Geldproblemen oplossen

Lukt het u niet om zelf of via uw eigen netwerk geldproblemen op te lossen? Dan kan gemeente Zwolle u helpen. Samen met u zoekt de gemeente naar een oplossing voor uw schulden. Ook krijgt u advies over zelfstandig omgaan met geld. Iedereen die geldproblemen heeft, kan om hulp vragen. De oorzaak van een schuld maakt niet uit. Wij kunnen u altijd advies geven.

Zoekt u tijdelijke ondersteuning vanuit een regeling of bijstand? Kijk dan eens bij uitkeringen en regelingen.

Ondersteuning bij geldzaken

Als u ondersteuning bij uw geldzaken nodig heeft, neem dan de volgende stappen:

 1.  Contact met het Sociaal wijkteam.

   
 2.  Er wordt passende ondersteuning voor u gezocht.

   
 3.  Als er een aanvraag is ingediend, dan neemt de gemeente Zwolle contact met u op.

   
 4.  Er volgt een intake en samen met u proberen we u van de geldproblemen af te helpen.

 

 1. Sociaal wijkteam 
  Voor ondersteuning kunt u contact opnemen met het Sociaal wijkteam in de wijk waar u woont. U kunt binnenlopen tijdens het inloopspreekuur of een afspraak maken via telefoonnummer (038) 498 9980. De locaties en inloopspreekuren vindt u op www.swtzwolle.nl.
  U kunt ook naar Sociaal Raadslieden of Op Orde.
 2. Passende ondersteuning
  Via het Sociaal wijkteam zoeken Sociaal Raadslieden en Op Orde uit welke ondersteuning het best bij u past. Mogelijk komt u in aanmerking voor Budgetbeheer op maat.
 3. Aanvraag Schulddienstverlening 
  Als het nodig is, bekijken we samen met u of de gemeente u kan helpen bij uw schulden. De gemeente maakt dan zo snel mogelijk een afspraak met u.
  Heeft u geen ondersteuning nodig van het Sociaal wijkteam of de Sociaal Raadslieden? Dan kunt u ook zelf Schulddienstverlening aanvragen. Hiervoor kunt u dit formulier gebruiken:
  Aanvraagformulier schulddienstverlening 2021.pdf
 4. Intake 
  In een of meer gesprekken maakt u samen met de gemeente een plan van aanpak. We maken afspraken wat u zelf kunt doen en waarmee de gemeente u kan helpen.

Plan van aanpak

In het plan van aanpak staat wat de gemeente voor u doet. De ondersteuning kan bestaan uit een of meer van de volgende onderdelen:

Crisissituatie

Is er sprake van een crisissituatie? Neem dan direct telefonisch contact op met het Sociaal wijkteam via (038) 498 9980.  Er is sprake van een crisissituatie wanneer u uw huis dreigt te moeten verlaten of wanneer elektriciteit of water afgesloten worden.  

Voorwaarden  

De voorwaarden voor het aanvragen van schulddienstverlening zijn:

 • U heeft een inkomen
 • U heeft een vaste woon- of verblijfplaats in de gemeente Zwolle
 • U bent minstens 18 jaar oud

Voldoet u niet aan deze voorwaarden, maar wilt u toch graag hulp bij het oplossen van uw schulden? Ga dan langs bij het Sociaal wijkteam of bel (038) 498 9980. De medewerkers van het wijkteam adviseren u over uw mogelijkheden. De locaties en inloopspreekuren van het Sociaal wijkteam vindt u hier: www.swtzwolle.nl/wijkteams

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met het Sociaal wijkteam 

Kosten

Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Bijzonderheden

De gemeente Zwolle is aangesloten bij de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. De gemeente werkt volgens de gedragscodes van de NVVK. U vindt die op de website van de NVVK