gebouw iconNieuwe Veemarkt

Het IJsselhallen-terrein is in bezit van de gemeente Zwolle. De gemeente Zwolle verhuurt de IJsselhallen. Eind 2024 loopt de huurovereenkomst af. De IJsselhallen zijn aan vernieuwing toe. Op een andere locatie komt een nieuw evenemententerrein. Op de plek waar nu de IJsselhallen staan komt ruimte vrij om te wonen. Hier komt een nieuwe woonwijk.

De afgelopen jaren is er gepraat over en getekend voor de invulling van het terrein. Dit gebeurde samen met bewoners en ondernemers van de Kamperpoort. Ook andere inwoners van Zwolle en omgeving dachten mee en gaven hun wensen door. De wensen voor groen en bouwhoogtes kwamen aan bod. Ook het mogelijk behouden van een deel van de IJsselhallen en de invulling voor de Elbertschool werden besproken.

Dit heeft geleid tot een scenario waarin op hoofdlijnen is bepaald welke functies een plek krijgen in de Nieuwe Veemarkt. Welke typen bebouwing er mogelijk komen en hoe groen de nieuwe buurt wordt. Al deze hoofdlijnen zijn opgenomen in een gebiedsvisie. 

Na de vaststelling van de Gebiedsvisie door de gemeenteraad op 11 juli 2022 zijn we nu bezig met de vervolgfase: het opstellen van het ruimtelijk ontwikkelingsplan. 

Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen 

Zwolle wil een voorbeeldfunctie vervullen bij de transitie naar een duurzame samenleving. Het is niet meer dan logisch dat Zwolle haar eigen grond wil inzetten om ontwerpers en bouwers uit te dagen om innovatieve en genereuze oplossingen te bedenken voor de toekomst. Met de prijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen hoopt Zwolle een katalysator te zijn voor een duurzame toekomst in de bouwcultuur van Nederland. Op 17 mei opende wethouder Gerdien Rots de tentoonstelling Biobased en Natuurinclusief Bouwen in de oude Elbersschool aan de Veemarkt 37. De prijsvraag is voor een bouwveld op de Nieuwe Veemarkt.

Opening tentoonstelling biobased en natuurinclusief bouwen door Gerdien Rots

In het oude schoolgebouw presenteerden drie verschillende ontwerpteams hun ideeën voor de ontwerpprijsvraag in een tentoonstelling van 17 mei tot en met 23 mei voor buurtbewoners en belangstellenden. Bezoekers van de tentoonstelling konden hun reactie op de ideeën van de ontwerpteams meegeven aan de jury op een reactieformulier. Op 7 juli wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt. Het winnende team mag hun plan ook echt realiseren. Kijk voor meer informatie over de Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen op arche-lokaal.

Terugblik informatieavond 7 februari 2023

De gemeente Zwolle werkt de plannen voor de Nieuwe Veemarkt uit. Ontwikkelaars BPD Gebiedsontwikkeling en Dura Vermeer werken aan de woningbouwplannen voor de ontwikkelzone Meeuwenlaan.

Op dinsdag 7 februari 2023 was er een informatiebijeenkomst waar we inzicht gaven van waar we nu staan: de uitwerking van het ruimtelijk ontwikkelingsplan. De video vertelt daar meer over. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Nieuwe Veemarkt? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Vriend van de Veemarkt

Wil je Vriend van de Veemarkt worden? Als Vriend van de Veemarkt krijg je regelmatig een uitnodiging om met ons mee te denken. Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar veemarkt@zwolle.nl

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle