoep niet op te ruimen.
  • Verboden gebieden: 
    • Alle kinderspeelplaatsen (zoals speelweides, trapveldjes en zandbakken).
    • De voetgangerszones in de binnenstad en in de winkelcentra. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen, maar moeten er wel voor zorgen dat hondenpoep opgeruimd wordt. Ook geldt de regel niet voor de eigenaar of houder van een hond met een (blinden) geleide taak of een opsporingstaak.

Hondenhaltes en opruimmiddelen

Verdeeld over de stad zijn zo’n 50 hondenhaltes te vinden met gratis opruimzakjes en een afvalbak. Zo kunnen hondeneigenaren gemakkelijker aan de opruimplicht voldoen.

Toezicht en handhaving

Toezichthouders van de gemeente Zwolle controleren regelmatig en op verschillende tijdstippen van de dag of hondenbezitters zich houden aan de spelregels. Zodra een toezichthouder constateert dat uw hond losloopt op een plek waar dit niet mag, of u zich niet aan de opruim-/aanlijnplicht houdt, maakt de toezichthouder een proces-verbaal op en krijgt u een boete.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle