Hotspots: Bogenhal en Elbertsschool

De Bogenhal en de oude Elbertschool blijven behouden, maar krijgen wel een nieuwe functie.

De Bogenhal

De gemeente Zwolle heeft gezegd dat ze de Bogenhal niet wil slopen, maar wil vernieuwen. De Bogenhal op het IJsselhallen-terrein wordt een plek waar veel gebeurt, waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten en waar ook mensen kunnen werken in de toekomstige buurt Nieuwe Veemarkt. Dit is vergelijkbaar met vroeger, toen er ook veel activiteit was op de veemarkt. De gemeente wil graag de bijzondere geschiedenis van de Bogenhal behouden.

Samen komen, ondernemen en maken

De Bogenhal is ongeveer 8.000 vierkante meter groot. De komende tien jaar blijft de gemeente eigenaar van de Bogenhal. De Bogenhal wordt dé plek op de Nieuwe Veemarkt waar bewoners, ondernemers en creatieve mensen elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen ondernemen en dingen kunnen maken. Er komen kleine kantoren, plekken om iets te eten en drinken en ruimte voor creatieve en slimme industrieën. Alles wat er gebeurt in de Bogenhal sluit aan op het overkoepelende thema Circulair.

Ruimte huren in de Bogenhal

Wilt u meehelpen om de Bogenhal een levendige plek in Zwolle te maken met uw activiteit? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar Bogenhal@zwolle.nl en vertel ons wie u bent, wat voor activiteit u doet of welk bedrijf u heeft en wat u nodig heeft in de Bogenhal. Vertel ons bijvoorbeeld hoeveel ruimte u nodig heeft en wat u nodig heeft om uw activiteit in de Bogenhal te kunnen doen. 

De Elbertsschool: een historisch monument in ontwikkeling

De Elbertsschool is een onderdeel van de plannen om het gebied van de IJsselhallen te vernieuwen, waar in de toekomst de nieuwe buurt Nieuwe Veemarkt komt. Het oude schoolgebouw, dat een monument is, bevindt zich op een plek waar oud en nieuw samenkomen: tussen de wijk Kamperpoort, de Meeuwenlaan en de Nieuwe Veemarkt.

Nieuwe toekomst voor Kamperpoort

Bewoners van de Kamperpoort willen graag dat het oude schoolgebouw een nieuwe plek wordt voor de buurt. De gemeenteraad heeft dit idee gesteund door een motie aan te nemen, waarin wordt gevraagd om te onderzoeken hoe het gebouw een maatschappelijke functie kan krijgen. Het programma voor de toekomst van de Elbertsschool bestaat uit drie onderdelen:

  1. Buurtinitiatieven.
  2. Sociale ondernemerschap.
  3. Culturele activiteiten.

De gemeente werkt samen met de buurtbewoners aan dit idee tot het einde van 2024, met hulp van een kwartiermaker. Onderaan   deze pagina stelt Sander Dol, de kwartiermaker voor de Elbertsschool, zich voor.

Ontmoetingsplek voor bewoners

Dit is een goede kans om een plek te creëren waar iedereen uit de buurt welkom is. Bijvoorbeeld voor leuke activiteiten en om elkaar te ontmoeten. Zo kan de Elbertsschool een plek worden waar zowel oude als nieuwe bewoners elkaar kunnen leren kennen.

Ruimte huren in de Elbertsschool

Bent u in de toekomst geïnteresseerd in een plek in de Elbertsschool of wilt u een activiteit organiseren?  Laat het ons weten. Stuur uw e-mail naar Sander Dol op s.dol@zwolle.nl en vertel wie u bent, wat voor activiteit u doet of welk bedrijf u heeft. We willen ook graag weten wat u nodig heeft om uw activiteit in de Elbertsschool te kunnen doen, bijvoorbeeld hoeveel ruimte in m2 en of daglicht een vereiste is.

Wie is de Kwartiermaker Kamperpoort?

Ik ben Sander Dol en ik stel me graag aan jullie voor. Vanaf 1 maart 2024 ben ik de Kwartiermaker Kamperpoort. Sommigen kennen me wellicht als horecaman met een geschiedenis van zo'n 30 jaar in het runnen van diverse Zwolse restaurants. Mijn avontuur begon met De Eetkamer van Zwolle, gevolgd door Xanders Bazaar en uiteindelijk restaurant Koperen Kees in het Spiegel-theater van Zwolle. In 2019 verkocht ik mijn laatste restaurant.

Nu sta ik voor een nieuwe uitdaging als Kwartiermaker Kamperpoort. Mijn opdracht is om van de huidige Elbertsschool het dynamische, sociale, culturele en kloppende 'hart' van de wijk te maken. De wijk groeit en verandert, en ik wil samen met jullie plannen maken en ideeën creëren die het gebouw tot een fantastische plek maken voor allerlei activiteiten, van cursussen tot gesprekken en sportactiviteiten.

Ik heb jullie hulp nodig! Laat me weten wat jullie ideeën zijn, wat jullie willen zien in het nieuwe 'hart' van Kamperpoort. Ik wil alle input, suggesties en kansen horen om ervoor te zorgen dat het plan aansluit bij wat jullie echt willen. Ik ga de komende maanden met veel mensen en partijen praten, ideeën opdoen en kennis vergaren. Jullie kunnen mij ook benaderen! Bel me, mail me, schiet me aan als je me ziet. Laten we samen iets geweldigs creëren voor de Kamperpoort!

Ik ben te bereiken via S.Dol@zwolle.nl.
Tot snel!

Nieuwe functies voor De Elbertschool en De Bogenhal