gebouw iconNieuwe Veemarkt

Het IJsselhallen-terrein is in bezit van de gemeente Zwolle. De gemeente Zwolle verhuurt de IJsselhallen. Eind 2023 loopt de huurovereenkomst af. De IJsselhallen zijn aan vernieuwing toe. Op een andere locatie komt een nieuw evenemententerrein. Op de plek waar nu de IJsselhallen staan komt ruimte vrij om te wonen. Hier komt een nieuwe woonbuurt.

De afgelopen jaren hebben de bewoners en ondernemers van de Kamperpoort met de gemeente gesprekken gevoerd over en getekend voor de invulling van het IJsselhallen-terrein. Ook andere Zwollenaren en belangstellenden dachten mee en gaven hun wensen door. De wensen voor groen en bouwhoogtes kwamen aan bod. Ook het mogelijk behouden van een deel van de IJsselhallen en de invulling voor de Elbertsschool werden besproken.

Dit heeft geleid tot een scenario waarin op hoofdlijnen is bepaald welke functies een plek krijgen in de Nieuwe Veemarkt. Welke typen bebouwing er mogelijk komen en hoe groen de nieuwe buurt wordt. Al deze hoofdlijnen zijn opgenomen in een gebiedsvisie. 

Na de vaststelling van de Gebiedsvisie door de gemeenteraad op 11 juli 2022 zijn we nu bezig met de vervolgfase: het opstellen van het ruimtelijk ontwikkelingsplan. 

Studio Nauta & Mulder Zonderland wint prijsvraag Nieuwe bouwcultuur in Zwolle

De gemeente Zwolle heeft de prijsvraag uitgeschreven omdat wij inwoners en ondernemers in de stad en regio willen stimuleren bij de transitie naar een meer duurzame samenleving. Wethouder Rots: “Ambitieuze plannen op het gebied van groen, klimaat, water en duurzaamheid gaan hand in hand met bouwen aan communities: gemeenschappen waarin mensen zich gekend en gezien weten. Daarom hebben wij aan ontwerpteams gevraagd om een ontwerp dat biobased, natuurinclusief, betaalbaar en aanpasbaar is te realiseren. De plannen bevatten onder meer woningbouw in diverse vormen, typen en prijscategorieën, een mobiliteitshub, kleinschalige werkruimten, (collectieve) voorzieningen en een aantrekkelijke buitenruimte”.  

De ontwerpprijsvraag ‘Biobased en natuurinclusief bouwen op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle’ is gewonnen door Studio Nauta& Mulder Zonderland in samenwerking met Schipper Bosch, Solid Timber, Studio Joost Emmerik, Treetek, DWA, BC Materials en And The People met het plan Nieuwe Veenmarkt.

De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, vindt dat sprake is van een integraal en inclusief plan dat getuigt van zowel idealisme als realiteitszin. Het ontwerp biedt hoge verwachtingen voor uitwerking in het vervolg. Hiertoe is de gemeente Zwolle voornemens een opdracht te verstrekken. Dat is op 7 juli 2023 bekend gemaakt door wethouder Gerdien Rots.  

Terugblik informatieavond 7 februari 2023

De gemeente Zwolle werkt de plannen voor de Nieuwe Veemarkt uit. Ontwikkelaars BPD Gebiedsontwikkeling en Dura Vermeer werken aan de woningbouwplannen voor de ontwikkelzone Meeuwenlaan.

Op dinsdag 7 februari 2023 was er een informatiebijeenkomst waar we inzicht gaven van waar we nu staan: de uitwerking van het ruimtelijk ontwikkelingsplan. De video vertelt daar meer over. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Nieuwe Veemarkt? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Vriend van de Veemarkt

Wil je Vriend van de Veemarkt worden? Als Vriend van de Veemarkt krijg je regelmatig een uitnodiging om met ons mee te denken. Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar veemarkt@zwolle.nl

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle