blad iconGroen verbindt Nieuwe Veemarkt

Er komt in de Nieuwe Veemarkt veel meer ruimte voor groen dan bij de IJsselhallen nu het geval is. Op verschillende plekken komen bomen en is er plek voor parkjes en water. Bij de kop van de Bogenhal komt het grootste park.

Een sfeerimpressie van het nieuwe park:

“Je kijkt vanaf de oever van de nieuwe watergang richting de kop van de bogenhal. Daarvoor komt het nieuwe park. Langs de watergang spelen kinderen op stapstenen. Op de voorgrond ligt een man met een hipsterbaard in het gras te soezen. Rechts vooraan staan twee hippe vrouwen met gekleurde zonnebrillen.

Langs de oever loopt een pad, dat doorloopt langs de bogenhal. Op het pad lopen twee mannen en is een vrouw aan het skateboarden. Een jonge man en vrouw zijn aan het joggen. In het park staan bomen en planten. Op het terrein van de IJsselhallen staat nu een kunstwerk. Dit kunstwerk is de lopende rode stoel op hoge poten. Het kunstwerk komt straks weer terug in het park.

Een overkapping, die refereert aan de oude overkapping van de veemarkt, staat in het park naast een sportveldje. De bogenhal heeft aan het park een open luifel onder de spanten en een glaspui. Aan de andere kop van de bogenhal is een hoger appartementengebouw te zien.”

Circulair, duurzaam en toekomstgericht

Hoe zorgen we voor een zo gezond mogelijke omgeving? Tijdens de bouw van de Nieuwe Veemarkt en daarna? Hoe kunnen we de wijk ook voor onze kinderen aantrekkelijk maken? Door bijvoorbeeld na te denken over stikstof, circulaire bouwmaterialen en het verminderen van afval. Maar ook hoe we regenwater opvangen en onze voeten droog houden bij hevige regenbuien. Al deze onderwerpen staan beschreven in de gebiedsvisie van de Nieuwe Veemarkt.

Het team van de Nieuwe Veemarkt gaat met al deze vragen aan de slag. Tijdens de uitwerking van het plan komen alle onderwerpen aan bod. Zo maken we een woonomgeving waar het prettig wonen is. Zo wordt de Nieuwe Veemarkt een toekomstgerichte en duurzame leefomgeving.

De wandelaar en de fietser krijgen bijvoorbeeld alle ruimte. Er worden plannen uitgewerkt voor het organiseren van deelmobiliteit, zoals een elektrische deelauto. Ook de woningen worden klaar voor de toekomst en gasloos. De openbare ruimtes worden groen en klimaatadaptief. Er is speciale aandacht voor biodiversiteit en natuurinclusief bouwen.

Hout

Bij het duurzaam omgaan met grondstoffen past een keuze voor materialen met een lage CO2-impact, of materialen die CO2 vastleggen. Dit kan door in de ontwerpfase al na te denken over circulariteit. De verwachting is dat in elk geval een deel van de wijk in niet-traditionele materialen gebouwd gaat worden, zoals hout of andere bio-based materialen. Ook bij de inrichting van de buitenruimte heeft circulariteit de aandacht. 

In de uitwerking moet gezocht worden op welke manier dit invulling krijgt.

Veel groen in de Nieuwe Veemarkt

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle